2020.06.08. 15:21:41 11704 358

Ha sül a hús, fő a biztonság! - Grillezz biztonságosan!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A kerti parti, grillezés, sütögetés mind-mind rejt magában veszélyeket. Ha valami balul sül el, nem csak az étkezésre szánt husik éghetnek meg! Tedd biztonságossá a kerti partit, készülj fel minden eshetőségre és a családtagjaiddal is beszélgess az óvintézkedésekről, hogy ne legyen rájuk szükség!

Kerti grillezés - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Kerti grillezés

A konyhai balesetekhez hasonlóan a kinti sütésnél is oda kell figyelni, hiszen parázzsal, tűzzel, forró gőzzel találkozhatunk az ételek készítése során. Aztán persze ott vannak még az éles-hegyes eszközök is. Nehezítésnek pedig a körülmények: a kertben előfordulhat nagyobb széllökés, bajt okozhat, hogy a dolgok nem a szokásos helyükön vannak és még a természet is belenyúlhat a főzésbe.

A dolgok helyes helye

Először is a grill megfelelő helyét kell kitalálnunk, hiszen hőt bocsát ki nagy mennyiségben így az éghető, könnyen gyulladó dolgoktól legalább 1-2 méter távolságot szerencsés hagynunk. A választott hely, ahová a grillt (vagy épp tűzrakót) tesszük, legyen megfelelő távolságban a ház, garázs, melléképület oldalától, extrém magasra sikerült tűz se érhesse el a tető alját, és a fák ágait sem.

Utóbbi megégetéséhez egyébként nem is kell a lángoknak magasba nyúlniuk, a felszálló hő is tönkre teheti a tűzrakó fölé nyúló ágakat.

Nem csak a tűz és a hő okozhat bajokat. A grillezőből mérgező szén-monoxid gáz szabadul fel a sütés során. Ezért nem szabad fedett kocsibeálló alatt, nyitott garázsban, házon belül, fedett teraszon vagy zárt, sűrű lombú fa alatt használnunk.

Figyeljünk a megfelelő rögzítésre is, nehogy egy gyermek magára rántsa a forró grillt. Ha a grillnek megfelelő helyet választottunk, az eszközökkel is így tegyünk. Nem csak az asztal szélén hagyott kések jelentnek veszélyt a gyerekekre, kutyusokra, hanem a bármi, amit főzés során használunk. Hiszen ezek felforrósodva égési sérülést okozhatnak az óvatlan kezeken.

Gondolkodj előre!

Bármilyen elővigyázatosak voltunk is, megeshet a baj. Ezért hasznos, ha egy kézi tűzoltókészülék van a közelben, ha pedig arra nincs lehetőség, legalább egy vödör homok és egy csomag durva só legyen. És természetesen hideg víz, hogy az égési sérülést csillapítani lehessen, amíg megfelelő kezelést kap.

A homokkal az elkószált tüzet tudjuk eloltani, a durva szemű só pedig a meggyulladó zsiradék ellen hasznos.

Vizet azonban sose öntsünk égő olajra! A szétfröccsenő forró folyadékok és a vízből keletkező égető gőz még nagyobb bajokhoz vezetnek, mint amiből kiindultunk. Takarjuk le fedővel – így zárjuk el a tűztől az oxigént. Ezzel a módszerrel állíthatjuk meg az olaj égését.

Mindenki tudja…

… még sem lehet elégszer elmondani. Ahogy karácsonyfát, gyertyát, úgy tűzrakót, grillezőt sem szabad felügyelet nélkül hagyni. A baj akkor történik, mikor nem számítunk rá, mikor mégis megkockáztatjuk, amit nem kellene, mikor megrántjuk a vállunk, hogy „hát csak nem”. Egy erősebb szellő a legváratlanabb pillanatban, szélcsendes időben is kikaphat egy parazsat, felboríthatja a grillt, és már lángra kapott a kerti bútor, a meggyfa, a kutyaól, a ház… vagy ami épp ott volt.

Kerti parti, új helyszínen?

Ha kinn felejtődik az étel, ne kockáztassuk meg a felszolgálását, mert könnyedén a toxikológiára küldhetjük vele a kedves vendégeket, családtagokat. A megfelelő tárolás a kinti sütögetésnél is elengedhetetlen, hiszen a kánikulában minden gyorsabban romlik. Itallal is bánjunk óvatosan és figyeljünk a többiekre is, hiszen melegben jobban esik, de nagyobbat is üt az alkohol. Ez pedig önmagában is ártalmas, de más balesetek kockázatát is növeli.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...