2015.11.03. 14:50:04 10953 256

Hogyan termesszünk otthon mogyorót és mitől lesz lyukas?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A mogyorót már időszámításunk előtt is ismerték és kedvelték görögök és a rómaiak, és nekik köszönhetjük, hogy ma már Európa-szerte terem ez a finom csonthéjas, amit őseink gyűjtögetéssel szereztek meg. Ma azonban egyre több kertben előfordul a mogyoróbokor.

Mogyoró - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Mogyoró

Nemcsak hasznos - hiszen mogyorót terem-, hanem szép is az udvarunkon, vagy a kertben a mogyoróbokor! Akár térelválasztásra is használhatjuk, hiszen elég sűrű hozzá, így akár egy természetes élősövény része is lehet.

Ma még mindig a mediterrán vidékeken termesztik a legtöbb mogyorót, de máshol is előfordulhat, mivel rendkívül jó a tűrőképessége. Főként Törökországban és Olaszországban, valamint Görögországban, Franciaországban, de Angliában és az USA-ban is nagy mennyiségben termesztik.

Tippek az otthoni termesztéshez

Mivel a mogyoróbokor egylaki növény, és a hím- valamint a nővirágok egymástól időben elcsúszva nyílnak, ezért érdemes két-három bokrot is tartani, hogy teremjen is a mogyoró, ne csak dísznövény legyen.

A mogyoró kedveli a fényt, de a közvetlen napsütést nem tűri olyan jól, így az északkeleti és északnyugati fekvésű területek kedvezőek számára a fejlődéshez. A bokrokat ősszel vagy tavasszal szokás ültetni, egymástól kb. 5 m távolságra, mivel igencsak terebélyesre megnőnek. Ilyenkor ősszel érdemes körülötte felásni a talajt, és valamilyen trágyával táplálni (komposzt, istállótrágya megfelelő). Az elöregedett, vastagabb ágaktól szabadítsuk meg a bokrainkat, ősszel vissza is vághatjuk. Mivel sekélyen nyúlik a gyökere a földbe, ezért nyáron mindenképpen öntözni kell. Jó vízgazdálkodású, tápanyag dús talajt biztosítsunk a számára, ha jó termést szeretnénk.

A mogyoró kártevői közül a mogyoróormányos bogár a legkellemetlenebb. Május környékén befúrja magát a puha magba, lerakja a tojásait, a fejlődő kukacok pedig elfogyasztják a magot, majd lyukat rágnak a héjra, és a talajba gubóznak. Ettől lesz lyukas és üres a mogyorónk. Permetezéssel védekezhetünk ellene.

A mogyoró begyűjtése

A mogyoró nyár végétől gyakorlatilag az első fagyok megjelenéséig folyamatosan teremhet, és folyamatosan gyűjthetjük is. 2-3 kg-ból körülbelül 1,5 kg tisztított mogyorót nyerhetünk – ez nagyjából egy bokor termése. Egy évig nyugodtan tárolható, utána már nem érdemes, mivel elveszíti a zamatát.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Szépítsd a kerted, töltsd fel a lelked

A kert és a kertészkedés fizikai és mentális egészségre gyakorolt számos pozitív hatásáról már többször értesülhettünk. Van azonban a kertekben valami misztikus szépség, valami őserő, amelynek mi magunk is alkotóivá, formálóivá válhatunk. Hihetetlen élmény gyönyörködni a munkánk szó szerinti és átvitt értelmű gyümölcsében és pompájában, elégedetten és elérzékenyülten mustrálni a kertünkbe varázsolt parányi paradicsomi hely folyamatosan megújuló szépségét.

Az artériákban lévő mikroműanyagok növelhetik a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát

Az elszomorító tények szerint az egészségre és a környezetre egyaránt káros mikroműanyagok hatalmas mennyiségben vannak jelen. Mindenhol. Ami nem meglepő, hiszen kimutatták, hogy 2019-ben a műanyagtermékek globális szintű éves kibocsátása megközelítette a 460 millió tonna mennyiséget. Ilyenkor természetesen felmerül az újrahasznosítás kérdése, mint (vélt) mentőöv a műanyaghulladékokkal való küzdelem során. Sajnos ennek a műanyagmennyiségnek alig 9 százalékát sikerül újrahasznosítani.

Tényleg le lehet fogyni műtéti úton?

Amikor valaki túlsúllyal küzd, és már minden létező megoldást kipróbált, a műtét lehet az egyik utolsó remény a változásra. Ilyenkor viszont sok a kérdés-kétely, érdemes-e belevágni és mennyire kockázatos egy ilyen beavatkozás. Na és persze a legfontosabb: várható-e látványos eredmény és javulás a végén.