2017.07.20. 14:59:45 8043 251

Hűvösebb helyre vágysz? Utazz Norvégiába!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Nem mindenki kedveli (vagy bírja) ezt a nagy meleget. Sokan szívesebben utaznak nyáron a hegyekbe vagy valamelyik északi országba, hogy elmeneküljenek a hőségből. Most Norvégiát ajánljuk neked, azon belül pedig első sorban a gyönyörű kisvárost, Bergent!

Bergen, Norvégia - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Bergen, Norvégia

Norvégia nemcsak természeti látnivalókban gazdag, hiszen a fjordjairól talán már mindenki hallott, és nyáron északon még a nap sem megy le, szóval elképesztően érdekes ország. Ám, van ott még egy kisváros, Bergen, ami bátran versenyezhetne az Európa legszebb kisvárosa címre.

Bergen dióhéjban

Bergen Norvégia nyugati partvidékén, a déli Fjordland-nál fekszik, közvetlenül a tengerparton. Norvégia második legnépesebb városa kb. 270 ezer lakossal. Légvonalban 304 kilométerre van a norvég fővárostól, Oslótól.

Bergen Európa legcsapadékosabb városa, nem véletlenül nevezik az "esernyők városának". Átlagosan az év 213 napján esik az eső. Ez azonban még véletlenül se riasszon el senki Bergen meglátogatásától, mert ez egy csodálatos város. Az úti kritikus egyik kedvenc európai városa, főleg mert egyik végállomása az életre szóló élményt jelentő Osló-Bergen vasutazásnak.

Fő látnivalók és nevezetességek:

  • Fjordos hajókirándulások kiindulópontja
  • A halpiac (Fisketorget)
  • A Floyen-hegy és a Floibanen (függővasút)
  • A királyi rezidencia (Gamlehaugen)
  • A régi kikötő épületei (Bryggen Hanseatic Wharf)
  • Bryggens Museum (a középkori gyökerekről)
  • A Rosenkrantz-torony (reneszánsz)
  • Gamle Bergen Museum (a 19. század elejei favárosról)
  • A Statsraad Lehmkuhl (3 árbócos régi hajó)
Bergen, NorvégiaBergen, Norvégia

Tetszett

  1. A domboldalon egy kis utcában, a turista tömegektől kellő távolságban, egy aranyos, élénk sárga faház oldalának dőlve süttettem az arcom, és mindezt 23 óra tájékán
  2. Hogy alig esett az eső, amikor ott voltunk két napot
  3. A halas szendvics a kikötőnél lévő kis piacon vételezve

Nem tetszett

  1. A japán turista csoportok idétlen vonulása (igaz meg is mosolyogtat)
  2. Péntek és szombat este a részegek hangoskodása (szerencsére nem bántanak senkit)

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

A férfiak vagy nők barátsága tart tovább?

Fordíthatjuk tekintetünket a világ bármely részére, mindenhol meggyőződhetünk „az ember társas lény” örökigazságáról. Egymagában a teremtés koronájaként méltatott emberi lény gyenge, örökös célpontja a veszélynek, fenyegetettségnek. Ezért emberi kapcsolatok és együttműködések bázisára épülő társadalmat rendezett maga köré, melyben megosztotta a tevékenységeket, szorosabbra fűzte az ember-ember köteléket. Mindeközben észlelte, hogy bizonyos kapcsolattípusokért érdemes többet munkálkodni, azok minőségét folyamatosan növelni – leginkább a család, a rokonság, a partnerkapcsolat és a barátság tartozik ezek közé. Ez utóbbi kapcsolattípus kapcsán kérdésként merülhet fel, hogy vajon melyik nem képviselői képesek és készek hosszabb távú barátságok kialakítására és fenntartására?

Befejeztem, nem fejeztem? Tudj meg többet a Zeigarnik-hatásról

Ma milyen eddig még befejezetlenül várakozó teendők jutnak eszedbe? Ezzel szemben pedig hányszor fordul elő az, hogy olyan feladataidra gondolsz, amelyeknek a végére már sikerült pontot tenned? Mennyire érzel leküzdhetetlen késztetést arra, hogy tovább nézz egy függőben hagyott cselekményű sorozatot? Mindezek a kérdések szorosan összefüggnek a Zeigarnik-effektus néven futó jelenséggel. Hogy miről is van szó? Erre a kérdésre az alábbiakban keressük a választ.

Süssük magunk a (mindennapi) kenyerünket – Legalább 10 okunk lehet erre

Szokták mondani, hogy a kenyér az élet szimbóluma, a kovász pedig a lelke. Nem meglepő hát, hogy a pandémia alatt többen igyekeztek elsajátítani a házi kenyérsütés csínját-bínját. Legyen szó bár a klasszikus kovászos, az élesztős vagy sütőporos, a teljes kiőrlésű vagy fehér liszttel készített, a világos vagy barna, a ropogós vagy puha változatokról, bizony nem sokan tudnak ellenállni a frissen sült kenyér illatának.