2014.04.06. 10:05:43 12335 160

Húsvéti receptgyűjtés: a sárgatúró
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében és a Hajdúságban húsvétkor jellegzetes étel a sárgatúró. Húsvét vasárnap az asszonyok a templomba viszik a főtt sonkát, a főtt kolbászt és az elkészült sárgatúrót, hogy a pap megszentelje, csak ezután kerülhet az ünnepi asztalra. Édes íze ellenére a sonkával és a kolbásszal együtt fogyasztják, zöldségekkel és főtt tojással körítve. Többféle változata létezik, itt a legelterjedtebb receptet olvashatod, melyet egyenesen Szabolcsból, az anyósomtól kaptunk.

Sárgatúró mazsolával | Forrás: terikonyhaja.blogspot.com - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Sárgatúró mazsolával | Forrás: terikonyhaja.blogspot.com

Hozzávalók 6-8 személyre:

  • 1 l tej
  • 10 db tojás
  • Kristálycukor ízlés szerint (kb. 3-4 evőkanál)
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 csipet só

Elkészítése

  1. Kiöblítünk egy nagyobb, vastagabb aljú lábast hidegvízzel és így öntjük bele a tejet, hogy ne égjen le a forralás során.
  2. Felforraljuk és beletesszük a cukrot és a sót.
  3. A tojásokat beleütjük egy tálba, és villával összekavarjuk.
  4. Hozzáadjuk a felforrt tejhez, és takarék lángon főzzük addig, amíg a tej vízszerűvé változik és a tojások túrószerűvé állnak össze. Érdemes egy egyenes szélű, fémlapáttal vagy spatulával kevergetni fakanál helyett, így nem fog leégni.
  5. Vászonruhába, vagy függönyanyagba rakjuk, gömbalakot formálunk belőle. Az anyagot összekötjük, és így szűrjük le a levét, fellógatjuk és hagyjuk kicsepegni a maradékot is.
  6. Tálalásig hűtőben tároljuk.

Elkészítési ideje: 1 óra + a lecsepegtetés ideje.

Ezt az ételt általában egy évben csak egyszer, húsvétkor fogyasztják, és a család apraja-nagyja szereti, van ahol 40 db tojásból készítik, akkor 4 liter tej kell hozzá. Van, aki mazsolával szereti, van aki anélkül, lehet édesre és kevésbé édesre is készíteni, ízlés dolga.

Jó étvágyat!

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Mióta ünnepeljük a születésnapokat?

A modern társadalomban teljesen szokványos személyes ünneppé lett születésnapokat a történelem előtti civilizációkban kizárólag a kiváltságosok tarthatták meg. A születésnapi rituálék ugyanis csak az uralkodók és nemesek számára fenntartott eseményekként voltak számon tartva. Eredetileg leginkább az élet körforgására emlékeztető jelentését tartották számon. Több kultúrában pedig a közösség összetartozásának szimbólumaként szerepelt, amikor az egyén – mint a csoport fontos tagja – érdemeit, közösségben betöltött szerepét ugyancsak értékelték. Ezek a visszajelzések idővel a családi és szociális ceremóniák szerves részévé váltak, amikor az ünnepelt pozitív visszajelzéseket kaphatott magáról.

Egyszerű, friss spárgából készült tavaszi ínyencség

Kissé korábban, mint szokott, de a meleggel együtt beköszöntött a spárgaszezon is. A spárga egy rendkívül népszerű tavaszi zöldség, melyet nemcsak finom íze, hanem kiemelkedő tápértéke miatt is kedvelünk. Ez a recept egy egyszerű, mégis ínycsiklandó módja annak, hogy élvezhessük a spárga friss, természetes ízét, miközben egy kis fokhagymával és sajttal még gazdagabbá tehetjük az élményt.

Mert a tökéletes tükörtojás igenis létezik! – Íme a titok!

A tojást sokféleképpen készíthetjük el, ezáltal lehet belőle finom reggeli, gyors vacsora, vagy a „mit főzzek ma?” kérdést megoldandó villámebéd. Ott van szinte minden ételükben, legyen szó főfogásról, desszertről, vagy éppen levesről. Az elkészítési módját illetően pedig mindenkinek más a kedvence.