2021.02.03. 17:59:30 14825 322

Házi praktikák vizesedő falakra - mielőtt felütné fejét a penész
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Megérkezett a hideg és vele együtt a vizesedés is felütötte fejét lakásodban? Mitől lehet? Hogy lehet tenni ellene? Előzd meg a penészt, cselekedj időben, mert megelőzni jóval könnyebb, mint utólag megküzdeni vele!

Penész, közelről - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Penész, közelről

A penész több háztartásban okoz gondot, mint gondolnánk. Ha pedig már jelen van, sokkal nehezebb a dolgunk, mintha sikerül valahogy megelőzni. De mitől alakul ki a penész és a vizesedés a falon?

Alapvetően magas páratartalom esetén a hideg fal felületén a meleg, fűtött levegő páratartalma kicsapódik – a felület vizes lesz. Főként a sarkokban találkozhatunk ezzel a problémával, illetve az ágyunk körüli külső falakon, ahol minden éjjel meleget párolgunk ki, ami a hideg falra csapódik ki. Tehát három tényező játszik szerepet: a kinti hideg, a benti meleg és a páratartalom.

Szellőztetni nem elég

Alapvetően a szellőztetés jó dolog, de a problémánkat biztosan nem oldja meg. Akkor mi segíthet? Kisebb felületen, kevésbé komoly problémaként megjelenő vizesedés vagy penész esetén jó megoldást jelenthetnek a sólámpák, tablettás páramentesítők. Ezek maguk köré gyűjtik a levegő páratartalmának egy részét, ám hatékonyságuk nem túl nagy. Eggyel komolyabb megoldást jelentenek az elektromos páramentesítők, amik jelentősen több vizet tudnak a levegőből összegyűjteni. Emellett persze érdemes odafigyelnünk arra is, hogy az életmódunk is támogassa a páratartalom csökkenését. A főzés, fürdés, ruhaszárítás, növények öntözése mind párával jár, ezekre készüljünk páramentesítéssel. Főzés során az elszívó, fürdéskor a beépített szellőztető, teregetés helyett a szárítógép használata megoldás.

Hosszútávon a ház külső szigetelése és a födém szigetelés sokat segíthet a dolgon, hiszen csökkenti a fal és a szobahőmérséklet közötti különbséget, azaz általában megoldja a problémánkat, de páramentesítő gép használatával együtt már biztosan!

Fantasztikusan magába szívja a felesleges párát a macskaalom. Tegyünk pamutzsákokba, és helyezzük el ezeket, a párásabb pontokon. Ahol hidegebb van a házban, ott hidegebb marad a fal is, és könnyebben lecsapódik a pára, itt mindenképpen érdemes “almolni”, de a vizes helyiségekben sem árt.

Mit tegyünk, ha már megjelentek a foltok?

A penész makacs dolog, annál is inkább, mivel gomba, így eltávolításakor valamennyi spóra szinte mindig marad. Próbáljuk a lehető legkisebb szóródás nélkül letörölni a penészt papírtörlővel, majd fújjuk át alaposan penészölővel. Ha már komoly a helyzet, előfordulhat, hogy a festékbe is beivódott a szennyeződés, így ezt is le kell kaparnunk. Újra festéskor keverjünk teafaolajat a festékbe, vagy válasszunk penész elleni festéket legalább a kényes részeken. Az illata hamar elszáll, de gombaölő hatása a véletlen ottmaradt spórákat is elpusztítja.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...