2020.01.24. 11:21:58 8596 271

Hogyan készüljünk fel a téli vezetésre?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Ahogy leesik pár centi hó, vagy kicsit csúszósabbak az utak, már közlekedési káoszról és a balesetek számának hirtelen megnövekedéséről számolnak be a híradások. A probléma gyökere pedig sok esetben nem a vezetői képességek hiánya, hanem az, hogy az autó nincs felkészítve a téli időjárásra. Nézzük tehát, hogyan készíthetjük fel magunkat és az autónkat egyaránt a téli vezetésre.

Autó télen - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Autó télen

Mi minden kerüljön télen a csomagtartóba?

Jusson eszünkbe, hogy télen bármikor lecsaphat egy hóvihar. Még akkor is, ha reggel verőfényes napsütésre és száraz utakra ébredtünk. Ezen az éghajlaton a mínuszok sem számítanak eltévedt vendégnek, főleg a nyílt területeken. Az alapértelmezett mentőládán kívül szükségünk lehet még egyéb felszerelésre is.

Felszerelés téli autóútraFelszerelés téli autóútra
  • hólapát: a hóátfúvás akkor is elénk sodorja a havat, ha aktuálisan nem is esik. A hólapáttal kiszabadíthatjuk a kerekeket.
  • útszóró só, vagy macskaalom: tapadást biztosít, ha a jeges úton kipörögnek a kerekek.
  • meleg takaró: ha mégis dugóba kerülnénk, és elfogy az üzemanyag, meg kell akadályozni a kihűlést. [jólláthatósági öltözék](https://www.munkavedelemplusz.hu/search/node/jólláthatósági téli mellény): ha úgy adódik, hogy mégis ki kell szállni az autóból, legyen annyi jólláthatósági mellény az autóban, ahány személy utazik. sál, sapka, kesztyű: amikor autóval utazunk, hajlamosak vagyunk a téli kiegészítőket otthon hagyni, ami utólag rossz döntésnek bizonyulhat. Ha nem is vesszük fel, de legyen nálunk meleg kesztyű, téli sapka, és sál.
  • egy zsugor víz, nem romlandó, szénhidráttartalmú élelem: például keksz, szőlőcukor vagy - csokoládé higiéniai felszerelés: attól függően, hányan utazunk az autóban, legalább egy kis kiszerelésben is kapható tisztasági felszerelés legyen kéznél szükség esetére.
  • papírtörülköző,
  • nedves törlőkendő,
  • kézfertőtlenítő-folyadék.

Figyelem!

Az élelmet és az ivóvizet gondosan osszuk be, és értessük meg a gyerekekkel is, hogy miért van erre szükség!

Az út megtervezése

Az utazás megtervezése nyáron sem nélkülözheti a megfontoltságot, télen még inkább körültekintést kíván.

Számoljunk hosszabb menetidővel

Nemcsak, mert az útviszonyok megkövetelik, hanem mert pszichésen is felkészítjük magunkat. Ha elménkben ragaszkodunk a megszokott menetidőhöz, az útközben adódó akadályok – jeges út, hóátfúvás, torlódás – feszültséget keltenek, ami miatt csökken a reakcióidőnk, kapkodni kezdünk, rossz döntéseket hozunk, így mi magunk válunk első számú veszélyforrássá, épp a kormány mögött. Ha nem tudjuk leküzdeni magunkban ezt a stresszt, inkább adjuk át a kormányt valaki másnak.

  • töltsük fel a mobiltelefonokat,
  • legyen az autóban szivargyújtóról működő töltő, valamint powerbank és/vagy pótakkumulátor,
  • készítsünk útvonaltervet, és legyen egy B-tervünk is, ha útközben értesülnénk arról, hogy a tervezett útvonalunk nem járható, vagy torlódásra kell számítanunk.
  • időjárás applikáció: A téli vezetéshez nélkülözhetetlen a meteorológiai előrejelzések nyomonkövetése. Az okostelefon alkalmazások segíthetnek az időjárás monitorozásában. Az Országos Meteorológiai Szolgálat Meteora applikációja Androidra és iOS-re is letölthető.
Elsősegély dobozElsősegély doboz

Hogyan viselkedik az autó a megváltozott téli útviszonyok esetében?

Talán az egyik legfontosabb teendőnk, hogy kitapasztaljuk, milyen mértékben változik meg az autó viselkedése hóban, vagy csúszós – jeges, vizes – felületen. Ezért nem árt gyakorolni a megállást, fékezést, kanyarodást, tolatást, parkolást. Így pontos képet kaphatunk arról, hogy aktuálisan hogyan viselkedik az autó, és magunkat is hozzászoktathatjuk a hosszabb féktávolsághoz, nagyobb követési távolsághoz, jeges úton az esetleges oldalirányú elmozdulás lehetőségéhez.

  • Ellenőrizzük az akkumulátor töltöttségét. A hideg időjárás az akkumulátor működését is befolyásolja.
  • Cseréljük ki az olajszűrőt, és ha szükséges, az olajat is. (Hidegben az olaj viszkozitása is megváltozik.)
  • Fagyálló ablaktörlő folyadékkal töltsük fel az autót, és ha szükséges, cseréljük le a régi ablaktörlő-lapátokat is.
  • Az első és hátsó szélvédőt is tartsuk mindig tisztán, legyen az autóban kefe és kaparó is, valamint egy tiszta, jó nedvszívó képességű törlőkendő.
  • A gumiabroncsok ellenőrzése nélkülözhetetlen a téli futáshoz. Az a legjobb, ha lecseréljük a teljes szettet téli gumikra. Ha négyévszakos gumiabroncsokkal rendelkezünk, mindenképpen vizsgáltassuk be a futófelületet.
  • A keréknyomás ellenőrzésről se feledkezzünk meg, főleg, ha hosszabb útra indulunk. Ha a tervezett útvonalon a szokásosnál meredekebb lejtővel kell számolnunk – például külföldre utazunk síelni – akkor a hóláncot se hagyjuk otthon.
  • Ellenőrizzük a kipufogócsövet, hogy tiszta-e. Az elkoszolódott, eldugult miatt CO-gáz szivároghat az utastérbe, amikor jár a motor.

A vészhelyzeti protokoll

Előfordulhat, hogy minden óvintézkedésünk dacára a működésképtelen autóban ragadunk, távol a lakott területektől. Egyeztessünk még indulás előtt, hogy ki lesz az, aki szükség esetén vállalja, hogy segítséget hoz. Az ő számára készítsünk be téli jólláthatósági, de minimum fényvisszaverő csíkokkal ellátott öltözéket és a hosszú gyaloglásra alkalmas, bélelt, csúszásmentes lábbelit , valamint jégjárót.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...