2021.04.01. 17:58:07 8346 222

Húsvéti hagyományok világszerte
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A hazai húsvéti hagyományokat mindenki betéve ismeri, még ha valójában manapság már nem is nagyon találkozunk velük. Azonban a világ bizonyos tájain másként tartják, ünneplik ezt a jeles napot. Nézzünk körül – hogy zajlik a húsvét másutt?

Húsvét a világban - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Húsvét a világban

Olaszország

Az ország legizgalmasabb húsvéti szokása Firenzéhez kötődik, ahol egy tűzijátékokkal megrakott szekeret húznak végig a városon, 15. századot idéző jelmezekben kísérve azt. A menet a firenzei dómnál ér véget, ahol húsvéti misét tart az érsek, majd a mise végén a kanócot meggyújtva gyönyörű tűzijáték ered az ég felé. A hazaihoz hasonlóan a bő termés jegyében kialakult hagyomány.

Finnország

A finn húsvét szinte már halloween-i hangulatot idéz, a gyerekek boszorkánynak öltözve csokoládétojást kérnek az utcákon. Húsvét vasárnapján pedig máglyákat gyújtanak, így ijesztve el a Nagypéntektől vasárnapig repkedő banyákat.

Ausztrália

Az ausztráloknál közel 30 éve határozottan nem a nyuszik ünnepe a húsvét, ugyanis nemes egyszerűséggel lecserélték az ünnep jelképét erszényes nyulakra (Macrotis) a közönséges nyúl kártevő tevékenysége miatt. Míg utóbbi pusztítja a termőföldeket, erszényes társa védett állat.

Franciaország

A legizgalmasabb ezen az ünnepen a nagy omlett parti Hauxban. Napóleon a legenda szerint megállt ott egy omlettet enni, és egész seregét is megvendégelte. Ezen felbuzdulva közel 5000 tojásból készítenek gigantikus omlettet Haux főterén az arra járók részére.

Norvégia

Nos, nem öltöztetnek nyuszinak szarvasokat, de van egy furcsa hagyományuk erre a napra. Húsvétkor megjelent krimiket olvasnak. Nem túl vallásos, nem éppen a termékenység jegyében teszik mindezt, de megvan a maga alapja. A régi szokás egy olyan esetre vezethető vissza, mikor az egyik könyvkiadó cég újságok címlapjain úgy reklámozta krimijeit, mintha azok igazi hírek lettek volna. Az olvasók simán bedőltek ennek a fogásnak.

Spanyolország

Nagycsütörtökön, az ország bizonyos részein a lakosok eljárják a halál táncát, csontváznak öltözve járják az utcákat, felelevenítenek bibliai jeleneteket és másnap reggelig ropják.

Görögország

Korfu szigetére jellemző a cseréptörés azon formája nagyszombat reggelén, hogy ablakaikból hajítják ki cserép edényeiket a lakók. A világ több táján ez az újév ünnepköréhez tartozó szokásként jelenik meg, és többféle gondolattal magyarázható. Néhol a régi dolgoktól való megszabadulás, máshol a rossz szellemek távoltartása törmelékkel, de van, ahol az új termés megtisztelése új edényekkel a magyarázat.

Forrás: petofilive.hu

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...