2022.07.11. 15:24:49 6717 222

Hogyan sportoljunk nagy melegben?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A sport a legtöbb ember életében kényes téma. Minden évszakban nekiveselkedünk. Lelkesen váltunk életmódot általában újévkor és tönnyire szeptemberben. A tavasz és a nyár kicsit problémásabb időszak ilyen téren. Nézzük, milyen gondokkal kell szembenéznünk és találnunk megoldást, amikor a nyári hőségben sportolni szeretnénk.

Sportolás, futás - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Sportolás, futás

Amikor beköszönt az új év, akkor rendkívül nagy lelkesedéssel vágunk bele a testformálásba. Megfogadjuk, hogy minimum tavaszig, de legkésőbb nyárig a legjobb formánkban fogunk tündökölni a strandon. Igen, hát, ez a nagy lelkesedés el is tart talán néhány hétig. Majd szinte kétségbeesetten, és fásultan törődünk bele, hogy idén sem fogytunk egy dekát sem. Ilyenkor végső elkeseredésünkben még neki veselkedhetünk a nyár folyamán a mozgásnak. Azonban nyáron már teljesen más akadályokba és problémákba ütközünk, ha sportolni szeretnénk, nem csak a lelkesedésünk hiányával szembesülünk.

Milyen mozgásformák preferáltak ilyen szélsőséges időjárásban és hogyan sportoljunk?

Jó hírünk van. Ha legyőztük a lustaságunkat, sikeresen felülkerekedtünk önmagunkon, akkor nagyon sok olyan sportot űzhetünk nyáron, amivel karban tudjuk tartani magunkat. Két fontos dologra kell ebben az esetben odafigyelnünk. Az első a saját egészségi állapotunk. A második az, hogy az évszaknak megfelelő sportolást válasszunk. Az egészségi állapontunkra azért nagyon fontos odafigyelnünk ebben az évszakban, főleg extrém hőség esetében, mert ez a magas hőmérséklet rendkívül megterhelő egy egészséges, rendszeresen edző ember számára is. Ha csak hűbelebalázs módjára vetjük bele magunkat, abból bizony gondok lehetnek. A szívünket, az érrendszerünket nagy terhelés éri, és ez amellett, hogy sokkal jobban le tud fárasztani, gyengíteni bennünket, komoly veszélyforrás is. Szív- és érrendszeri elégtelenség léphet fel, amit jobb, ha elkerülünk. Ha tudjuk magunkról, hogy egészségesek vagyunk, esetleg nemrégiben voltunk orvosi kontrollon is, akkor már kicsit bátrabban vághatunk bele.

A következő kérdéskör a megfelelő sportolási mód kiválasztása. Két olyan, a szervezetet megterhelő sport van, amit főleg nyáron előszeretettel űzünk. Ezek a futás és a kerékpározás. Teniszezni is főleg nyáron szeretünk, de ez már ritkábban fordul elő. Remek sport és mozgásforma mindkettő. Azonban itt is oda kell figyelnünk néhány dologra, főleg hőség esetében. Nappal, amikor nagyon erős a napsütés és az UV sugárzás, érdemes nem csak ezeket, de minden, a szervezetet megterhelő sportot kerülni.

Ha tehetjük, akkor vagy kora reggel, vagy este fussunk. A kerékpározást is igyekezzünk úgy időzíteni, hogy egy nagyobb szakaszt mindenképp délelőttre időzítsünk. A kritikus időszakban pihenjünk, majd késő délután lehet folytatni a túrát.

A másik olyan sport, ami a nyár elengedhetetlen része, az úszás. Ezt, ebben az évszakban a legjobb és legegészségesebb művelni. Minden korosztály számára kellemes és nem túl megterhelő. A szervezetünk amellett, hogy felfrissül és élvezi, súlyt is fog veszíteni, de ezt csak abban az esetben, ha nem csak a strandon lóbázzuk bele a lábunkat a medencébe, hanem valóban aktívan ússzuk le azt a néhány hosszt, ami az egész testet átmozgatja. Attól nem kell félnünk, hogy ez ártani fog. Érdemes rendszeresen úszni és nagyon jól fogjuk érezni magunkat.

A következő mozgásforma, ami nem terheli túl a szervezetet extrém melegben sem, a jóga. Én ezt mindenkinek ajánlom, kortól és nemtől függetlenül. Gyermek és felnőtt is bátran művelheti, teljesen független a kinti hőmérséklettől. Nyilván ne a tűző napra tegyük ki a jógamatracunkat, de egy szellősebb, árnyas helyen még a strandon is jógázhatunk, ezen senki sem fog megütközni. Tegyük bátran.

Ami a legfontosabb, az ilyen melegben való sportolásnál, az a megfelelő folyadékbevitel és ásványi só utánpótlás. Mivel rengeteget és intenzíven izzadunk, ezekre nagyon oda kell figyelnünk. Megfelelő napszakban, a számunkra kellemes és veszélytelen ám hasznos sportot választva és odafigyelve az óvintézkedésekre, azt tudom mondani, hogy bátran vágjunk bele és ne hagyjuk ki még hőségben sem a mozgást.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...