2020.02.26. 17:59:22 11936 376

Ideje előnevelni a paradicsomot, paprikát!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A legfinomabb mindig hazai és nem csak azért, mert érezzük, hogy megdolgoztunk érte. Hanem mert valóban a nap érleli, biztosan csak éretten szedjük le és megkapott minden szükséges tápanyagot a növekedéshez. Paradicsomot és paprikát akár az ablakban, cserépben is nevelhetünk. Gondoljunk rá időben!

Paradicsom a teraszon - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Paradicsom a teraszon

Az otthoni csíráztatást a napokban már érdemes megkezdenünk, hiszen, ha elsőre nem jönne össze, még bőven nem leszünk elkésve egy második körrel sem. A paradicsom magok csíráztatásának érdemes először nekilátni. A hőigényük nagyjából 2 Celsius fokkal kisebb, mint a paprikának, így hamarabb kiültetésre kerülhetnek.

A csíráztatás praktikái

Számtalan típusból válogathatunk magok terén – míg palántákból jóval szegényebb mindig a kínálat- így elsőként válasszuk ki a kedvenceinket. Ezt követően több módszer közül is válogathatunk. A magokat nedves papírba helyezve is elindíthatjuk a folyamatot, ilyenkor a jól bomló vécépapír guriga például jó szolgálatot tesz, de néhány réteg papírtörlőt is használhatunk. Mindig kísérjük figyelemmel és szükség esetén pótoljuk a papír enyhe nedvesség tartalmát, mielőtt elkezdene kiszáradni.

Egyből kis cserepekbe is kerülhetnek a magok – ilyenkor az ültetőközeg palántaföld legyen, melybe cserepenként 2 szemet tegyünk, így biztosítva, hogy mindegyikben legalább egy palánta növekedésnek induljon. Nagyjából a mag méretének háromszorosára ültessük, tehát kb. fél centi mélyre. Ez az ültetési mélység persze pár millimétert változhat, attól függően, hogy milyen fajtát választottunk.

Mikor a nedves papírban megindult a csírázás, már szaporítótálcába, vagy apró cserepekbe kerülhetnek a kis növevények. Csak teljesen ép, erős csírák kerüljenek ültetésre.

A palántákat tartsuk meleg helyen a gyors csírázás érdekében; 21-27 Celsius fok között érzi magát legjobban. Jó helyen van például a radiátor tetején, az alulról fűtést különösen kedveli. A csírázás 1-2 héten belül beindul. Miután a magocskák kicsíráztak, levehetjük a melegről, de azért maradjon szobahőmérsékleten és a föld nyirkosan tartására továbbra is figyeljünk. Főként alulról öntözés javasolt, hogy magát a palántát víz ne érje közvetlenül.

Az első levélkék után

Ha a palántákon megjelentek az első levelek, ideje műtrágyázni egyet. Fontos, hogy fényből is bőségesen jusson nekik. A nagyon intenzív magassági növekedés például fényhiányra utalhat. Ha már 4-6 levél van egy-egy palántán, nappal a szabadban tölthetik az időt (esetleg hidegebb időjárás esetén fólia alatt) éjjelre viszont még vigyük be őket.

A kiültetés ideje

A palántanevelés időszaka nagyjából 8-10 hét, mind a paprika mind pedig a paradicsom esetében. Akár szabadföldi, akár balkonládás kiültetésben gondolkodnánk, meg kell várni fagyok elmúltát. A paradicsomot április végén, a paprikát csak május közepe után ültessük ki és szükség esetén védjük továbbra is a nagyobb hidegek ellen!

A siker íze

Ha már belevágunk, érdemes többféle maggal kísérletezni. A különlegesnek számító fajták ugyanis egyáltalán nem járnak több munkával vagy anyagi befektetéssel, mint hagyományos társaik.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Villámgyors gyümölcsös sütik

Nyaralás közben, főleg a nagy kánikulában az ember nem szívesen tölti az időt a konyhában, ha nem feltétlenül muszáj. Otthon főzőcskézünk, de ezt a folyamatot minél gyorsabban és hatékonyabban szeretnénk letudni. Azonban azt is figyelembe kell vennünk, hogy amellett, hogy gyorsak vagyunk érdemes hatékonyan is gondolkodni. Lehetőleg kis energiabefektetéssel nagyobb mennyiségű falatoznivalót készítsünk, ami laktató és nem is romlik a fejünkre azonnal, ha nem tesszük hidegre. Ilyenkor jöhet megoldásként szóba a gyorsan elkészíthető gyümölcsös süti. Praktikus, ízletes és bármikor fogyasztható, ha a család megéhezik. Nézzük milyen recepteket próbálhatunk ki.

Nem bírsz leállni a befőzéssel? – Készíts hagymalekvárt!

A nyár vitathatatlanul a lekvárok, befőttek, savanyúságok, vagyis az ízek télire történő elmentésének időszaka. Már nálad is sorban állnak a kamrapolcon házi készítésű finomságok, de úgy érzed, még hiányzik valami, a lenti recepttel bővítheted a repertoárt. Készíts hagymalekvárt!

Ízletes mikróban készült ételek

Tény, hogy vízben főzve sokkal autentikusabb élményt nyújthat egy étel ízvilága. Talán ezért is ódzkodnak tőle oly sokan, hogy mikróban készítsék el a vacsorájukat. Azonban vannak olyan fogások, amelyeket, ha a szükség úgy kívánja bátran elkészíthetünk mikróban is. Válogatásunk ételei nemcsak gyorsan elkészíthetők, hanem az ízük is kifogástalan! Szerintünk érdemes kipróbálni őket!