2017.07.02. 17:55:42 11777 348

Hogyan termessz fügét - nem tengerparti területen
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Nincs még ugyan szezonja, de igazából már alig várom, hogy elérkezzen az ideje. Még akkor is, ha a fügeérés itthon azt jelenti, hogy augusztusban járunk és lassan vége a nyárnak. Talán ez az egyik legjobb dolog a nyár végében, és ugyan mondják sokan hogy de hát egyél aszalt fügét, hát na ekkor szoktam „fügét” mutatni, merthogy az – azon túl hogy finom és sok mindenre használható fel – köszönő viszonyban sincs az érett, puha húsú, édes gyümölccsel.

Füge (Kép: pixabay) - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Füge (Kép: pixabay)

Ha ültetni szeretnénk fügefát.

Tartsuk szem előtt azt, hogy – mivel a növényt leginkább féltrópusinak nevezhetjük – a kertben lévő helyét is eszerint kell kijelölnünk, vagyis meleg, napsütötte, lehetőség szerint szélvédett helyet kell neki találni. Ha már megtaláltuk a helyét, kétéves növényt ültessünk lehetőség szerint. Az ültetés a szokásos eljárás, a megfelelő méretű gödörbe ültetett fügét alaposan öntözzük, a tövét kupacoljuk fel.

A fa termése

Általában telepítést követő 3-4. évben lesznek rajta gyümölcsök először. Az első fügék július végére, augusztusra érnek be, viszont, ha hosszú, meleg őszünk van, simán előfordulhat, hogy szeptember végére, október elejére még beérik egy „eresztés” gyümölcs.

Aszaljuk, vagy ne aszaljuk.

Lehet, hogy sokan tudják, nekem mondjuk egy jó pár éve friss infó volt, hogy nem minden fügét lehet aszalni. Nálunk ugyanis kivétel nélkül az adriai típusú füge ered meg és lesz termő, ugyanis ennek virágja nem szorul porzásra, megtermékenyítés nélkül, mag nélküli gyümölcsöt hoznak, így aszalásra nemigen alkalmasak. Amit látunk aszalt fügét, az jóformán kivétel nélkül déli országból származik, és a virágját a fügedarázsnak nevezett kis apróság termékenyíti meg. Mivel ez a rovar a meleget kedveli, szegény hiába is próbálkozna nálunk, befagyna a kis hátsója a mi téli időjárásunktól.

Mi mindent csinálhatunk belőle.

Azon túl, hogy szerintem a fáról szedve a napsütéstől szinte még melegen a legfinomabb, nagyon sok mindent készíthetünk belőle, nagyon sok mindenre felhasználható. Főzhetünk belőle lekvárt, például kiváló ajándékként is, dekoratív pici befőttesüvegben, jópofa kötözővel díszítve. Én előszeretettel szoktam kevert tésztákba is aprítani, gyümölcskenyérbe is kiváló. Egyre viszont figyeljünk, a gyümölcsöt éretten lehet csak élvezni. Ha türelmetlenségünkből fakadóan idejekorán szakajtjuk le a fáról, azt tapasztaljuk, hogy furcsa tejszerű nedvet ereszt, ami nem kifejezetten kellemesen marja az ember száját. Viszont, ha kivárjuk az idejét, az egyik legjobb gyümölcsöt kapjuk a kertünkből.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

És Te hogy szereted? – Így egészséges a banán!

Van, aki úgy szereti, ha még szinte ropog, olyan kemény és zöld. Mások maradnak arany középúton, és a szép sárga színt részesítik előnyben. Megint mások meg sem eszik, amíg nincs rajt néhány barna folt. És akad, aki akkor van megveszve érte, ha már szinte folyik. De mégis, hogyan a legegészségesebb a banán?

Soha többé piszok! – Így lesz tisztább a kerti munka a körmöd számára is!

A kertben való kapirgálás, ásás, ültetés, gyomlálás sokaknak a relax és a kikapcsolódás egyik fajtája, mind fizikai, mind szellemi értelemben. Egyrészt megmozgat, az egész napos üldögélés, álldogálás után jól esik guggolni, hajolni, jönni, menni. Másrészt a madárcsicsergés, a szellő susogása, a tudat, hogy amit most teszünk, abból néhány hét, hónap alatt milyen finomságok születnek majd, a lelkünket is simogatja.

Könnyű narancskrémleves, melegen vagy hidegen

Ha a narancsra gondolunk, akkor az első szó, ami eszünkbe juthat, az a C-vitamin. Azonban ez a pompás gyümölcs sokkal többet is kínál számunkra az immunrendszert erőteljesen támogató C-vitamin-tartalomnál. Tartalmaz olyan anyagokat is, melyek megelőzhetik vagy késleltethetik a krónikus betegségeket – ilyenek a kálium és a foszfor. Fogyasztásával megakadályozható a kiszáradás, elősegíti az emésztést, segít a méregtelenítésben, szabályozza a vércukorszintet, csökkenti a hasi zsírt. Érdemes a sokak által kedvelt és bevett reggeli rituálévá formálódott narancsléfogyasztás mellé beékelni néhány új receptet is. Például egy finom narancskrémlevest.