2024.01.05. 15:33:55 6688 233

Hogyan legyünk pénzügyileg tudatosabbak?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Egyre több helyen hívják fel a figyelmet a pénzügyi (alap)ismeretek elsajátításának fontosságára, mellyel hatékonyabban, körültekintőbben gazdálkodhatunk a rendelkezésünkre álló összegekkel. A személyes pénzgazdálkodáshoz, a pénzügyi műveltséghez hozzátartozik a jó pénzügyi tervezés, a megfelelő gazdasági tájékozottság (pl. befektetési lehetőségek).

Így lesz több pénzed - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Így lesz több pénzed

Ennek a tudásnak a birtokában nagyobb eséllyel kiküszöbölhetjük a különféle – egyre rafináltabbá és gyakoribbá váló – pénzügyi csalásokat, jobban el fogunk igazodni a financiális útvesztőkben, megfelelő hozzáállásunkkal támogathatjuk a saját terveinket és a család életcéljait (pl. oktatás, hosszabb távú megtakarítások, vállalkozás elindítása stb.), felelősségteljesen állhatunk a hitelek és adósságok kérdéséhez.

A pénzügyi műveltség gazdagításában segítséget nyújthatnak a színvonalas és hiteles ismeretterjesztő tartalmak (podcastok, financiális blogok, lapok, szaklapokra való előfizetéssel stb.), könyvek, ugyanakkor igénybe vehetjük egy pénzügyi szakember segítségét, útmutatását is. Számos figyelmeztetés született a pénzügyi analfabetizmussal járó súlyos személyi károkra, esetleges buktatókra nézve.

A legalább alapvető monetáris tájékozottság hiányában nagyobb valószínűséggel halmozhatunk fel olyan adóterheket, melyek akár már rövid idő alatt fenntarthatatlanná válhatnak. Netán a nem helyesen kezelt kiadási döntések, vagy a meggondolatlan befektetések útjára tévedhetünk, melyek akár csődhöz, anyagi ellehetetlenüléshez, vagy egyéb (fizikailag és mentálisan) nehezen viselhető következményekhez vezethetnek bennünket.

Érdemes kialakítanunk egy asszertív stratégiát a pénzügyi lépéseink nyomon követése céljából. Figyeljünk arra, hogy szükség esetén minél körültekintőbben vegyünk igénybe szolgáltatásokat, mindeközben folyamatosan tartsuk észben: az addig nyújtózkodjunk, ameddig a takarónk ér örökzöld intését. Rendkívül fontos, hogy életbe léptessük az öngondoskodást, hogy ezzel megkíméljük magunkat a jövőbeli nehézségek egy részétől, felelősségteljesen és felkészülten nézzünk az elkövetkező kihívások elé. Mindezt megtehetjük például magánnyugdíj pénztári befektetésekkel, melyet akár már az aktív kereső időszakunkba lépéskor elkezdhetjük, így hosszú távon kisebb összegek befektetésével a nyugdíjkorhatár elérésekor jelentős mennyiséget takaríthatunk meg.

Modern társadalmunk kényelem- és luxusszeretete, a mindig valami új iránti csillapíthatatlan sóvárgása gyakran az eladósodás emberpróbáló terhével nehezítheti életünket. A csak egyszer élünk hedonista és carpe diem hozzáállással társuló pénzügyi meggondolatlanság beláthatatlan negatív utóhatásokkal járhat. Legyünk óvatosak, előrelátók, megfontoltak.

Mit tehetünk még pénzügyi összeszedettségünk növelése érdekében? Néhány kedvcsináló:

Már év elejétől vezessünk pénzügyi feljegyzéseket (pl. bevételek feljegyzése hónapokra bontva, kiadások követése, befizetési kötelezettségek, hitelek, anyagi teendők, időpont emlékeztetők, extra kiadások stb.)

Szoktassuk le magunkat a túlköltekezés pénztárca-soványító szokásától. Soha ne menjünk vásárolni éhesen vagy bevásárló lista nélkül. Ha meglátunk egy be nem tervezett terméket, ne vásároljuk meg azonnal, hanem tartsunk egy átgondolási időszakot magunknak. Vásárláskor mindig tegyük fel magunknak a „valóban szükségem van erre?” kérdését.

Vezessük be aranyszabályként, hogy a bevételeink legalább 20 százalékát tartsuk vissza. Mindezt használhatjuk adósságtörlesztésre, vagy akár meg is takaríthatjuk.

Tűzzünk ki egyéni, konkrét pénzügyi célokat. Ezeket a konkretizált célokat (pl. edukatív célok, házbővítés, autóvásárlás, öngondoskodás, gyermekeink anyagi támogatása stb.) lássuk el határidővel, és szögezzük le, hogy milyen összegek rendszeres megtakarításával járulunk hozzá tervünk megvalósításához.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Biztonsággal ihatjuk-e a csapvizet?

A Világgazdasági Fórum szerint a világ vízkészlete válságos helyzetbe került, mely erőteljesen összefonódik bolygónk természeti tőkéjének kimerülésével. Nem beszélve az egyre kiszámíthatatlanabbá formálódott csapadékmintáról, a kritikus ütemben zsugorodó jégtakarókról, az egyre sűrűbben jelentkező áradásokról és aszályokról, az emelkedő hőmérséklet által megzavart teljes globális vízciklusról. Érthető, ha felmerül a kérdés: hogy állunk ma Magyarországon a vízkészlet kérdésével és a vízminőséggel? Biztonsággal ihatjuk-e a csapból folyó vizet?

Egyszerű, friss spárgából készült tavaszi ínyencség

Kissé korábban, mint szokott, de a meleggel együtt beköszöntött a spárgaszezon is. A spárga egy rendkívül népszerű tavaszi zöldség, melyet nemcsak finom íze, hanem kiemelkedő tápértéke miatt is kedvelünk. Ez a recept egy egyszerű, mégis ínycsiklandó módja annak, hogy élvezhessük a spárga friss, természetes ízét, miközben egy kis fokhagymával és sajttal még gazdagabbá tehetjük az élményt.

Mert a tökéletes tükörtojás igenis létezik! – Íme a titok!

A tojást sokféleképpen készíthetjük el, ezáltal lehet belőle finom reggeli, gyors vacsora, vagy a „mit főzzek ma?” kérdést megoldandó villámebéd. Ott van szinte minden ételükben, legyen szó főfogásról, desszertről, vagy éppen levesről. Az elkészítési módját illetően pedig mindenkinek más a kedvence.