2019.11.02. 16:26:52 8460 280

Hogyan lehet gyógyszermentesen is kezelni a demenciát (elbutulást)?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A latin eredetű demencia kifejezés szó szerint "ész, értelem nélküli állapotot" jelent. Az orvosi használatban azonban a szellemi képességek hanyatlásával, csökkenésével azonos. Európában több mint hétmillió, Magyarországon legalább 160 ezer embert érint. Becslések szerint 2050-re világviszonylatban több mint 100 millió demens beteggel számolhatunk.

Vidám idős pár - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Vidám idős pár

Ami a szellemet illeti, a gondolkodás lassul, a részletek összerakásának, szintetizálásának képessége csökken, nem jutnak eszünkbe a szavak, romlik a tájékozódási képesség, az emlékezési képesség rövidül, csökken. Az ingerültség növekedése és az addig nem tapasztalt agresszió szintén ennek a jele lehet.

A nagy kérdés: kizárhatjuk-e annak lehetőségét, hogy bennünket is utolérjen a demencia? Sajnos nem teljesen. De sokat tehetünk azért, hogy ha meg is jelennek majd nálunk a tünetek, azok minél kevésbé legyenek súlyosak. Egy nemrégiben a British Medical Journal-ban megjelent tanulmány szerint a vércukorszint rendben tartása, a depresszió kezelése és a rendszeres szellemi edzés bizonyítottan késlelteti a demencia megjelenését vagy előrehaladását. Az agy karbantartásának legjobb módja annak használata. Fejtsünk rendszeresen rejtvényt, túrázás során böngésszük gyakran a térképet, igyekezzünk fejben tartani a programjainkat!

Ezt erősítette meg az újabb, a torontói Szent Miklós Kórház és a Calgary University által végzett vizsgálat is. Ennek alapján kiderült, hogy az olyan beavatkozások, mint a szabadtéri tevékenységek, masszázs és érintőkezelés sok esetben hatékonyabbak lehetnek, mint a gyógyszeres kezelés. A vizsgálaton 23143 demenciában szenvedő ember vett részt. Dr. Zahra Goodarzi a calgaryi egyetem kutatója 12 demencia ápolási központtal múködött együtt. Noha kiderült, hogy az agresszió és az agitáció a fentiekkel jól kezelhető, a jelentés megállapítja, hogy minden egyes beteget a saját állapota alapján kell kezelni figyelembe véve a gyógyszeres és a nem gyógyszeres kezelések költségeit is.

Forrás:medicalxpress.com

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...