2024.10.22. 08:37:19 731 30

Hogy őrizd meg a csillogást? Hasznos tippek az arany, ezüst és réz tisztításához
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Legyen az a nagyitól örökölt ezüst medál, a babakori arany fülbevaló, aminek már csak a fél párja van meg, de nagyon kedves emlék, vagy anyukád rézből készül tortalapátja… Mind-mind olyan dolgok, amelyekre, ha ránézel, szeretettel teli hangulat jár át. Nagy becsben tartod te is az ilyen emlékeket, ugye? Hogy a számodra fontos kincsek sokáig megőrizzék szépségüket, mutatunk pár hasznos tippet, így nemcsak szívedet ragyogják be, hanem eredeti pompájukban tűnődhetnek még hosszú-hosszú ideig.

Ékszer tisztítása - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Ékszer tisztítása

Az ékszerek és háztartási eszközök használata során az ezüst, arany és réz tárgyak is elkerülhetetlenül veszítenek fényükből. A környezeti hatások, például a levegő nedvességtartalma vagy a mindennapi használat, patinát képezhetnek ezeken a nemesfémeken, amitől fakónak tűnhetnek. Szerencsére, néhány egyszerű, házilag is bevethető módszerrel visszaadhatjuk régi csillogásukat.

Az ezüst tisztítása

Az ezüst tárgyak különösen hajlamosak az oxidációra, ami sötét elszíneződést okozhat. Az egyik leghatékonyabb tisztítószer az alufólia, szódabikarbóna és forró víz kombinációja. Egy tálat béleljünk ki alufóliával, adjunk hozzá egy evőkanál szódabikarbónát, öntsünk rá forró vizet, majd helyezzük bele a tisztítani kívánt tárgyat néhány percre. A kémiai reakció során az elszíneződés átvándorol az alufóliára, az ékszer vagy evőeszköz pedig fényes lesz.

Arany tisztítása

Ebben az esetben kíméletes megoldásokra van szükség, hiszen ez a fém kevésbé hajlamos az oxidációra, viszont könnyen karcolódik. Egy puha fogkefével, és némi langyos szappanos víz segítségével finoman takarítsuk meg az ékszereket. Kerüljük az erős vegyszereket, mert károsíthatják az anyagot. Ha drágakő van a foglalatban, az speciális tisztítást igényelhet, ezért inkább kérdezzünk még egy ékszerészt, mielőtt „nekiesünk” a fényesítésnek.

Réz tisztítása

Az idő múlásával zöldes patina „telepedhet” a rézre, ami ugyan természetes jelenség, de sokan jobban kedvelik az eredeti vöröses tónust. Ehhez egy egyszerű házi szer, az ecet és a só elegye lehet segítségünkre. Keverjünk össze egy evőkanál sót és annyi ecetet, hogy pasztát kapjunk, majd dörzsöljük át vele a felületet. Az ecet savtartalma eltávolítja az oxidációt, a só pedig kíméletesen políroz.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...