2020.10.19. 15:59:53 11642 280

Hidegben az igazi! – Ezeknek a terméseknek tesz jót, ha megcsípi a dér
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Az ősz nem csak gyönyörű színeivel hozhat örömet a napjainkba, de a hideg a gasztronómia örömeit is egészen más színben tünteti fel. Előkerülnek a testesebb és forróbb ételek, és bizony azok a spéci finomságok is, amik akkor a legjobbak, ha már megcsípte őket a fagy.

Naspolya - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Naspolya

Végre jöhetnek a tipikus őszi-téli finomságok, amik ilyenkor állnak rendelkezésünkre – és éppen ilyenkor is esnek a legjobban. Ha igazán belemerülnél az őszi hangulatba, vagy éppen a nem túl vidám év végi hangulatod szeretnéd feldobni, egyaránt jó szolgálatot tesznek az ízek, amiket megcsípett a dér.

Csipkebogyó

A vadrózsa piros bogyói elsők voltak a rózsafélék termései közül, amit az ember étkezésre használt. Piros bogyóiból lekvár, szörp és tea készült, kihasználva így finom ízét és fantasztikus hatásait a szervezetre. A csipkebogyó húsa erősen szőrös, nem ehető, irritálja a torkot. Ám a vastag héj annál inkább fogyasztandó! Kiemelten magas C-vitamin és antioxidáns tartalma miatt általánosan immunerősítő és regeneráló, teája pedig kiváló hörghurut ellen, magas vérnyomásra és vese-hólyagbajok gyógyítására is.

Főként napos helyeken érnek, akár kerteken, vagy erdőszélen, fasorokban, elsősorban meszes, kissé lúgos talajokon. Az első fagyoktól már szüretelhető, majd szedést követően egy napig áztatandó. Citromsavval és fahéjjal ízesítve főzzük át alaposan, ezt követően szűrjük meg és passzírozzuk át, hogy ne maradjon benne nem kívánt rész. És már készíthetjük is belőle, amit csak szeretnénk. Például az átpasszírozott masszát cukorral vagy mézzel elkeverve még jó 10 percig főzzük, mielőtt steril üvegekbe töltenénk, és kész is a lekvár.

Birsalma

A birs is az ősz ajándéka. Bokor és fa formájában is találkozhatunk vele, alma vagy körte alakú, élénk sárga gyümölcsöt nevel. Melegebb, védett helyek kedvelője, nagy vízigénnyel. Nyugodtan telepítsük kút vagy medence mellé, ahol nyáron sem fenyegeti kiszáradás veszélye. Május közepén fehér virágaival, a japán birs pedig élénk rózsaszín szirmaival kápráztat, később élénk zöld levelei közt előbukkanó sárga termése válik mutatóssá. Ha metszeni kívánjuk, a régi, felkopaszodott ágaktól szabadítsuk meg, mert friss, egyéves vesszőin hoz virágot, gyümölcsöt.

Naspolya

Viszonylag ritkán találkozunk vele kertekben, pedig édes-fanyarkás íze télire nagyon jó. Az első fagy érkezéséig nem szabad leszedni a termését, ám ha megcsípte egy komolyabb hideg, akkor szüreteljük, majd fagymentes helyen tároljuk beérésig. Ha megpuhult, befőzhető, fogyasztható. Maga a növény rendkívül fagytűrő, nagy vízigényű és a tápanyagban gazdag talajon érzi jól magát. Téli vitaminforrásnak remek választás, ha unod a banánt!

Sütőtök

A sütőtök nem a nyugati kultúra halloween-i szokáskörével érkezett hazánkba, sokkal régebb óta kedvelt téli csemege itthon. Úgy sütötték és kínálták az utcán a hideg beköszöntével, mint manapság a gesztenyét vagy a kürtőskalácsot. Itthon a világos szürke, vagy ezüstös héjú lapos gömb alakú nagydobosi sütőtök volt az elterjedt elsőként. Ezt az első fagyokat követően vágták le a tőről, majd fagymentes száraz helyen tárolták, akár a tél végéig is. De bármely fajtájával tehetünk egy próbát a konyhában. Magas karotin, C-vitamin és ásványi anyag tartalmuk miatt különösen érdemes kísérleteznünk velük. Ha kevesebb időt és energiát szánnánk rá, válasszuk a kanadai banántököt.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...