2021.03.23. 17:59:41 8929 269

Hogyan szerettesd meg a gyerekekkel az egészséges ételeket?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Ha a gyerekeid hozzá vannak szokva az egészségtelenebb, esetleg ’gyorsabb’ ételekhez, akkor nem egyszerű a dolog, de a jó hír az, hogy nem is lehetetlen! Ne gondold azt, hogy ha születésük óta nem az étkezésük volt a fókuszban, akkor ez a téma már elveszett számotokra, mert néhány egyszerű változtatástól lassan, hosszú távon át tudod alakítani az étrendjüket.

Salátázás anyával - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Salátázás anyával

Mi számít egészségesnek?

De nézzük először, hogy mi számít egészségesnek? Számomra az az egészséges, amiben vannak tápanyagok, nem kevés, hanem sok. Ezek jól felszívódó formában és jó minőségben vannak jelen, azaz hasznosítani tudja a szervezetük. A magas tápanyagsűrűségű ételek nem meglepő módon a zöldségek és egyes gyümölcsök (főleg bogyós gyümölcsök), a jó minőségű fehérjeforrások (halak, soványabb húsok, és nem a felvágottak), tojás, belsőségek, valamint egyes gabonák vagy álgabonák és a zöldfűszerek.

Milyen változtatásokat vezethetsz be otthon, hogy ezekből minél többet egyenek a gyerekek?

Természetesen a legjobb, ha jó példával jársz elől, tehát igyekezz te is megszeretni, és beépíteni ezeket az ételeket az étrendedbe. Tudjuk, hogy a gyerekek másolnak minket, tehát ha te valamit szeretsz, előbb vagy utóbb ők is meg fogják kóstolni. Mindig tarts otthon sokféle zöldséget, olyanokat is, amelyeket valaki szeret a családból és 1-2 olyat is, amiért még nem rajongtok!

Bármilyen ételt is készítesz (lehet ez akár szendvics, vagy egy egyszerű vajas kenyér is), mindig tegyél mellé az asztalra szépen felvágott, a gyerekek számára vonzó zöldségeket! Minél színesebb a zöldségtál, annál jobb: egyrészt annál többféle tápanyag van benne, másrészt a gyerekeknek még jobban fog tetszeni.

Ne csak a paprika-paradicsom-uborka szentháromságágára gondolj, mindig legyen az asztalon valamilyen újdonság is. Ez lehet bébispenót, madársali, vagy bármilyen más zöld saláta, de lehet sárgarépa csíkokra vágva, esetleg egy kis párolt brokkoli vagy karfiol is, vagy bármi, amiről úgy gondolod, érdemes vele próbálkoznod.

Előfordul, hogy hónapokig rendszeresen fogyasztasz valamilyen zöldséget, mire a gyerekek is kipróbálják, és rájönnek, hogy tulajdonképpen az finom. Tehát legyél türelmes, ne erőltesd, hagyatkozz a kíváncsiságukra!

A köretek esetében is vigyél változatosságot az étrendbe: nagyon sok gyerek szereti a sütőtököt, édesburgonyát, érdemes ezt is burgonya mellé tenni.

A szokásos sima rizs helyett válassz néha egyéb gabonákat: quinoát, más rizsfajtát (pl. fekete rizst), de sok gyerek szereti a kölest és a hajdinát is. Ezek elkészítése pont olyan egyszerű, mint a rizsé, viszont más tápanyagokat tartalmaznak.

Ha a gyerekek nem nyitottak még az újfajta gabonákra, akkor ’csempészd be’ ezeket másképp az étrendetekbe: rakott ételeknél és gombócoknál (pl. paradicsomos húsgombóc) ezeket használd rizs helyett. Nálunk például kedvenc lett a kölessel készült húsgombóc, sokkal puhább, homogénabb így az állaga.

Amennyiben felvágottat esztek, válaszd a 90% feletti hústartalmúakat, ne nagyon vásárolj májkrémet, párizsit és egyéb olyan húsipari terméket, amelyek valódi hústartalma alacsony, adalékanyagokat viszont nagy arányban tartalmaz. Ugye, hogy nem is tűnik nehéznek? A lényeg, hogy egyszerűen csak kezdd el valahol!

Szakértőnket itt megtalálod: www.harsanyijulia.com

Harsányi Júlia Életmód- funkcionális táplálkozási tanácsadás | Facebook

Harsanyi Julia- Nutritionist (@harsanyijuliaeletmod) • Instagram-fényképek és -videók

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

AIDS-világnap – Filmalkotások a gyilkos kórról

December 1. már 1988 óta, a WHO kezdeményezésére az AIDS világnapja. Habár az elmúlt évben sikerült visszaszorítani a betegség terjedését, illetve olyan gyógyszerek is elérhetővé váltak, melyekkel szinten tartható a betegség, az AIDS még ma is bőven szedi áldozatait.

A téli ünnepkör szerelmi jóslásai

A téli ünnepkör szokásai különös egyveleget képeztek a vallásos és babonás megnyilvánulásokkal. A közösségenként eltérő ünnepköri magatartásformákat, az előírt és szigorúan követendő szabályokat a helység kisbíróival doboltatták ki. Ilyenkor tiltólistára kerültek a hangos összejövetelek, a mulatozás, a kocsmázás. Külön kihirdették, hogy ne kerüljön sor szóváltásra, és annak gyakori következményére, az összezördülésre.

Gyermekvállalás 40 éves kor után

Ha századunkra sikerült volna előrukkolni a sokat vágyott időutazó masinériával, tán nem késlekednénk megragadni az alkalmat, és tennénk egy visszatérőt az elmúlt múlt időkbe. Ellátogathatnánk asszonyelődeinkhez, és a fülükbe suttognánk, hogy pár száz év múlva a nők előtt is önmegvalósító kapuk tömegei fognak megnyílni. Ám mondandónkat azzal is kibővítenénk, hogy a modern kor nagyszerű lehetőségei gyakran magukkal hoznak nehéz, sok töprengést, mérlegelést igénylő döntéseket. Ezen meghatározó döntések egyike a gyermekvállalás kérdéséhez kapcsolódik.