2019.10.04. 14:12:33 8077 244

Haza az iskolából, biztonságban
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Ki hamarabb, ki később, de idővel minden gyermek eléri azt a kort és szintet, amikor a szülei egyedül engedik iskolába, vagy épp hazajönni onnan. Erre azonban fel kell készülni, fel kell készíteni alaposan a gyermeket. Íme néhány alapvető dolog, amit ne hagyj ki, mielőtt útnak indulna egyedül a csemetéd!

Kisiskolás hazafelé - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Kisiskolás hazafelé

Közlekedni csak okosan!

A közlekedés szabályait pontosan tanítsd meg és sokat, sokat gyakoroljatok. Nem elég a szabályokat tudnia, azt is meséld le, mi történhet, ha megszegi azokat. Arra is figyelmeztesd, hogy ha elsőbbsége van, az csak akkor számít, ha meg is adják, így mindig győződjön meg arról, hogy biztonságos a terep – akkor is, ha elméletben az övé az elsőbbség. Vasúti átjárónál könnyen esik hibába a gyalogos, hiszen sorompó nem, csak piros jelzés figyelmezteti. Nem látja a vonatot és könnyedén elindul a hosszú piros jelzés ellenére, gondolva, hogy még úgyis átér. Sajnos az ördög nem alszik. Ilyenkor akad be a lába a színek közé, ilyenkor lép rosszul, ilyenkor jön lassítás nélkül nagy sebességgel a tehervonat és kész a baj.

Hogyha korábban autóval vittük iskolába a gyereket, mielőtt egyedül indulna útnak néhány hétig együtt is menjünk gyalog (vagy épp tömegközlekedéssel). Így nem lesz ismeretlen számára az útvonal és rögzül benne, hogy melyek azok a pontok, amik különösen nagy figyelmet igényelnek.

Másoktól is biztonságban

Mindig ugyanazon az ismert, sokszor járt útvonalon jöjjön haza, ne kerüljön. Tisztázzuk vele, hogy soha nem szállhat be idegen autójába, ismerősébe sem, ha nem egyeztetett előtte a szülőkkel. Ha valaki útbaigazítást kér, irányítsa egy másik felnőtthöz, soha ne lépjen közelebb a segítségkérő autóhoz és ne kísérjen el senkit gyalog sem segítő szándékkal. Ha baj van, torka szakadtából kiabáljon és ha lehet szaladjon. Kérjen egy a helyzettől független felnőttől segítséget, legjobb, ha kisgyermekes anyánál próbálkozik. Ha biztonságba ért, elsőként a rendőrséget értesítse. Rendőr, mentő, tűzoltó egységes 112-es hívószámát nagyon fontos tudnia. Amellett legalább egy-két közeli családtag telefonszámát is tudja fejből a gyermek!

Értékek

Támadási felület lehet, ha a gyermeknél értékek vannak. Drága telefon, óra stb. sokszor teszi kiszolgáltatott gyermekünket áldozati céltáblává, így, ha lehetséges ne vegyen elő ilyesmit nyilvános helyen. Ha mégis támadás éri, mindig a testi épség legyen az első -bármily kedves, vagy épp drága holmiról van szó, dobja el messzire és fusson el a másik irányba. Szembe szállni nem érdemes, hiszen aki ilyesmire vetemedik általában felkészült és úgy választ áldozatot, hogy erő – és vagy létszámfölényben legyen. Sokszor sértegetésből, kötözködésből indítják a támadást. Az ilyet mindig hagyja figyelmen kívül a gyermek, bármit mondjanak is. Haladjon tovább határozott tempóval, ne is nézzen a potenciális támadóra, szemével keressen olyan személyt, aki segítségére lehet, ha elfajulnak a dolgok.

Legyen visszajelzés

Ha nem várjuk otthon a gyermeket, telefonáljon, ha hazaért. Ha a várt érkezési időben nem jön a hívás, próbáljuk telefonon elérni és ha ez nem sikerül, ne késlekedjünk utána járni, mi történt – gond van -e, vagy csak becsúszott egy plusz óra.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Ezeket az illóolajokat használhatod szorongás ellen

A szorongás a világ leggyakrabban tapasztalt mentális zavarai közé sorolható, mely világszerte több száz millió embert érint. Nem titok, hogy a szorongás tünetei már nem csupán a felnőtt korosztály esetében jelentkeznek, hanem a gyermekek és a serdülőkorban lévő fiatalok körében is. Amennyiben az aggodalom, a feszültség, a félelem- és tehetetlenségérzés intenzívvé és túlzottá válik, nagymértékben hat a viselkedésre, a közérzetre, valamint a kognitív képességekre – pl. gondolkodás, figyelem, emlékezés stb. – egyaránt. Szerencsére ma már a szorongás kezelésére számos természetes megoldás közül lehet választani.

A lakberendezés pszichológiája

Az otthon a személyiség egyik legkézzelfoghatóbb és legszembetűnőbb kifejezője. A lakberendezés erőteljes hatást gyakorol a közérzetre, a hangulatunkra, a kreativitásunkra és a motivációinkra egyaránt. Ahogy a dal is mondja: Ezek csak házak, az otthon az valami más. De vajon mitől válik mássá? Mi teszi egyedivé, személyre szabottá? Mi az a többletérték, aminek a jelenlétében azt mondhatjuk: „az enyém”? És milyen szerepet játszik mindebben a lakberendezés?

Ne keverd össze! – 3+1 érzés, ami már/még nem szerelem, vagy soha nem is volt az

Te is beleestél már abba a hibába, hogy annyira szerettél volna már szerelmes lenni, hogy már-már bemesélted magadnak ezt az érzést, és teljesen úgy tűnt, hogy tényleg szerelmes vagy? Aztán persze egy helyzet, egy reakció, egy döntés miatt jött a felismerés: ez nem is szerelem!