2023.08.18. 08:43:22 6238 230

Hallottál már ezekről a megdöbbentő gyógyintézkedésekről?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Eleink a gyermekek gyengeségérzésének, lázának főbb kiváltó okát a szemmel verésben, illetve a megigézésben keresték, és vélték meglelni. Általában azokat az egyéneket tekintették veszélyes szemmel verőknek, akiket három nagypénteken át szoptattak, és akikből minden településen legalább kettő akadt.

Gyógyító szerek - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Gyógyító szerek

Ennek a folyamatnak a néphit szerint testi jelei is voltak: összenőtt szemöldök, duplán álló fogsor. A szemmel verés ellen alkalmazott gyógyintézkedések között szerepel a mosdóvizes kezelés, a ráköpködés, a kisgyerekre fordítva ráadott ing. A prevenciók között pedig kimagaslott a kicsi arcán három ízben végighúzott vizelettel átitatott ruha, a moslékos sajtárban való megfürösztése, a nyakába akasztott fokhagyma (egyes helyeken pedig becsomagolt fehér kutyaürülékkel helyettesítették a fokhagymát), esetleg a hét földhatárról gyűjtött fűből készített főzettel itatása.

A világon minden nép történelmében megtalálhatók ilyen és ehhez hasonló „gyógykezelések”, melyeket a mai múltba visszatekintők enyhén szólva is különösnek gondolnak. Az orvostudomány az elmúlt több száz év folyamán rendkívüli fejlődésen ment át, maga mögött hagyva egy sor bizarrnak és fölöttébb szokatlannak tekinthető kezelési módot az emberi vizelet megivásától az érvágáson át a higany kenőcsként történő felhasználásáig.

A nitrogén-csoportba tartozó arzént az 1950-es évekig olyan betegségek gyógyítására használták, mint a szifilisz és a malária. Arzénnel már maga az orvostudomány megalapozója, Hippokrátész is kezelte a fekélybetegségben szenvedőket. És bár néhány betegségkezelés során figyelemre méltóan hatékonynak festett, idővel felismerték erősen mérgező hatását is. Több írás maradt fenn arról, hogy a korai népek ismerték az anyag gyógyító és toxikus hatását egyaránt. Többhelyütt az uralkodók megmérgezésére használták.

A reneszánsz kori Európában, midőn a mérgezés valóságos „művészeti ággá” nőtt a zajos szomszédokat is arzén segítségével „hallgattatták el”. A 17. század közepének professzionális méregkeverője egy Giulia Tofana nevű olasz nő volt, aki lányával együttműködve arzéntartalmú kozmetikumokkal távolította el e megrendelők ellenlábasait. Kettejüket végül Rómában végezték ki, mivel a vád szerint több száz férfi mérgezéses haláláért voltak felelősek.

A piócakúra is egyike volt a régen bevettnek nevezhető orvosi gyakorlatoknak, mely a középkortól egészen a 19. századig nagy népszerűségnek örvendett.

A múmiapor, avagy a tinctura mumiae az, aminek hangzik: múmiákból készített gyógyszer, melyet köhögés, fejfájás, emésztési zavarok és nyavalyatörés ellen egyaránt bevetettek.

És noha az ókori egyiptomiakról azt olvashattuk, hogy akkoriban az egyik legfejlettebb egészségügyi rendszerrel büszkélkedhettek, mégis akadt egynéhány olyan gyógyeljárásuk, melyek megdöbbentőnek hatnak. Ilyen volt példának okáért az emberek és állatok (kutya, gazella, szamár, légy stb.) ürülékéből készített kenőcsfélék, melyeket gyógyhatásukért, valamint a rossz szellemek távoltartása érdekében egyaránt előszeretettel alkalmaztak.

Ám nem maradhatnak ki a felsorolásból a gyíkvérrel, penészes kenyérrel, döglött rágcsálókkal és gyíkvérrel való gyógyítási módszereik sem. A nők csökkent libidóját is egy egészen különös eljárással látták bölcsnek kezelni, mégpedig lónyállal.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Mentsünk el valamit a húsvéti hangulatból! – Mondjuk ezt a szuper receptet!

Nemrég még a húsvéti nyuszit vártuk, most pedig lassan elbúcsúzunk az áprilistól is. Szerencsére a napsütés, az egyre hosszabbodó napok kárpótolnak minket ezért a kis „veszteségért”. De ha lenne kedved megidézni a néhány héttel ezelőtti ünnepi hangulatot, egy finom sütivel biztosan sikerülni fog.

Mindful étkezés – Mert a jóllét az asztalnál kezdődik

Az étel szervezetünk elengedhetetlen hajtóereje, energiabiztosítója, melynek huzamosabb ideig történő megvonása akár súlyos kimenetelű is lehet. Ám századunkra az ételekhez való viszonyulásunk gyökeres változásokon ment át, hiszen ma már nem csak akkor vesszük magunkhoz táplálékunkat, amikor éhesek vagyunk, hanem számos más tényezőtől is függővé válik az étkezésünk. Ha tudjuk, hogy az asztalra helyezett ételek mellett az étkezés minősége ugyancsak befolyással van a gyógyulásunkra, ám az egészségünk kárára is lehet, akkor tudatosabban állunk ehhez a kérdéshez.

Itt a tavasz! – Itt az ideje a lelki nagytakarításnak!

A tél vége, tavasz eleje felé nem csak a testünk, de a lelkünk is kívánja a csicsergős évszakot, hiszen elfáradunk a hosszú, hamar sötétedős, későn világosodós, hideg, fagyos hónapokban. Alig-alig bírjuk vonszolni megfáradt lelkünket a napsugaras évszakig, és meglepetten tapasztalhatjuk, hogy bizony rá is ráfér a nagytakarítás.