2024.01.05. 15:33:55 6710 233

Hogyan legyünk pénzügyileg tudatosabbak?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Egyre több helyen hívják fel a figyelmet a pénzügyi (alap)ismeretek elsajátításának fontosságára, mellyel hatékonyabban, körültekintőbben gazdálkodhatunk a rendelkezésünkre álló összegekkel. A személyes pénzgazdálkodáshoz, a pénzügyi műveltséghez hozzátartozik a jó pénzügyi tervezés, a megfelelő gazdasági tájékozottság (pl. befektetési lehetőségek).

Így lesz több pénzed - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Így lesz több pénzed

Ennek a tudásnak a birtokában nagyobb eséllyel kiküszöbölhetjük a különféle – egyre rafináltabbá és gyakoribbá váló – pénzügyi csalásokat, jobban el fogunk igazodni a financiális útvesztőkben, megfelelő hozzáállásunkkal támogathatjuk a saját terveinket és a család életcéljait (pl. oktatás, hosszabb távú megtakarítások, vállalkozás elindítása stb.), felelősségteljesen állhatunk a hitelek és adósságok kérdéséhez.

A pénzügyi műveltség gazdagításában segítséget nyújthatnak a színvonalas és hiteles ismeretterjesztő tartalmak (podcastok, financiális blogok, lapok, szaklapokra való előfizetéssel stb.), könyvek, ugyanakkor igénybe vehetjük egy pénzügyi szakember segítségét, útmutatását is. Számos figyelmeztetés született a pénzügyi analfabetizmussal járó súlyos személyi károkra, esetleges buktatókra nézve.

A legalább alapvető monetáris tájékozottság hiányában nagyobb valószínűséggel halmozhatunk fel olyan adóterheket, melyek akár már rövid idő alatt fenntarthatatlanná válhatnak. Netán a nem helyesen kezelt kiadási döntések, vagy a meggondolatlan befektetések útjára tévedhetünk, melyek akár csődhöz, anyagi ellehetetlenüléshez, vagy egyéb (fizikailag és mentálisan) nehezen viselhető következményekhez vezethetnek bennünket.

Érdemes kialakítanunk egy asszertív stratégiát a pénzügyi lépéseink nyomon követése céljából. Figyeljünk arra, hogy szükség esetén minél körültekintőbben vegyünk igénybe szolgáltatásokat, mindeközben folyamatosan tartsuk észben: az addig nyújtózkodjunk, ameddig a takarónk ér örökzöld intését. Rendkívül fontos, hogy életbe léptessük az öngondoskodást, hogy ezzel megkíméljük magunkat a jövőbeli nehézségek egy részétől, felelősségteljesen és felkészülten nézzünk az elkövetkező kihívások elé. Mindezt megtehetjük például magánnyugdíj pénztári befektetésekkel, melyet akár már az aktív kereső időszakunkba lépéskor elkezdhetjük, így hosszú távon kisebb összegek befektetésével a nyugdíjkorhatár elérésekor jelentős mennyiséget takaríthatunk meg.

Modern társadalmunk kényelem- és luxusszeretete, a mindig valami új iránti csillapíthatatlan sóvárgása gyakran az eladósodás emberpróbáló terhével nehezítheti életünket. A csak egyszer élünk hedonista és carpe diem hozzáállással társuló pénzügyi meggondolatlanság beláthatatlan negatív utóhatásokkal járhat. Legyünk óvatosak, előrelátók, megfontoltak.

Mit tehetünk még pénzügyi összeszedettségünk növelése érdekében? Néhány kedvcsináló:

Már év elejétől vezessünk pénzügyi feljegyzéseket (pl. bevételek feljegyzése hónapokra bontva, kiadások követése, befizetési kötelezettségek, hitelek, anyagi teendők, időpont emlékeztetők, extra kiadások stb.)

Szoktassuk le magunkat a túlköltekezés pénztárca-soványító szokásától. Soha ne menjünk vásárolni éhesen vagy bevásárló lista nélkül. Ha meglátunk egy be nem tervezett terméket, ne vásároljuk meg azonnal, hanem tartsunk egy átgondolási időszakot magunknak. Vásárláskor mindig tegyük fel magunknak a „valóban szükségem van erre?” kérdését.

Vezessük be aranyszabályként, hogy a bevételeink legalább 20 százalékát tartsuk vissza. Mindezt használhatjuk adósságtörlesztésre, vagy akár meg is takaríthatjuk.

Tűzzünk ki egyéni, konkrét pénzügyi célokat. Ezeket a konkretizált célokat (pl. edukatív célok, házbővítés, autóvásárlás, öngondoskodás, gyermekeink anyagi támogatása stb.) lássuk el határidővel, és szögezzük le, hogy milyen összegek rendszeres megtakarításával járulunk hozzá tervünk megvalósításához.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Mentsünk el valamit a húsvéti hangulatból! – Mondjuk ezt a szuper receptet!

Nemrég még a húsvéti nyuszit vártuk, most pedig lassan elbúcsúzunk az áprilistól is. Szerencsére a napsütés, az egyre hosszabbodó napok kárpótolnak minket ezért a kis „veszteségért”. De ha lenne kedved megidézni a néhány héttel ezelőtti ünnepi hangulatot, egy finom sütivel biztosan sikerülni fog.

Mindful étkezés – Mert a jóllét az asztalnál kezdődik

Az étel szervezetünk elengedhetetlen hajtóereje, energiabiztosítója, melynek huzamosabb ideig történő megvonása akár súlyos kimenetelű is lehet. Ám századunkra az ételekhez való viszonyulásunk gyökeres változásokon ment át, hiszen ma már nem csak akkor vesszük magunkhoz táplálékunkat, amikor éhesek vagyunk, hanem számos más tényezőtől is függővé válik az étkezésünk. Ha tudjuk, hogy az asztalra helyezett ételek mellett az étkezés minősége ugyancsak befolyással van a gyógyulásunkra, ám az egészségünk kárára is lehet, akkor tudatosabban állunk ehhez a kérdéshez.

Itt a tavasz! – Itt az ideje a lelki nagytakarításnak!

A tél vége, tavasz eleje felé nem csak a testünk, de a lelkünk is kívánja a csicsergős évszakot, hiszen elfáradunk a hosszú, hamar sötétedős, későn világosodós, hideg, fagyos hónapokban. Alig-alig bírjuk vonszolni megfáradt lelkünket a napsugaras évszakig, és meglepetten tapasztalhatjuk, hogy bizony rá is ráfér a nagytakarítás.