2014.12.07. 08:00:00 8624 51

Hangolódj a téli jókedvre - Kedélyjavító gyógynövények
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Megnövekedett étvágy, folyamatos nappali fáradtság – csak néhány a téli „depi” tünetei közül. Ha depresszióba nem is esünk, a szürke, csapadékos, borongós reggelek és nappalok mindannyiunkat megviselnek. Ami elől nyáron szinte menekülni kellett, abból most napi néhány percért sok mindent megadnánk. Pedig még ki kell bírnunk néhány hónapot az éltető napfény nélkül.

Téli gyógynövény tea - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Téli gyógynövény tea

Néhány bögre, hogy jól érezd magad

Hiába van meg minden okunk az örömre, hiszen néhány hét múlva karácsony, reggel, a sötétségben elindulni otthonról, délután, este a sötétségben hazaérni nagyon lehangoló. Legszívesebben egész nap ki sem dugnánk a fejünket a takaró alól, pedig az élet ilyenkor sem áll meg. Néhány apró trükk és „csodatevő” gyógynövény segíthet Neked, hogy derűsen vészelhesd át ezeket a napokat.

Nem is gondoltad volna, hogy ezek a gyógynövények a téli vidámságunkért is sokat tehetnek.

Levendula

Ugye, Neked is a nyári, balatoni levendulamezők jutnak az eszedbe, ha megérzed az illatát? Nos, akár már ezzel is sokat tehet jó hangulatunkért. Ám nyugtató hatása is közismert. Néhány csepp illóolaj az aromalámpába vagy a párologtatóba, esetleg a fürdővízbe csodákra képes. Hogy álmunk még könnyebb legyen, alvópárnába vagy az alá téve segíthet. Teaként alvászavarra, gyomor- és bélrendszeri panaszokra, feszültségoldásra hörpölhetjük. Így készül: 1 kávéskanálnyi növényt leforrázzunk 2 dl vízzel, 15 percig állni hagyjuk, majd leszűrjük.

Orbáncfű

Alkalmazásánál óvatosan kell eljárni, hiszen bizonyos gyógyszerekkel kölcsönhatásba léphet. Ezen kívül fényérzékenységet okozhat, így a szoláriumot, az esetleg fel-felbukkanó napfényt kerülni kell alkalmazása idején. Nyugtató, szorongást oldó hatását már az ókorban felismerték. Teaként, vagy egyéb, gyógyhatásúnak nem minősülő készítmények összetevőjeként hasznosítják napjainkban. Előbbiből naponta 3x2 dl javasolt. Mivel időbe telik, míg a benne lévő anyagok hatni kezdenek, kúraszerű, nagyjából 6 hétig tartó alkalmazása ajánlott.

Citromfű

Finom, citrusos illatát a téli időszakra hanyagolnunk kell, de a belőle készült teának igazán csak a hideg hónapokban van a szezonja. Legjobb lefekvés előtt fogyasztani a szép álmokért, de napközben kortyolgatva is élvezhetjük nyugtató hatását. Komlóteával fogyasztva az ideális, 1-1 teáskanálnyit 2 dl vízzel elforrázva.

Ginseng

Egy kis egzotikum sosem árt! Nemcsak az immunrendszert erősíti, de nyugtató hatással is bír. Nálunk tablettaként vagy teaként kapható. Arra ügyeljünk, hogy 6 hétnél tovább ne használjuk.

Macskagyökér

Ez a „mesebeli” növény enyhén altató, nyugtató hatással bír, neurózis esetén lehet hatásos. Napi 2, 3 alkalommal fogyasztható a belőle készült tea, melyet így készíts: 1 teáskanálnyi macskagyökérre önts 2 dl forró vizet.

Vörös tea

Vagy ahogy a legtöbben ismerik: rooibos. A dél-afrikai cserjéből származó tea nemcsak finom, hanem nyugtató, energetizáló, vitalizáló hatással is bír. Emellett álmatlanság ellen is kiváló.

Ha ez a pár gyógynövény nem lenne elég…

Ha odakint szürke minden, hajlamosak vagyunk mi is sötét színekbe öltözni. Ne tegyük! Válasszunk színes, vidám ruhákat, hogy feldobjuk a napunkat!

Ha nehezen is vesszük rá magunkat, semmiképp se hanyagoljuk el a mozgást. Sportoljunk, hiszen örömmel tölthet el minket, hogy közösségben vagyunk, hogy fittek maradunk és hogy ismét tettünk valamit az egészségünkért.

Utóbbi miatt fontos odafigyelni a kiegyensúlyozott táplálkozásra télen is. Zöldség, gyümölcs, Omega-3 zsírsav jöhet, de a cukrot inkább hanyagoljuk.

Az lehet, hogy otthon a takaró alatt meleg van, de kint a téren, a párunkkal, a családdal, a barátokkal forralt borozni, meleg teát szürcsölgetni a lelkünket melengeti. Járjunk közösségbe, hagyjuk, hogy a közös beszélgetések, nevetések színezzék a szürke hétköznapokat.

Forrás: szepzold.hu, kati-patika.blogspot.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...