2021.05.09. 08:21:10 7243 235

Hogyan működik az emlékezetünk?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Miért emlékszünk egyszerre akár több belépési jelszóra, olykor pedig elfelejtünk egy számunkra fontos dátumot? Vagy miért nem emlékszünk az előző este megnézett filmnek a címére? Hogyan raktározódnak az emlékeink?

Memória - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Memória

Hermann Ebbinghaus (1850-1909) volt az első német filozófus, aki bebizonyította, hogy az emlékezet működését kísérletileg lehet vizsgálni. A filozófus saját magán végezte a vizsgálatokat, amely szólistákból állt. Ezeket a szólistákat kidolgozta, majd megtanulta és figyelte az emlékezetének a teljesítményét. Hermann eredményeihez és nevéhez köthető az úgynevezett felejtési görbe (Az emlékezetek fakulásának folyamatát ábrázolja az idő függvényében.)

A szenzoros emlékezetünk

A lehető legrövidebb ideig tároljuk az emlékezetünkben ezeket az információkat. Ilyen lehet például az, ha valamire csak egy pillantást vetünk és már tovább is siklik a „gondolatunk”. Ennek az időtartama kb. 200-500 milliszekundum. Ugye, milyen kevés? A szenzoros emlékezetünknek több típusa van. Az ikonikus emlékezetünk felel a vizuális információk rövid tárolásáért, míg az echoikus emlékezetünk a hallás után raktároz emlékeket, szintén nagyon rövid ideig.

A rövid távú emlékezetünk

A rövid távú memóriánkat nem véletlenül hívják így, ugyanis csak néhány másodpercig tud információt tárolni, és ebből is csak kis mennyiséget. Felel a verbális, vizuális-téri, a szaglási vagy tapintási információk tárolásáért. Például ezt a memóriánkat hívjuk elő, ha szeretnénk megírni egy hosszú összetett mondatot. E nélkül ugyanis képtelenek lennénk rá. A rövid távú emlékezet vagy munkamemóriánk egy „mentális munkaállomás”, amely segít fejben tartani egy feladat elvégzéséhez szükséges információkat.

A hosszú távú emlékezetünk

Ez a memóriánk felel azért, hogy ne felejtsük el a házassági évfordulónkat. ???? A hosszú távú emlékezetünknek nincs kapacitási korlátja, kifejezetten hosszú ideig képes tárolni az információkat. Ezt a memóriánkat két fő csoportra osztják. A deklaratív (explicit) emlékezet segít a világról való tudásunk raktározásában, továbbá az egyedi események emlékezésében is ez a memóriánk érkezik a segítségünkre. Azonban a nem deklaratív (implicit) emlékezet például a mozgás ügyességünkért felel, azaz inkább a teljesítményben mutatkozik meg és nem a tudatos emlékeink felidézésben.

Tipp: Memóriánk kapacitása növelhető többek között rendszeres testmozgással, fejben számolással, megfelelő mennyiségű alvással és zenével. Vannak, akik kifejezetten a sudokut ajánlják.

Forrás: wikipedia vital.hu

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...