2019.03.11. 17:33:57 14723 438

„Híres” ételnevek – avagy a név kötelez!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Ételeink „identitása” csupán a 19. század végén alakult ki. A helyhez kötődő, a fantázianevek, valamint a megalkotó nevéhez, vállalkozásnevéhez kapcsolódó étel-elnevezések ekkor kezdték átvenni a korábban megszokottak helyét. De mi alapján adtak nevet a 19. századot megelőzően az ételeknek annak előállítói, fogyasztói?

Kossuthkifli - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Kossuthkifli

Több megközelítés volt erre vonatkozólag, ám mindahányról elmondható, hogy éppoly egyszerű, mint praktikus:

A főbb alapanyag alapján „kereszteltek el” egy-egy ételfélét, ám voltak az elkészítési módot jelölő megnevezések is (tűzdelt, serpenyőben sült), esetleg a feldolgozásukra vonatkozóak (szeletelt, töltött). Emellett nem volt ritka az ételek formája, alakja alapján történő „titulus” sem (csusza, metélt). Sokáig szokásban volt, hogy annak az edénynek a neve „ragadt rá” az ételfélékre, amiben készültek (gondoljunk itt példaképpen a híres és megunhatatlan bográcsosra). Vannak olyan fantázia-ételnevek is, amelyeket (nem meglepő módon) a híres francia konyhaművészet tett széles körben elterjedtté, kedveltté: jelentős konyhafőnökök, szakácsok remekei, akik ételkülönlegességükkel a nevüket is beírták a gasztronómia-történelembe, máskor egy étel fülbemászó elnevezése vált az étek „ragadványnevévé.”

Minden mi szem-szájnak ingere… „büszke”, mert híresség kedvence… A ma ismert ételnevek, mint a Dobos, Gundel, Gerbaud, Marencich, Kugler stb. elsősorban az ételköltemény vagy -különlegesség megalkotójának nevét viseli, másodsorban viszont annak a híres, prominens személynek a nevével „büszkélkedik”, aki népszerűvé tette az ételfogyasztók körében. Az sem volt ritka, hogy egy élő és jelentős közszereplő számára készített a séf (étterembe látogatása alkalmából) egy specialitást, avagy a híresség kért egy neves és elismert szakácsot, hogy az ő számára alkosson valami ínycsiklandót. Ezeket a finomságokat sokan gyorsan az első megkóstolásukat követően olyannyira megkedvelték, hogy más helyeken, más éttermekben jártuk során is ezekre tartottak igényt, így a vendéglősök, szakácsok, séfek, háziasszonyok (!) receptjeit lejegyezték és elkészítették e „fogravaló” kreációkat – (helyenként) vendégeik szájaízéhez igazították (ekként szerepelnek ma a legtöbb vendéglő étlapjain).

Az olyan széles körben kedvelt személyneves ételnevek, mint a Jókai-bableves (füstölt malackörömmel), a Széchenyi-babsaláta (hagymásan), Petőfi-rostélyosa, - gulyása, -túrós csúszája, fácán Rudolf főherceg módon, vesepecsenye Battyhány módon: híres emberek kedvenc ételei lévén híresültek el…

Egyes ételek különlegessége nem is annyira ételspecialitás-mivoltukban rejlik, hanem abban, hogy egy híresség tollat ragadott és lejegyezte annak receptjét az utókor számára. Ilyen például az Arany János-féle marcafánk, Tömörkény bakagombóca vagy Bródy Sándor zsírjára pörkölés-módszere.

Vannak emberek, akik azért esznek, hogy éljenek, mások éppen ennek az állításnak a fordítottjával anekdotáznak ételszeretetük kifejezése érdekében, azaz: azért élnek, hogy egyenek…

Az ételhez és az evéshez minden kultúrának van viszonyulási módja, az étkezési szokások elsődleges funkciója – a létfenntartás biztosítása mellett – közösségformáló és -megtartó szokásvilága is igen gazdag (egy asztal körül étkező család, társaság, étkezési szokások, asztalköszöntők). Az étkezés minden ünnep elmaradhatatlan „szertartása”, amelynek keretében: abból a bizonyos tortából mindenkinek jut egy szelet…

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Teljes a SopronFest programja

Mintegy 75 helyszínen csaknem háromszáz programmal várja a látogatókat a 2. SopronFest május 10. és 19. között. A pünkösdi hétvégére a Lővér kempingbe szervezett koncertek mellett a város számos pontján már napokkal korábban lesznek zenei, irodalmi, képzőművészeti és gasztronómiai események.

Az artériákban lévő mikroműanyagok növelhetik a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát

Az elszomorító tények szerint az egészségre és a környezetre egyaránt káros mikroműanyagok hatalmas mennyiségben vannak jelen. Mindenhol. Ami nem meglepő, hiszen kimutatták, hogy 2019-ben a műanyagtermékek globális szintű éves kibocsátása megközelítette a 460 millió tonna mennyiséget. Ilyenkor természetesen felmerül az újrahasznosítás kérdése, mint (vélt) mentőöv a műanyaghulladékokkal való küzdelem során. Sajnos ennek a műanyagmennyiségnek alig 9 százalékát sikerül újrahasznosítani.

Ismered a világ legjelentősebb szimbólumait és azok hátterét?

A szimbólumok társadalmi életünk fontos elemei, amelyek különféle megjelenési formákat ölthetnek magukra a hétköznapi közlekedési jelzésektől az üzleti szférában megjelenő márkaépítő logókig. Találkozhatunk velük a szavak, jelek, alakzatok, színek, karakterek formájában, melyek mindegyike valamilyen elvont fogalom, eszme képviselőjeként, egyfajta vizuális történetmondóként tartható számon. Minden szimbólum mögött lebilincselő háttértörténet lapul. Ismered ezeket?