2015.03.24. 16:30:39 20532 522

Hálás virágok: a petúnia
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Több hónapon keresztül gyönyörködhetsz a színpompás virágokban, ha már most gondoskodsz az elültetéséről vagy beszerzel egy-két palántát. A március közepe ideális időpont a magok elvetésére, a palánták kiszoktatására.

Petúnia - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Petúnia

Tarka, fehér, rózsaszín, piros, ciklámen és lila – a petúnia egy nagyon vidám kis növény, ami egész nyáron hozza a virágokat. Gondozásáról első sorban azt kell tudnod, hogy a futó változatok egy picit kényesebbek a balkonládába ültethető sima petúniáknál, de azokkal sem kell olyan sokat bíbelődni. Az egynyári növények közül nem véletlen, hogy a petúnia az egyik legnépszerűbb.

Szaporítása

Ha magról szaporítjuk, akkor csak egy vékony földréteget szórjunk rá, és a palántáinkat fokozatosan vigyük a szabad levegőre, hogy ne fázzanak meg.

A lényeg a víz!

A petúnia szereti a meleget és a napsütést, de reggel és este is locsolni kell, mivel a víz támogatja a virágzást. Ha a növény kiszárad, akkor már nem fog helyrejönni a virág. Heti kétszer tápoldattal dúsítsuk az öntöző vizet, mivel a cserépből hamar elfogynak a tápanyagok a folyamatos virágzás következtében.

Metszése

Kb. 60 cm hosszúságig engedjük nőni, utána metsszük folyamatosan. A száraz leveleket és virágokat szedjük le róla.

Egy akasztós virágtartóban a csüngő petúnia gyönyörű szép viráglabdát alkothat. 40 cm átmérőjű cserépbe maximum 2-3 palántát ültessünk, és tartsuk be a locsolását.

Magaságyba is ültethetünk petúniát, szépen díszíthetjük vele.

Forrás: balintgazda.hu, kertvarazsmagazin.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

És Te hogy szereted? – Így egészséges a banán!

Van, aki úgy szereti, ha még szinte ropog, olyan kemény és zöld. Mások maradnak arany középúton, és a szép sárga színt részesítik előnyben. Megint mások meg sem eszik, amíg nincs rajt néhány barna folt. És akad, aki akkor van megveszve érte, ha már szinte folyik. De mégis, hogyan a legegészségesebb a banán?

Soha többé piszok! – Így lesz tisztább a kerti munka a körmöd számára is!

A kertben való kapirgálás, ásás, ültetés, gyomlálás sokaknak a relax és a kikapcsolódás egyik fajtája, mind fizikai, mind szellemi értelemben. Egyrészt megmozgat, az egész napos üldögélés, álldogálás után jól esik guggolni, hajolni, jönni, menni. Másrészt a madárcsicsergés, a szellő susogása, a tudat, hogy amit most teszünk, abból néhány hét, hónap alatt milyen finomságok születnek majd, a lelkünket is simogatja.

Könnyű narancskrémleves, melegen vagy hidegen

Ha a narancsra gondolunk, akkor az első szó, ami eszünkbe juthat, az a C-vitamin. Azonban ez a pompás gyümölcs sokkal többet is kínál számunkra az immunrendszert erőteljesen támogató C-vitamin-tartalomnál. Tartalmaz olyan anyagokat is, melyek megelőzhetik vagy késleltethetik a krónikus betegségeket – ilyenek a kálium és a foszfor. Fogyasztásával megakadályozható a kiszáradás, elősegíti az emésztést, segít a méregtelenítésben, szabályozza a vércukorszintet, csökkenti a hasi zsírt. Érdemes a sokak által kedvelt és bevett reggeli rituálévá formálódott narancsléfogyasztás mellé beékelni néhány új receptet is. Például egy finom narancskrémlevest.