2015.08.04. 14:00:00 14590 234

Hogyan takarítsd ki a hűtőszekrényt és a fagyasztót?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Valljuk be, a hűtőszekrény takarítása egy jó nagy púp az ember lánya hátán. Ki kell pakolni, ha jeges le kell olvasztani, aztán kimosni, megszárogatni, majd visszapakolni. Kevés háztartási eszközzel vagy szekrénnyel van ennyi nyűg. Íme, egy-két jól bevált tipp, hogy könnyítsünk a terhen.

Hűtőtakarítás - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Hűtőtakarítás

Megelőzés!

Mint mindig, a hűtő esetében is a legegyszerűbb, ha megtartjuk a rendet és a tisztaságot. Nem teszünk be semmit csomagolás nélkül, és nem hagyjuk, hogy elfajuljanak a dolgok. Ha valami kicsöppen a polcra, azonnal letöröljük, a szagtalanítást megoldjuk kávéval és/vagy citrommal, ezenkívül önleolvasztós hűtőt veszünk, hogy minimalizáljuk a jégpáncélt. A nagytakarítást félévente beütemezzük, hogy biztosítsuk a higiénikus használatot és, hogy a hűtőnk hosszú ideig kiszolgáljon minket.

Fertőtlenítés!

Évente legalább kétszer illő teljes nagytakarítást végezni a hűtőszekrényben és a fagyasztóban. Ehhez a legjobb, ha kieszed az ott felhalmozódott élelmiszereket, hogy minél kevesebbet kelljen pakolászni ki és aztán vissza. Szóval fogyasszatok el mindent, amit ott találtok. Ami már lejárt vagy több mint egy éve a fagyasztóban tanyázik, azt dobjátok ki!

Mi meddig áll el a hűtőben és a fagyasztóban? Kattints a linkre, és megtudhatod!

Miután mindent, amit csak lehetett befaltatok a hűtőből, eljött az idő, hogy kitakarítsd! A többi ételt pakold ki egy hűtőtáskába, amit előzőleg jégakkuval felszereltél. Majd vedd ki a polcokat és olvaszd le a hűtő hátulját, ha jeges, illetve a fagyasztót. Hogy felgyorsítsd a folyamatot, helyezz el egy lavórt vagy tálat (tálakat) jégszekrényben, amit félig feltöltesz meleg vízzel. Ez beindítja az olvadást, és fel is fogja a csepegő vizet. Mivel mindenütt folyni fog a víz, helyezz el egy-két felmosó rongyot vagy más, jó nedvszívó képességű rongyokat a hűtő előtt.

Miután leolvadt, töröld át ecetes vagy enyhén fertőtlenítőszeres meleg vízzel, aztán tiszta vízzel. A makacsabb szennyeződéseket átdörzsölheted szódabikarbónával, majd öblítsd le. Amikor ezzel kész vagy, töröld át száraz ruhával is, és hagyd, hogy nyitott ajtóval szellőzzön egy kicsit. Akár egy éjszakát is. A polcokat egyszerűbb a mosogatóban elmosni: sokkal alaposabb munkát végezhetsz, az üveg polcokat egy papírtörlővel töröld csíkmentesen szárazra. Ha teljesen kiszáradt a hűtő, pakold vissza a polcokat, majd az ételeket és használd!

Ezután folyamatosan tartsd tisztán a hűtőt, ügyelj a higiéniára, majd fél év múlva ismételd meg a nagytakarítást.

Írta: kábé

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Egészségvédő kincsünk, a paprika (és egy isteni recept)

Az étkezési paprika számos fontos vitamin természetes forrása, melynek C-vitamin-tartalmáról kiderült, hogy akár ötször annyi is lehet, mint a citromé. Továbbá olyan értékes anyagok is megtalálhatók benne, mint a kalcium, a vas és az aminosavak. A fogyasztása - sok növénytársához hasonlóan - hozzájárul az egészséges emésztéshez, a benne lévő terpenoid vegyületféle, a kapszidiol, pedig jó hatással van a szívegészségre. Ám ez nem minden…

A „luxusgyümölcs”, ami Kelet-Ázsiában a halhatatlanságot jelképezi + recept

Nem csupán Weöres Sándor Kert című kedves versében terem a vaj-alma, a saláta-bokorka, az érett, piros alma és a puha szőlő társaságában méz-körte, hanem a világ számos táján. A különféle kultúrákban pedig gazdag történelmi múlttal büszkélkedhet ez a gyümölcsféle, mely immár különleges művészeti megoldással is bír, mégpedig a Buddha alakú körte formájában. Ezeket a kreatív kínai gazdák által formált és gondozott „körteszobrokat” luxusgyümölcsként tartják számon. Milyen titkokat fed fel magáról ez a rózsafélék családjába tartozó növény?

Elég volt a forróságból? – Hűtsd le magad filmekkel!

Imádjuk a nyarat, nem arról van szó, de azért jóból is megárt a sok! A forró napok testünket, lelkünket megterhelik, és már alig-alig van az a hideg ital, fagyi, vagy jégkrém mennyiség, amivel le tudnánk hűteni magunkat. És már a vízparton sem az igazi!