2015.09.21. 15:51:36 10613 271

Hétvégi programnak is kitűnő: a gombaszedés!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Rögtön egy figyelmeztetéssel kezdjük: mielőtt a szabadban gyűjtött gombát elfogyasztanátok, mutassátok meg őket gombaszakértőnek! Nem csak a színes gombák lehetnek mérgezőek, és nem minden finom illatú gomba ehető! Ha betartod az alapszabályokat jó kis móka lehet a gombaszedéssel egybekötött természetjárás!

Gombaszedés - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Gombaszedés

Tévhitek a mérgező gombákkal kapcsolatban:

A mérgező gombától befeketedik az ezüst kanál

Ez egy tévhit, a kanál nem a méreganyagtól, hanem a romlott ételtől színeződhet el.

Ha elszíneződik a húsa, mérgező

Tévhit! Az ehető gombák között is van olyan fajta, amely bebarnul, miután felszeleteltük. Sőt, ez a jelenség nagyon gyakori.

A rágcsálók nyomai azt jelentik, a gomba nem mérgező

Ez is egy tévhit! Ha úgy látjuk, a gombát valamilyen kisállat vagy esetleg egy-két csiga már megkóstolta, az még nem biztosíték arra, hogy az a gomba emberek számára is fogyasztható. Az ilyen telepeket inkább teljesen kerüljük el, ne szedjünk belőle (egyéb fertőzésveszély miatt se)!

Az illat, a szín, az íz is árulkodó

Ez így van, de csak akkor segítenek ezek, ha részletesen ismered a mérgező gombák megkülönböztető jegyeit. Ahogy a bevezetésben is írtuk, a normál kinézetű és barna színű gombák is lehetnek mérgezőek, illetve nem fogyasztható minden jó illatú és jó ízű gomba.

Ismerd fel a gyilkos galócát!

Csak akkor indulj gombavadász akcióra, ha legalább a gyilkos galócát felismered. Így néz ki:

Gyilkosgalóca | Fotó:  hogyankell.huGyilkosgalóca | Fotó: hogyankell.hu

Tájékozódjunk a lelőhelyekről!

Először is tudjuk meg, hogy abban az évszakban, hónapban milyen gombákra bukkanhatunk, s milyen területet kedvelnek ezek. Eső után pár nappal kerekedjünk fel, és hajnalban induljunk. A lelőhelyet mindig jegyezzük meg, mert a gomba bevizsgálásakor is fontos lehet. Nemcsak a talajon, hanem a fákon is kereshetünk finomságokat.

Csak az étkezésre alkalmas példányokat szedjük le!

A túl száraz vagy túl nedves, a túl fiatal és a túl öreg példányok nem alkalmasak arra, hogy begyűjtsük őket.

Hogyan szedd le?

A gombákat egy éles késsel leválasztjuk a tönktől. Egy-két példányt azonban egészben érdemes leválasztani (kifordítani a talajból), majd a helyét avarral letakarni, hogy a telep tovább szaporodhasson. A gombavizsgáló ezekkel könnyebben beazonosíthatja a fajtát.

A gombáról érdemes a helyszínen eltávolítani a földet egy szivaccsal, a lemezek közül is ütögessük ki finoman, vagy egy ecsettel is próbálkozhatunk.

Papírzacskóban vagy papírdobozban tárold!

A gyűjtés során érdemes kosárba szedni a gombákat, majd papírzacskókban vagy papírdobozokban elkülöníteni, hogy tudjon levegőzni. Lelőhely és fajta szerint csoportosítsuk őket. Ne tároljuk sokáig, mert a gomba hamar megromlik.

Cikkajánló: Az ősz remekművei: ételek gombából, hús nélkül

Forrás: hogyankell.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Izgalmas őszi bakancslista családok számára – Hogy a kellemes hasznos is legyen!

Az őszi atmoszféra mindig magával ragadott. Körülnézve az az érzés lesz úrrá rajtam, mintha folyamatosan készülne valami. A búcsúzás, mintha ott rejtőzne a sárga lombok között, a melankólia mégsem válik csapongóvá, mert a színek, illatok megfűszerezik, és a sóhajokba szinte észrevétlen szövik bele az új reményeket is. Már évek óta figyelem, hogy ebben a nyárbúcsúztató, álmatag időszakban mintha inkább „befelé” élnék, többet töprengenék időről, elmúlásról. Furcsamód, számomra inkább éppen az évnek ez a szakasza hozza el a visszatekintés igényét, a summázást, a tapasztalatok áttekintését, és a tanulságok levonását.

Hozd magaddal! – Te őrzöd még a nyaralós hangulatot?

Bízunk benne, hogy sikerült némi időt szakítani a nyári, ősz eleji feltöltődésre, pihenésre, és egy kicsit kitekinteni a hétköznapokból. Lehet mögötted egy egzotikus utazás, vagy néhány otthon töltött, tartalmas, nem koránkelős nap, a lényeg a kikapcsolódás.

Legédesebb vigasztalónk és barátunk: a csokoládé

A csokoládé megédesíti a szomorúan sós és olykor kesernyés hétköznapokat. Ha vendégeket várunk, tudjuk: egy csokoládés finomsággal nem lehet mellélőni, így a zsúrasztalra került ízpalettán bizton szerepelhet a csokialapos créme brülée-től a csokis muffinon és csokoládé mousse-on át a mindenki-kedvence kategóriába sorolható csokoládépuding egyaránt. Ajándék formájában örömmel adjuk és mosolyogva fogadjuk.