2018.01.26. 17:41:41 15590 426

Hurghada, Egyiptom - Korai tavasz, korai nyár, korai nyaralás!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Szeretnél egy kicsit kiszakadni a hazai sötét és hideg időjárásból, esetleg előre hoznád a nyaralást? Hurghada fantasztikus úti cél búvároknak, snorkelezőknek, de a sima tengerparti nyaralás kedvelőinek is.

Hurghada | Fotó via pixabay.com - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Hurghada | Fotó via pixabay.com

Mintegy 60 kilométeres Vörös-tengeri partszakasz jelenti Hurghada régióját. A repülési idő Budapestről kb. 3 óra 45 perc, légvonalban 2600 kilométer. Hurghadában Budapesthez képest az időeltolódás plusz 2 óra.

Fő vonzerők: esőmentes, napsugaras klíma, szuper búvárkodási/sznorkelezési lehetőségek, resort jellegű, viszonylag színvonalas hotelek, muzulmán országok viszonylatában nyugatias szolgáltatási választék, engedékeny légkör.

A tengerpart és a -fenék többnyire kavicsos, de ennek köszönhető az áttetsző víz és a búvárkodáshoz jó látási viszonyok. Azért vannak (telepített) homokos tengerpartok is. A kavicsos strandoknál szükség van fürdőszandálra. Hurghada lényegében három övezetből áll: az óváros, avagy belváros (Dahar), az új városrész (Sakalla) és a szállodák régiója, a Village Road vagy a Safaga Road mentén vagy közelében.

Repülőtéri transzfer időtartama 15 perc és 45 perc között bármennyi, függően a hotel elhelyezkedésétől (ezt pontosítani lehet egy utazási tanácsadóval, pl. a Vistában).

Bár fárasztó utazást jelent, de príma program Hurghadából ellátogatni Luxor-ba (285 km, kb 4 óra/irány).

Helyben a pénzváltással nem kell nagyon bajlódni, mert eurót szinte mindenhol elfogadnak.

Sharm El-Sheikh vagy Hurghada?

Sharm térben koncentráltabb, Hurghada kiterjedtebb, több új területfejlesztés történt tágabb körzetében. Hurghada a turisztikai kapacitás tekintetében legalább négyszer nagyobb, mint Sharm. Sokak szerint Sharm szebb, mint Hurghada. Sharm fejlődik, Hurghada új terepeken fejlődik a régebbieken kicsit lestrapálódik. Vannak, akik azt hangoztatják, hogy Sharm túlságosan mesterséges képződmény, Hurghadának legalább van egy-két olyan része, ami hitelesebben egyiptomi (bár ez nem mindenki szerint jelent előnyt...). Hurghada belvárosának vannak lepukkantabb utcarészletei, Naama Bay sterilebb.

Kisgyermekekkel jobb Hurghadába menni, mert ott nagyobb a valószínűsége, hogy a hotel strandja a tengeri fürdőzés szempontjából megfelelő, bár szuper homokos strandokból kevés van. Sharm egyértelműen azoknak való, akik imádnak sznorkelezni, mert ebből a szempontból nagy az előny Hurghadához képest. Hurghada sznorkelezés szempontjából kevesebbet tud nyújtani, inkább hajós kirándulások révén lehet búvárkodni. Sharm strandjainál ugyan komplikált a tengeri fürdőzés (stégről leereszkedős), valamilyen műanyag fürdőszandálra elengedhetetlenül szükség van, de sok hotelnek van - úgymond - házi korallszirtje. Hurghadánál több a jó hely egyszerűbb sznorkelezésre, scuba tekintetében talán Sharm a jobb. Mivel Hurghada délebbre van, mint Sharm, a hőmérséklet némileg melegebb, ami előny télen, hátrány nyáron. Hurghada éghajlata kissé szeszélyesebb, és szelesebb, mint Sharm-é.

Vannak persze azonosságok is, mindkettő mesterséges képződmény, Egyiptomhoz jellegben nincs sok köze. Viszont Hurghada kereskedelmi és szórakozató központja nagyobb választékot nyújt, mint Sharm-é, a Naama Bay, igaz az utóbbi ízlésesebben kiépített. Naama Bay-ben a szórakozó negyed kompaktabb, Hurghadában szétszórtabban vannak a bulihelyek. A Naama Bay-i szolgáltatások talán színvonalasabbak, és azért vásárolgatni ott is lehet jókat (Old Market). Hurghada még erősebben dominált az orosz turisták által, mint Sharm. Alapvetően Sharm némileg nyugisabb, mint Hurghada.

Az indokolatlanul népszerű egynapos kairói kirándulások szempontjából csak az a földrajzi adat érdemel figyelmet e kérdésben, hogy Hurghadából egy órával rövidebb az út (6-7 óra), mint Sharm-ból (7-8). Luxor meglátogatása esetén is Hurghadának van előnye (busszal csak 4 óra), mert közelebb van hozzá. Sharm-ból leginkább repülni kell Luxorba, ami persze a költséget is emeli. Sharm-ból viszont jobban adódik kirándulás az elképesztően szép jordániai Petrába. Sharm, azzal, hogy a Sinai-félszigeten van, érdekesebb környezettel bír, hiszen Hurghada a semmi közepén van, legalábbis az unalmasan sík szárazföldi oldalon. Sharm körül legalább vannak hegyek, na és Szent Katalin kolostor, a Sinai-hegy. Hurghada repülőtere menőbb, mint Sharm-é. Hurghadához képest Sharm-ban több olyan hotel van, ami nem közvetlen tengerparti.

