2020.02.26. 17:59:22 14598 377

Ideje előnevelni a paradicsomot, paprikát!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A legfinomabb mindig hazai és nem csak azért, mert érezzük, hogy megdolgoztunk érte. Hanem mert valóban a nap érleli, biztosan csak éretten szedjük le és megkapott minden szükséges tápanyagot a növekedéshez. Paradicsomot és paprikát akár az ablakban, cserépben is nevelhetünk. Gondoljunk rá időben!

Paradicsom a teraszon - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Paradicsom a teraszon

Az otthoni csíráztatást a napokban már érdemes megkezdenünk, hiszen, ha elsőre nem jönne össze, még bőven nem leszünk elkésve egy második körrel sem. A paradicsom magok csíráztatásának érdemes először nekilátni. A hőigényük nagyjából 2 Celsius fokkal kisebb, mint a paprikának, így hamarabb kiültetésre kerülhetnek.

A csíráztatás praktikái

Számtalan típusból válogathatunk magok terén – míg palántákból jóval szegényebb mindig a kínálat- így elsőként válasszuk ki a kedvenceinket. Ezt követően több módszer közül is válogathatunk. A magokat nedves papírba helyezve is elindíthatjuk a folyamatot, ilyenkor a jól bomló vécépapír guriga például jó szolgálatot tesz, de néhány réteg papírtörlőt is használhatunk. Mindig kísérjük figyelemmel és szükség esetén pótoljuk a papír enyhe nedvesség tartalmát, mielőtt elkezdene kiszáradni.

Egyből kis cserepekbe is kerülhetnek a magok – ilyenkor az ültetőközeg palántaföld legyen, melybe cserepenként 2 szemet tegyünk, így biztosítva, hogy mindegyikben legalább egy palánta növekedésnek induljon. Nagyjából a mag méretének háromszorosára ültessük, tehát kb. fél centi mélyre. Ez az ültetési mélység persze pár millimétert változhat, attól függően, hogy milyen fajtát választottunk.

Mikor a nedves papírban megindult a csírázás, már szaporítótálcába, vagy apró cserepekbe kerülhetnek a kis növevények. Csak teljesen ép, erős csírák kerüljenek ültetésre.

A palántákat tartsuk meleg helyen a gyors csírázás érdekében; 21-27 Celsius fok között érzi magát legjobban. Jó helyen van például a radiátor tetején, az alulról fűtést különösen kedveli. A csírázás 1-2 héten belül beindul. Miután a magocskák kicsíráztak, levehetjük a melegről, de azért maradjon szobahőmérsékleten és a föld nyirkosan tartására továbbra is figyeljünk. Főként alulról öntözés javasolt, hogy magát a palántát víz ne érje közvetlenül.

Az első levélkék után

Ha a palántákon megjelentek az első levelek, ideje műtrágyázni egyet. Fontos, hogy fényből is bőségesen jusson nekik. A nagyon intenzív magassági növekedés például fényhiányra utalhat. Ha már 4-6 levél van egy-egy palántán, nappal a szabadban tölthetik az időt (esetleg hidegebb időjárás esetén fólia alatt) éjjelre viszont még vigyük be őket.

A kiültetés ideje

A palántanevelés időszaka nagyjából 8-10 hét, mind a paprika mind pedig a paradicsom esetében. Akár szabadföldi, akár balkonládás kiültetésben gondolkodnánk, meg kell várni fagyok elmúltát. A paradicsomot április végén, a paprikát csak május közepe után ültessük ki és szükség esetén védjük továbbra is a nagyobb hidegek ellen!

A siker íze

Ha már belevágunk, érdemes többféle maggal kísérletezni. A különlegesnek számító fajták ugyanis egyáltalán nem járnak több munkával vagy anyagi befektetéssel, mint hagyományos társaik.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...