2019.12.30. 17:19:43 8536 257

Így bánj a kutyusoddal szilveszterkor!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A tűzijáték hang és fényhatásai, petárda ijesztő robbanásai a kutyák számára óriási stresszt jelentenek. Nem minden kutyus reagál rá egyformán, ráadásul ugyanaz a kutyus is teljesen másképp reagálhat rá a különböző időszakaiban. Így bánj az kutyáddal Szilveszter éjjel, hogy biztonságban és nyugalomban lépjetek át a következő évbe!

2020 szilveszter - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com 2020 szilveszter

Régóta tisztában vagyunk a ténnyel, hogy a kutyák érzékei jóval fejlettebbek, mint a miénk. Ez pedig azzal is jár, hogy a hang és fényhatások sokszorosan ingerlik őket, ezért a sokszor számunkra is kellemetlen és rémisztő „robbanások” hangja óriási riadalmat kelthet kisállatainkban. Itthon évente egyszer, egyetlen napig engedélyezik, hogy magán tűzijátékot tartsunk, azonban petárdát robbantgatni ilyenkor is szigorúan tilos (és veszélyes). A kutyát azonban hiába nyugtatjuk azzal, hogy nyugi, csak egyetlen nap egy évben.

Hol legyen a kutyus?

Ha van lehetőséged, mindenképp engedd be, legyen a társaságodban a számára veszedelmes éjszakán. Ha félős a kutyusod, semmiképp ne hagyd magára – bármikor máskor is elmehetsz bulizni, ráadásul, ha te szervezed a házibulit, akkor semmi nem marad ki. Ha semmiképp nincs lehetőséged beengedni még a garázsba sem, akkor biztosíts neki a kertben búvóhelyet, foglalkozz vele sokat és menj ki hozzá gyakran.

Nem szabad babusgatni

Ha a kutyusod rémült, aggódik, heves szívdobogással, remegéssel, nyüszítéssel reagál a hangokra, bármilyen nehéz is megállni, nem szabad babusgatni. A simogatás, szeretgetés ugyanis számára jutalom. Tehát ezzel azt jelzed neki vissza, hogy helyes a félelme, jól érzi, hogy rettegni kell. Sajnos ezzel a félelmét táplálod. Maradj higgadt, hagyd, hogy odabújjon, de ne reagálj a félelmére, így szépen átveszi az érzést, hogy nincs semmi baj.

Nyugicsomó

Ez a bandázs technika erős nyugtató hatással bír a kutyusokra és teljes mértékben ártalmatlan. Egy puha, nem túl rugalmas rongyra van hozzá mindössze szükséged, melyet négylábúd marján keresztezel, áthúzol a hasa alatt, egészen a mellkashoz közel, majd a végeket a kutya derekánál felfelé emeled. Itt (lehetőleg oldalt, hogy a gerinccsigolyát ne terhelje) összecsomózod és kész is. Figyelj rá, hogy túl laza ne legyen, de sehol ne szorítsa a kutyusodat. Naponta többször is alkalmazhatod, de egyszer se maradjon rajta 15 percnél hosszabb időre.

Séta okosan

A kutyusod ilyenkor még akkor se sétáltasd póráz nélkül, ha egyébként megbízhatóan jön melletted és mindig reagál a behívásra. A váratlan helyzetek ugyanis épp attól váratlanok, hogy nem lehet számítani rájuk. Biléta mindenképp legyen a nyakörvén és a telefonszámod jóval fontosabb elem rajta, mint a kutyusod neve. Figyelj fokozottan arra is, hogy séta közben hová lép, mit veszel fel a földről. A széthagyott, el nem durrant petárdák komoly károkat okozhatnak, de az italos üvegek maradványai is megsokszorozódnak ilyenkor. Indulás előtt ellenőrizd a petvet-data webes felületen a chip számához megadott elérhetőségeid.

A gyógyszer is opció

Kizárólag orvos által javasolt készítményt adj a kutyusodnak, embereknek tervezett nyugtatót ne. Ehhez a megoldáshoz akkor fordulj, ha intenzíven feszült szokott lenni a kutyusod a petárdázástól.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Feszült vagy? – 2+1 instant tipp a gyors nyugalomért

Van az úgy, hogy minden összejön, és a stressz-szinted az egekben. Azt veszed észre, hogy egész nap be vagy feszülve, és lassan már nem tudsz koncentrálni, mert annyi a megoldandó feladat, hogy úgy érzed, egyszerűen belefulladsz. Van az a pont, mikor Neked kell eldöntened: elsüllyedsz a stressztengerben, vagy megállsz egy pillanatra és megpróbálsz megnyugodni.

Ezeket az illóolajokat használhatod szorongás ellen

A szorongás a világ leggyakrabban tapasztalt mentális zavarai közé sorolható, mely világszerte több száz millió embert érint. Nem titok, hogy a szorongás tünetei már nem csupán a felnőtt korosztály esetében jelentkeznek, hanem a gyermekek és a serdülőkorban lévő fiatalok körében is. Amennyiben az aggodalom, a feszültség, a félelem- és tehetetlenségérzés intenzívvé és túlzottá válik, nagymértékben hat a viselkedésre, a közérzetre, valamint a kognitív képességekre – pl. gondolkodás, figyelem, emlékezés stb. – egyaránt. Szerencsére ma már a szorongás kezelésére számos természetes megoldás közül lehet választani.

A lakberendezés pszichológiája

Az otthon a személyiség egyik legkézzelfoghatóbb és legszembetűnőbb kifejezője. A lakberendezés erőteljes hatást gyakorol a közérzetre, a hangulatunkra, a kreativitásunkra és a motivációinkra egyaránt. Ahogy a dal is mondja: Ezek csak házak, az otthon az valami más. De vajon mitől válik mássá? Mi teszi egyedivé, személyre szabottá? Mi az a többletérték, aminek a jelenlétében azt mondhatjuk: „az enyém”? És milyen szerepet játszik mindebben a lakberendezés?