2014.04.18. 16:31:01 9699 78

Hogyan készül az igazi húsvéti sonka?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Persze egyszerűbb a dolgok könnyebb és gyorsabb végét megfogni, de ha igazán finom húsvéti sonkát szeretnél enni, akkor Te magad főzöd meg azt. Válassz füstölt sonkát (ne a főtt, füstölt változatot) és fogyasztás előtt főzd meg az alábbi jó tanácsok segítségével. Gazdagabb ízt, omlósabb, puhább húst és több dicséretet fogsz kapni, mintha az előre elkészített változatot választottad volna. Ráadásul még a levét is felhasználhatod.

A sonka zöldségekkel körítve az igazi - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com A sonka zöldségekkel körítve az igazi

A húsvéti sonka elkészítése

  1. Mosd meg a sonkát alaposan a főzés előtt.
  2. Tedd bele egy akkora fazékba, amelyben bőven tudsz rá annyi vizet engedni, hogy ellepje. Egy kicsit hagyd állni a vízben (1-2 órára, hogy kiázzon a só). Tipp: Ha erre nincs idő, tehetsz egy kis ecetet a főzővízbe, ami kiveszi a felesleges sót. Az áztatás azonban a hús puhulását is elősegíti.
  3. Öntsd le ezt a vizet és engedj rá frisset, hogy ellepje. Adj mellé pár gerezd fokhagymát, egy fej vöröshagymát, egész borsot és 1-2 babérlevelet. Tipp: Ez az alapízesítés, de sárgarépát, petrezselymet, zellert, citrom- és narancskarikát is dobhatsz a vízbe, így még pikánsabb ízt kapsz. Ezeket akkor tedd mellé, amikor már félig megfőtt. Sót nem kell tenni bele, hiszen elég sós marad a sonka.
  4. Forrás után takarékon főzd tovább, így lesz a legfinomabb a sonkád. Főzés közben nem kell lefedni. Tipp: annyi órát kell főzni, ahány kilogramm. Ha csontos a sonka, akkor azt ki fogod tudni húzni a húsból, amikor elkészült. Hústűvel is megbökheted, ha a közepéig könnyen beleszúródik, akkor készen van a finomság.
  5. Hagyd a saját levében kihűlni! Tipp: Soha ne a levegőn hűtsd ki a sonkát, mert úgy kiszárad. Ha kötözött sonkát vettél, akkor főzés után vágd le róla a hálót, de még azelőtt, hogy hűtőbe tetted volna! Hidegen sokkal nehezebb dolgod lesz.
  6. Helyezd egy nagy deszkára és annyit szeletelj belőle, amennyit egyszerre elfogyasztotok. Főtt tojással, zöldségekkel körbe rakhatod, így gusztusos lesz a tálalás. A kalács és a sárgatúró sem hiányozhat a húsvéti asztalról. A sárgatúró receptjét itt találhatod.

Tárolási tippek

A sonkát ne zárd le légmentesen tároláskor és ne csomagold alufóliába vagy folpackba, mert úgy hamarabb megromlik. Csavard inkább konyharuhába és úgy tedd a hűtőbe, így akár egy hétig is eláll. Egyébként a sonkát - kockákra vágva - akár le is fagyaszthatod és később felhasználhatod bableveshez vagy főzelék feltétnek.

Ötletek a sonka főzőlevének felhasználásához

Ne öntsd ki a finom és illatos főzőlevet! A sonka levét szintén lefagyaszthatod, és felhasználhatod később levesekhez vagy bármihez, amihez illik a füstölt íz.

Tojást is főzhetsz a lében, igazán különleges ízt kapsz és egyedivé teheted az ünnepi reggelit. (Természetesen tojásfestéshez ez nem használható, mert zsíros lesz a tojás.)

Ha zöldségeket is főztél a hús mellett, akkor akár önálló levest is készíthetsz belőle, egyszerűen csinálj hozzá egy kis csipedettet. Ha laktatóbb levest szeretnél, burgonyát is belefőzhetsz. Rántással besűrítheted, a végén pedig egy kis mustárral vagy tejföllel adhatsz neki pikáns ízt.

Jó étvágyat!

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...