2015.10.06. 15:31:29 12529 295

Hogyan gondozd a karácsonyi kaktuszodat?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Amikor virágzik, a karácsonyi kaktusz az egyik legszebb kaktuszféle, hiszen gyönyörű élénk színű virágai vannak. Ha el tudjuk érni, hogy karácsony tájékán virágozzon, az pedig maga a földöntúli boldogság a hobbikertészeknek. Íme, néhány tipp, hogy megvalósuljon ez az apró karácsonyi csoda.

Karácsonyi kaktusz - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Karácsonyi kaktusz

1. Tedd hűvösre!

Azaz keress a karácsonyi kaktusznak egy hidegebb szobát (kb. 15 fok), ahol is világos van, de nem éri közvetlen napfény. Ha túl meleg helyen tartod, akkor egyáltalán nem fog virágozni a kaktuszod, sőt, a bimbós állapotban vásárolt kaktusz nagyon hamar elvirít majd. Nyugodtan tedd az ablakba, de csak akkor, ha nincs alatta radiátor (illetve ha nem süt oda a nap).

2. Módjával öntözd!

Tartsd észben, hogy ennek a szépséges növénynek nyirkos földre van a szüksége. Ha megtaláltad a helyet a kaktuszodnak, hetente egyszer locsold meg, de csak módjával! Közvetlenül a virágzás előtt ez akár két hétre is ritkulhat (november), de azért ügyeljünk rá, hogy ne száradjon ki, de ne is maradjon víz a cserép alatt. Ezt a bimbók feltűnéséig folytasd. Amikor meglátod a kis bimbókat, gyakrabban locsold, 14 naponta tápoldatot is adj az öntöző vízhez. A már bimbós növényt ne forgasd és ne tedd át másik helyre, mert le fogja őket dobni. Erre nagyon érzékeny. Ha már virágzik a növény, kevésbé lesz érzékeny a helymozgatásra.

Mivel a karácsonyi kaktusz, ún. rövid nappalos növény, ezért a virágzás télen, szerencsés esetben éppen karácsony és szilveszter környékén várható.

Karácsonyi kaktuszKarácsonyi kaktusz

3. Virágzás után

Ha elvirágzott a kaktuszod, hagyd a helyén, világos és hűvös szobájában és még óvatosabban locsold. Tavasszal átültetheted 3/4 rész fekete savanyú föld és 1/4 rész homok keverékébe. A szártagokat visszacsípheted, ez elősegítheti a bokrosodást, és a későbbi virágzást. 2-3 szártagból álló hajtásonként szaporíthatjuk nedves homokban. Ekkor is ügyeljünk rá, hogy a kaktuszunk földje ne száradjon ki teljesen, hiszen a karácsonyi kaktusz Brazília csapadékosabb hegyvidékéről származik, s vízigényében eltér a hagyományos kaktuszoktól.

Karácsonyi kaktuszKarácsonyi kaktusz

Nyáron akár kint is lehet – sőt, nagyon jót tesz neki -, de napfény ne érje közvetlenül, inkább árnyékos helyre tegyük. A nyár során ritkán locsoljuk, majd augusztustól térjünk át a heti rendszerességre és tápoldatozzuk is - vásároljunk kaktuszok részére ajánlott tápoldatot, és kövessük az adagolási útmutatót -, hogy felkészítsük a virágzásra, szeptemberben vigyük a lakásba, csökkentsük a vízmennyiséget, a bimbók megjelenéséig tartsuk szárazon, októbertől pedig a fent olvasott információk alapján folytassuk a gondozását.

Ha egész évben helyesen gondozod, törődésed meghozza gyümölcsét, és az év vége felé várhatod a karácsonyi csodát!

Forrás: hedihobbi.blogspot.hu, balintgazda.hu, vitaflora.hu információi alapján

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Távhűtéssel, akusztikus tűzoltó készülékkel, hőszabályozó ruházattal a klímaválság ellen

A legélhetőbb városok listáján legtöbb alkalommal dobogós helyhez jutó Bécs, legutóbb a dinamikusan fejlődő távhűtő központjával hívta fel magára a figyelmet. A Wien Energie eddig magáénak tudhatja a legnagyobb és legerősebb távhűtésre specializált központot, mely a bécsi főpályaudvaron helyezkedik el. Vajon milyen, az ehhez hasonló technológiai vívmányok segíthetnek bennünket abban, hogy elviselhetőbbé tehessük a mostani, és várhatóan a jövőbeli forróságot?

Párna a tökéletes alváshoz - Hogyan került egyáltalán képbe ez az alvóeszköz?

Az első emberek fekvőhelyét száraz falevelek vagy szénahalom képezhették, ám a későbbiek folyamán már egyre inkább arra törekedtek, hogy kényelmesebb megoldásokat keressenek éjszakai pihenésük idejére. A sátraikban már előfordultak állatbőrök, melyek puhább, komfortosabb fekvőhelyet kínáltak számukra. Hogyan alakultak ki és formálódtak a történelem folyamán az alváshoz szükséges kellékek? És vajon milyen típusú, formájú, anyagú párnára hajtva a fejünket ébredhetünk frissen, üdén, kellemetlen fájdalmak nélkül? Ezekre a kérdésekre keresünk válaszokat az alábbiakban.

Napi egy szilva a szorongást távol tartja + 1 extra szilvás-mandulás recept

Noha a szilva rendszertanilag a „vitatott besorolású” kategóriába tartozik, annál nagyobb érdeklődés övezi az egészségre gyakorolt hatását. Ez a Kárpát-medencében és Ázsiában egyaránt őshonosnak tartott gyümölcsféle Magyarországon leginkább a középkorban került az érdeklődés középpontjába. A későbbiek folyamán pedig már aszalványként szállították Németországba, Lengyelországba és Ausztriába is. Ezért nem meglepő, hogy ezeken a helyeken „magyar szilva”néven vált ismertté. A figyelemre méltó történelmi háttér mellett arra is kíváncsiak vagyunk, hogy miért érdemes fogyasztani?