2015.10.06. 15:31:29 12396 295

Hogyan gondozd a karácsonyi kaktuszodat?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Amikor virágzik, a karácsonyi kaktusz az egyik legszebb kaktuszféle, hiszen gyönyörű élénk színű virágai vannak. Ha el tudjuk érni, hogy karácsony tájékán virágozzon, az pedig maga a földöntúli boldogság a hobbikertészeknek. Íme, néhány tipp, hogy megvalósuljon ez az apró karácsonyi csoda.

Karácsonyi kaktusz - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Karácsonyi kaktusz

1. Tedd hűvösre!

Azaz keress a karácsonyi kaktusznak egy hidegebb szobát (kb. 15 fok), ahol is világos van, de nem éri közvetlen napfény. Ha túl meleg helyen tartod, akkor egyáltalán nem fog virágozni a kaktuszod, sőt, a bimbós állapotban vásárolt kaktusz nagyon hamar elvirít majd. Nyugodtan tedd az ablakba, de csak akkor, ha nincs alatta radiátor (illetve ha nem süt oda a nap).

2. Módjával öntözd!

Tartsd észben, hogy ennek a szépséges növénynek nyirkos földre van a szüksége. Ha megtaláltad a helyet a kaktuszodnak, hetente egyszer locsold meg, de csak módjával! Közvetlenül a virágzás előtt ez akár két hétre is ritkulhat (november), de azért ügyeljünk rá, hogy ne száradjon ki, de ne is maradjon víz a cserép alatt. Ezt a bimbók feltűnéséig folytasd. Amikor meglátod a kis bimbókat, gyakrabban locsold, 14 naponta tápoldatot is adj az öntöző vízhez. A már bimbós növényt ne forgasd és ne tedd át másik helyre, mert le fogja őket dobni. Erre nagyon érzékeny. Ha már virágzik a növény, kevésbé lesz érzékeny a helymozgatásra.

Mivel a karácsonyi kaktusz, ún. rövid nappalos növény, ezért a virágzás télen, szerencsés esetben éppen karácsony és szilveszter környékén várható.

Karácsonyi kaktuszKarácsonyi kaktusz

3. Virágzás után

Ha elvirágzott a kaktuszod, hagyd a helyén, világos és hűvös szobájában és még óvatosabban locsold. Tavasszal átültetheted 3/4 rész fekete savanyú föld és 1/4 rész homok keverékébe. A szártagokat visszacsípheted, ez elősegítheti a bokrosodást, és a későbbi virágzást. 2-3 szártagból álló hajtásonként szaporíthatjuk nedves homokban. Ekkor is ügyeljünk rá, hogy a kaktuszunk földje ne száradjon ki teljesen, hiszen a karácsonyi kaktusz Brazília csapadékosabb hegyvidékéről származik, s vízigényében eltér a hagyományos kaktuszoktól.

Karácsonyi kaktuszKarácsonyi kaktusz

Nyáron akár kint is lehet – sőt, nagyon jót tesz neki -, de napfény ne érje közvetlenül, inkább árnyékos helyre tegyük. A nyár során ritkán locsoljuk, majd augusztustól térjünk át a heti rendszerességre és tápoldatozzuk is - vásároljunk kaktuszok részére ajánlott tápoldatot, és kövessük az adagolási útmutatót -, hogy felkészítsük a virágzásra, szeptemberben vigyük a lakásba, csökkentsük a vízmennyiséget, a bimbók megjelenéséig tartsuk szárazon, októbertől pedig a fent olvasott információk alapján folytassuk a gondozását.

Ha egész évben helyesen gondozod, törődésed meghozza gyümölcsét, és az év vége felé várhatod a karácsonyi csodát!

Forrás: hedihobbi.blogspot.hu, balintgazda.hu, vitaflora.hu információi alapján

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

„Szabad szappanozni…” – Erre használd a szappant a kézmosáson kívül!

Lehet szögletes, kerek, kicsi, vagy nagy, boltban vásárolt, kézműves, vagy akár házilag, általad készített. Az illatát nézve pedig a variációk száma végtelen. Naná, hogy a szappanról van szó, ami nem csak bőrünk ápolására szolgál, hanem a háztartás, otthonunk számos pontján bevethető még!

Biztonsággal ihatjuk-e a csapvizet?

A Világgazdasági Fórum szerint a világ vízkészlete válságos helyzetbe került, mely erőteljesen összefonódik bolygónk természeti tőkéjének kimerülésével. Nem beszélve az egyre kiszámíthatatlanabbá formálódott csapadékmintáról, a kritikus ütemben zsugorodó jégtakarókról, az egyre sűrűbben jelentkező áradásokról és aszályokról, az emelkedő hőmérséklet által megzavart teljes globális vízciklusról. Érthető, ha felmerül a kérdés: hogy állunk ma Magyarországon a vízkészlet kérdésével és a vízminőséggel? Biztonsággal ihatjuk-e a csapból folyó vizet?

Egyszerű, friss spárgából készült tavaszi ínyencség

Kissé korábban, mint szokott, de a meleggel együtt beköszöntött a spárgaszezon is. A spárga egy rendkívül népszerű tavaszi zöldség, melyet nemcsak finom íze, hanem kiemelkedő tápértéke miatt is kedvelünk. Ez a recept egy egyszerű, mégis ínycsiklandó módja annak, hogy élvezhessük a spárga friss, természetes ízét, miközben egy kis fokhagymával és sajttal még gazdagabbá tehetjük az élményt.