2015.12.09. 14:30:01 11981 287

Hogyan legyen sokáig szép és zöld a karácsonyfa?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A hagyomány szerint december 24-én feldíszítjük a karácsonyfát, majd január 6-án, Vízkereszt napján leszedjük a díszeket, és a fenyőket gyakorlatilag kidobjuk. Ám, vannak, akik tovább is szeretnék élvezni a dekoratív és illatos fákat, amelyek a kellemes karácsonyi perceket juttatják eszükbe. Mitől marad sokáig szép a zöldfenyő?

Karácsonyfa díszítés - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Karácsonyfa díszítés

Vannak akik környezetvédelmi szempontból, mások anyagi megfontolásból, megint mások a kényelem miatt szavaznak a műfenyőre, de a többség még mindig a klasszikus karácsonyfát választja, főleg, ahol kisgyermek is van. Ők viszont szeretnék, hogy minél tovább zöld és fenyőillatú legyen a karácsonyfa. Nekik gyűjtöttünk össze az alábbi tippeket.

"Zöldfenyő"-tippek

  • Olyan fát válassz, amelynek szép, sima, egyenes a vágással .
  • Ha egyenesen a termesztőtől vásárolod, akkor frissen kivágott fát vigyél el, amit Te választasz ki.
  • Kérd meg az előadót, hogy vágjon le a fa törzséből, hogy biztosíthasd neki a jó vízellátást.
  • Szép, élénk zöld fát vásárolj meg, minél kevesebb barna tűlevéllel. Akár a földhöz is ütögetheted, hogy lásd, mennyire hullik a tűlevél.
  • Tartsd vízben karácsonyig. Ezt megteheted egy nagyobb vödörrel, vagy akár vizes újságpapírba is csomagolhatod, de ez lehet, hogy kevés lesz neki.
  • Az ünnepek alatt olyan karácsonyfa talpba helyezd be, amit fel lehet vízzel tölteni.
  • Faragás előtt, hasíts le ismét a törzsből, hogy felvehesse a vizet.
  • Kétnaponta ellenőrizd a vízmennyiséget!
  • A lakás egy hűvösebb pontjára állítsátok fel, távol a fűtőtesttől, kandallótól, napfénytől.
  • Ha száraz a lakás levegője, párásíts!

Ezekkel a módszerekkel biztos lehetsz benne, hogy legalább Vízkeresztig, de akár még tovább is kitart a karácsonyfa.

Melyik fát válaszd?

Ha a tartósság a cél, akkor egyértelműen a Normann-fenyő a nyerő. Szinte alig hullatja a levelét, gyönyörű, sötét zöld színe van, de sajnos nagyon drága és illata sincs sok.

Az ezüstfenyő már gyorsabban tönkre megy (Vízkeresztig azonban simán bírnia kell), de csodás színe van, és árad belőle az igazi karácsonyfa-illat. Szúrós kis levelei sok bosszúságot okozhatnak díszítéskor, takarításkor és a gömbök, égők eltávolításakor is.

A közönséges lucfenyő a legolcsóbb a három típus közül, de ez hullatja le a leghamarabb a tűleveleket is, amiket még húsvétkor is porszívózni fogsz a szőnyegből (ismerős szituáció, igaz?). Illatos és formás ugyan, de valószínűleg hamar ki fogod dobni. Természetesen a fent említett módszerekkel némileg növelheted az élettartamát.

Forrás: goodhousekeeping.com

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...