"Az utazónak fel kell készülnie arra, hogy mennyire lepattant, poros, koszos Hurghada városa. Mivel "őslakosság" él itt, ez az egyiptomi valóság, nem pedig Sharm El Sheikh csilli-villi belvárosának kirakatvilága." (Andi, Vista Szeged, 2013)

10 dolog, ami tetszett

  1. Jó búvárkodási lehetőségek, scuba és sznorkelezés egyaránt (főleg Hurghadától délre, a Makadi-öbölben)
  2. Sétálgatás a hosszú strandokon
  3. Muzulmán országhoz képest meglepően toleráns hely
  4. Szép, kék, áttetsző, kristálytiszta tenger, felhőtlen égbolt
  5. Az árak nincsenek elszállva, egész jó a Sakara nevű helyi sör
  6. Sok szabadidős program lehetőség
  7. Tevegelni, ugyan az élmény megismétlése nélkül
  8. A finom homok a Giftun Island-en
  9. A sivatagi szafari jobb volt, mint azt aggódva elképzeltem
  10. Bulizás a kikötő közelében található Ministry of Sound-ban (többnyire house, néha R&B)

10 dolog, ami nem tetszett

  1. Néha túl sok a szél (pl. decemberben)
  2. Nem ez az igazi Egyiptom, bár ennek előnyei is vannak, Hurghada túlságosan turistás
  3. Egyes partrészeket túlságosan betelepítettek nagy hotelekkel
  4. A rettenetes nyaralók, akik rálépkednek a korallra, a korall-szirtek élővilágának szennyezése és fokozatos elpusztítása
  5. A hasmenés kockázata
  6. Az idegesítően nyomuló zugárusok és boltosok, főleg az európai lányokat, nőket zaklatják
  7. A szuvenírek rossz ár-érték aránya
  8. Az orosz hotelvendégek viselkedésmódjai, ill. hogy a helyiek azt hiszik, hogy minden turistához oroszul kell hozzászólni
  9. Hurghada belvárosában (Dahar) a szemetes utcarészek, a város maga nem igazán szép
  10. Ahogy a helyi szívtiprók sablonos szövegekkel (Hello! Mi a neved?) próbálják meghódítani az európai szingli nőket, naná, hogy érdekből..
  11. Mellékutcákban, piacok egyes részein a szemét és a rendetlenség

Forrás: utikritika.hu

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

A férfiak vagy nők barátsága tart tovább?

Fordíthatjuk tekintetünket a világ bármely részére, mindenhol meggyőződhetünk „az ember társas lény” örökigazságáról. Egymagában a teremtés koronájaként méltatott emberi lény gyenge, örökös célpontja a veszélynek, fenyegetettségnek. Ezért emberi kapcsolatok és együttműködések bázisára épülő társadalmat rendezett maga köré, melyben megosztotta a tevékenységeket, szorosabbra fűzte az ember-ember köteléket. Mindeközben észlelte, hogy bizonyos kapcsolattípusokért érdemes többet munkálkodni, azok minőségét folyamatosan növelni – leginkább a család, a rokonság, a partnerkapcsolat és a barátság tartozik ezek közé. Ez utóbbi kapcsolattípus kapcsán kérdésként merülhet fel, hogy vajon melyik nem képviselői képesek és készek hosszabb távú barátságok kialakítására és fenntartására?

Befejeztem, nem fejeztem? Tudj meg többet a Zeigarnik-hatásról

Ma milyen eddig még befejezetlenül várakozó teendők jutnak eszedbe? Ezzel szemben pedig hányszor fordul elő az, hogy olyan feladataidra gondolsz, amelyeknek a végére már sikerült pontot tenned? Mennyire érzel leküzdhetetlen késztetést arra, hogy tovább nézz egy függőben hagyott cselekményű sorozatot? Mindezek a kérdések szorosan összefüggnek a Zeigarnik-effektus néven futó jelenséggel. Hogy miről is van szó? Erre a kérdésre az alábbiakban keressük a választ.

Süssük magunk a (mindennapi) kenyerünket – Legalább 10 okunk lehet erre

Szokták mondani, hogy a kenyér az élet szimbóluma, a kovász pedig a lelke. Nem meglepő hát, hogy a pandémia alatt többen igyekeztek elsajátítani a házi kenyérsütés csínját-bínját. Legyen szó bár a klasszikus kovászos, az élesztős vagy sütőporos, a teljes kiőrlésű vagy fehér liszttel készített, a világos vagy barna, a ropogós vagy puha változatokról, bizony nem sokan tudnak ellenállni a frissen sült kenyér illatának.