2017.07.02. 17:55:42 10936 345

Hogyan termessz fügét - nem tengerparti területen
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Nincs még ugyan szezonja, de igazából már alig várom, hogy elérkezzen az ideje. Még akkor is, ha a fügeérés itthon azt jelenti, hogy augusztusban járunk és lassan vége a nyárnak. Talán ez az egyik legjobb dolog a nyár végében, és ugyan mondják sokan hogy de hát egyél aszalt fügét, hát na ekkor szoktam „fügét” mutatni, merthogy az – azon túl hogy finom és sok mindenre használható fel – köszönő viszonyban sincs az érett, puha húsú, édes gyümölccsel.

Füge (Kép: pixabay) - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Füge (Kép: pixabay)

Ha ültetni szeretnénk fügefát.

Tartsuk szem előtt azt, hogy – mivel a növényt leginkább féltrópusinak nevezhetjük – a kertben lévő helyét is eszerint kell kijelölnünk, vagyis meleg, napsütötte, lehetőség szerint szélvédett helyet kell neki találni. Ha már megtaláltuk a helyét, kétéves növényt ültessünk lehetőség szerint. Az ültetés a szokásos eljárás, a megfelelő méretű gödörbe ültetett fügét alaposan öntözzük, a tövét kupacoljuk fel.

A fa termése

Általában telepítést követő 3-4. évben lesznek rajta gyümölcsök először. Az első fügék július végére, augusztusra érnek be, viszont, ha hosszú, meleg őszünk van, simán előfordulhat, hogy szeptember végére, október elejére még beérik egy „eresztés” gyümölcs.

Aszaljuk, vagy ne aszaljuk.

Lehet, hogy sokan tudják, nekem mondjuk egy jó pár éve friss infó volt, hogy nem minden fügét lehet aszalni. Nálunk ugyanis kivétel nélkül az adriai típusú füge ered meg és lesz termő, ugyanis ennek virágja nem szorul porzásra, megtermékenyítés nélkül, mag nélküli gyümölcsöt hoznak, így aszalásra nemigen alkalmasak. Amit látunk aszalt fügét, az jóformán kivétel nélkül déli országból származik, és a virágját a fügedarázsnak nevezett kis apróság termékenyíti meg. Mivel ez a rovar a meleget kedveli, szegény hiába is próbálkozna nálunk, befagyna a kis hátsója a mi téli időjárásunktól.

Mi mindent csinálhatunk belőle.

Azon túl, hogy szerintem a fáról szedve a napsütéstől szinte még melegen a legfinomabb, nagyon sok mindent készíthetünk belőle, nagyon sok mindenre felhasználható. Főzhetünk belőle lekvárt, például kiváló ajándékként is, dekoratív pici befőttesüvegben, jópofa kötözővel díszítve. Én előszeretettel szoktam kevert tésztákba is aprítani, gyümölcskenyérbe is kiváló. Egyre viszont figyeljünk, a gyümölcsöt éretten lehet csak élvezni. Ha türelmetlenségünkből fakadóan idejekorán szakajtjuk le a fáról, azt tapasztaljuk, hogy furcsa tejszerű nedvet ereszt, ami nem kifejezetten kellemesen marja az ember száját. Viszont, ha kivárjuk az idejét, az egyik legjobb gyümölcsöt kapjuk a kertünkből.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Villámgyors gyümölcsös sütik

Nyaralás közben, főleg a nagy kánikulában az ember nem szívesen tölti az időt a konyhában, ha nem feltétlenül muszáj. Otthon főzőcskézünk, de ezt a folyamatot minél gyorsabban és hatékonyabban szeretnénk letudni. Azonban azt is figyelembe kell vennünk, hogy amellett, hogy gyorsak vagyunk érdemes hatékonyan is gondolkodni. Lehetőleg kis energiabefektetéssel nagyobb mennyiségű falatoznivalót készítsünk, ami laktató és nem is romlik a fejünkre azonnal, ha nem tesszük hidegre. Ilyenkor jöhet megoldásként szóba a gyorsan elkészíthető gyümölcsös süti. Praktikus, ízletes és bármikor fogyasztható, ha a család megéhezik. Nézzük milyen recepteket próbálhatunk ki.

Nem bírsz leállni a befőzéssel? – Készíts hagymalekvárt!

A nyár vitathatatlanul a lekvárok, befőttek, savanyúságok, vagyis az ízek télire történő elmentésének időszaka. Már nálad is sorban állnak a kamrapolcon házi készítésű finomságok, de úgy érzed, még hiányzik valami, a lenti recepttel bővítheted a repertoárt. Készíts hagymalekvárt!

Ízletes mikróban készült ételek

Tény, hogy vízben főzve sokkal autentikusabb élményt nyújthat egy étel ízvilága. Talán ezért is ódzkodnak tőle oly sokan, hogy mikróban készítsék el a vacsorájukat. Azonban vannak olyan fogások, amelyeket, ha a szükség úgy kívánja bátran elkészíthetünk mikróban is. Válogatásunk ételei nemcsak gyorsan elkészíthetők, hanem az ízük is kifogástalan! Szerintünk érdemes kipróbálni őket!