2021.01.18. 16:44:50 14323 385

Házi praktikák fokhagymával - ezúttal a kertben
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A fokhagyma nagyon egészséges, rengeteg hasznos elemet tartalmaz, például C-vitamint, piridoxint, mangánt, krómot. Fogyasztása nagyon egészséges, de nem ez az egyetlen lehetőségünk, hogy kihasználjuk a fokhagymában rejlő csodákat. Jöjjön néhány szokatlan házi praktika – fokhagymával!

Fokhagyma gerezdek - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Fokhagyma gerezdek

Amellett, hogy ízletes, a vámpírok ellen is biztos módszer. Nálunk például mindig van otthon fokhagyma, vámpír pedig még sosem volt. :) De még ennél hasznosabb ötleteket is tudunk adni!

Irány a kert!

A kertben sok növényünk hálás lesz, ha fokhagymával kezeljük, igaz, különböző módokon kell hozzájuk állnunk. Készítsünk például fokhagyma főzetet lisztharmat ellen, egy liter vízből és 5 gerezd fokhagymából. Ehhez forrázzuk le a hagymát és hagyjuk állni 24 órán át, majd szűrjük le és hígítsuk 3 liter vízzel. Permetezzük fertőzött növényeinket és volt-nincs lisztharmat! Fungicid tulajdonságának köszönhetően más gombás betegségek ellen is kiváló, ám arra figyeljünk, hogy a benti cserepesek bizony fokhagyma aromát árasztanak magukból egy darabig a permetezést követően.

Baktériumölő hatása is jól kihasználható odakint, hiszen a gyümölcsfák közé ültetett fokfagymák csökkentik a gyümölcsfákra leselkedő betegségek kockázatát. Illóolajuk pedig távol tartja a kártevőket. Utóbbi nem csak a gyümölcsfák, de a rózsa esetén is hasznos praktika! Ültess a rózsáid tövéhez a fokhagymából, hogy megelőzd a kártékony rovarok megjelenését. Grátiszként a virág illata is intenzívebb lesz. Általános növényvédő szerként is gondolhatunk rá, ehhez 4 erős zöldpaprikát, 4 gerezd fokhagymát, némi folyékony szappant egy kis növényi olajat és 3 csésze vizet pürésítsünk fel és hagyjunk egy napig állni. Ezt követően permetezzük a növényeinkre! A keveréknek megfelelő tapadási tulajdonsága mellett, baktérium és gombaölő hatása is jól jöhet, erőteljes aromája pedig még sáska, levéltetű, sárgarépalégy távoltartására is jó.

Természetes riasztó vakond, egér, patkány és más kártevő emlős ellen

A legkedvesebb kisállatok is bosszantóak tudnak lenni, ha tönkreteszik munkánk gyümölcsét – legyen akár szó csupán a gyepről, vagy a fáradtságos munkával elért termésről. A fokhagyma remek vegyszermentes és állatbarát módszer arra, hogy etikusan riasszuk el a kéretlen betolakodókat a kertünkből. Vakond járataiba néhány gerezdet helyezve elérhetjük, hogy inkább máshol verjenek tanyát, míg paprikával kombinálva nyuszikat, egereket, patkányokat is elriasztja, ráadásként pedig kígyók megjelenésétől sem kell tartanunk – bár erre hazánkban egyébként sincs jelentős esély.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...