2017.07.02. 17:55:42 10874 344

Hogyan termessz fügét - nem tengerparti területen
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Nincs még ugyan szezonja, de igazából már alig várom, hogy elérkezzen az ideje. Még akkor is, ha a fügeérés itthon azt jelenti, hogy augusztusban járunk és lassan vége a nyárnak. Talán ez az egyik legjobb dolog a nyár végében, és ugyan mondják sokan hogy de hát egyél aszalt fügét, hát na ekkor szoktam „fügét” mutatni, merthogy az – azon túl hogy finom és sok mindenre használható fel – köszönő viszonyban sincs az érett, puha húsú, édes gyümölccsel.

Füge (Kép: pixabay) - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Füge (Kép: pixabay)

Ha ültetni szeretnénk fügefát.

Tartsuk szem előtt azt, hogy – mivel a növényt leginkább féltrópusinak nevezhetjük – a kertben lévő helyét is eszerint kell kijelölnünk, vagyis meleg, napsütötte, lehetőség szerint szélvédett helyet kell neki találni. Ha már megtaláltuk a helyét, kétéves növényt ültessünk lehetőség szerint. Az ültetés a szokásos eljárás, a megfelelő méretű gödörbe ültetett fügét alaposan öntözzük, a tövét kupacoljuk fel.

A fa termése

Általában telepítést követő 3-4. évben lesznek rajta gyümölcsök először. Az első fügék július végére, augusztusra érnek be, viszont, ha hosszú, meleg őszünk van, simán előfordulhat, hogy szeptember végére, október elejére még beérik egy „eresztés” gyümölcs.

Aszaljuk, vagy ne aszaljuk.

Lehet, hogy sokan tudják, nekem mondjuk egy jó pár éve friss infó volt, hogy nem minden fügét lehet aszalni. Nálunk ugyanis kivétel nélkül az adriai típusú füge ered meg és lesz termő, ugyanis ennek virágja nem szorul porzásra, megtermékenyítés nélkül, mag nélküli gyümölcsöt hoznak, így aszalásra nemigen alkalmasak. Amit látunk aszalt fügét, az jóformán kivétel nélkül déli országból származik, és a virágját a fügedarázsnak nevezett kis apróság termékenyíti meg. Mivel ez a rovar a meleget kedveli, szegény hiába is próbálkozna nálunk, befagyna a kis hátsója a mi téli időjárásunktól.

Mi mindent csinálhatunk belőle.

Azon túl, hogy szerintem a fáról szedve a napsütéstől szinte még melegen a legfinomabb, nagyon sok mindent készíthetünk belőle, nagyon sok mindenre felhasználható. Főzhetünk belőle lekvárt, például kiváló ajándékként is, dekoratív pici befőttesüvegben, jópofa kötözővel díszítve. Én előszeretettel szoktam kevert tésztákba is aprítani, gyümölcskenyérbe is kiváló. Egyre viszont figyeljünk, a gyümölcsöt éretten lehet csak élvezni. Ha türelmetlenségünkből fakadóan idejekorán szakajtjuk le a fáról, azt tapasztaljuk, hogy furcsa tejszerű nedvet ereszt, ami nem kifejezetten kellemesen marja az ember száját. Viszont, ha kivárjuk az idejét, az egyik legjobb gyümölcsöt kapjuk a kertünkből.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Így lesz a régi üvegvázából a nyári dekor éke!

Habár a nyári virágok színei kevésbé színpompásak mint tavaszi társaik szirmai, nincs is szebb egy réti virágokból kötött bokrétánál. A rusztikus csokrok hozzájuk illő vázában mutatnak a legjobban, de szintén egy kidekorált befőttesüvegben mutatósak, ha az a milliőhöz passzol. Most megunt, régi üvegvázáinkat is leporolhatjuk a nyári dekorációnk felfrissítéséhez.

Ne hagyd a tornazsák és az iskolatáska tisztítását augusztusra! Így csináld!

Az iskolába járás, a túrázás vagy akár csak egy nap eltöltése a parkban mind-mind látható nyomot hagyhat a hátizsákokon. Az rendben van, hogy hazaérve egy fertőtlenítő törlőkendővel letöröljük kívülről a táska anyagát, de ez nem elég, rendszeresen időt kell szánnunk az alapos tisztításra. A különböző foltok és az általános szennyeződések a helyes módszerrel könnyen kitisztíthatók, így gyakorlatilag teljesen újnak tűnhet az adott darab.

Egy szál levendula. Nem is gondolnád, mi mindenre jó

A levendula nagyon régóta életünk szerves része. Ma már nem csak mint gyógynövény, hanem mint eszköz is szerepel a médiában és közösségi médiában arra emlékeztetve az embereket, hogy a legegyszerűbb kis mezei növény is milyen csoda lehet egy fotón. Előszeretettel használjuk képi háttérként a lélegzetelállító levendula mezőket és a levendula mintás háztartási eszközök, használati és dísztárgyak divatja sosem múlik el. Nézzük, ezeken kívül mi mindenre lehet még jó és hasznunkra ez a különleges növény.