2023.10.29. 08:33:38 5839 231

Ha nincs időd olvasni – Íme néhány tuti tipp, hogy ez megváltozzon
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Számos könyves oldal időnként felméri az emberek olvasással töltött idejét, illetve kedvét. Az egyik viszonylag frissnek tekinthető feltérképezés során (thgmwriters.com) például 56 ország 945 olvasóját kérdezték arról, hogy milyen műfajú könyveket olvastak a legsűrűbben az elmúlt év során.

Könyvolvasás kirándulás szünetében - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Könyvolvasás kirándulás szünetében

Az eredmények rendkívül optimistának bizonyultak, hiszen e szerint az olvasással töltött idő globális szinten sokak visszatérő kedvenc elfoglaltságaként tartható számon.

Továbbá:

  • a megkérdezettek a közeljövőben még a korábbinál is többet terveznek olvasni

  • a legnépszerűbb műfajok között sokan a történelmi, misztikus és életrajzi jellegű írásokat emelték ki

  • figyelemre méltónak tekinthető azon megjegyzésük, hogy a modern e-könyvek helyett legtöbben most is inkább a papíralapú változatokat részesítik előnyben

  • az olvasásra sokkal több nő szán időt, mint férfi

  • 27% arról számolt be, hogy 2022-ben több mint 20 könyvet (e között akadt olyan könyvimádó, aki több mint 100 könyvet) is elolvasott, 18% hat-tíz művet olvasott végig, míg 32% egy és öt közé helyezte az olvasmányai számát.

Mi arra is kíváncsiak vagyunk, hogy hazai viszonylatban olvasástéren miről árulkodnak a számok?

A népszerű Könyves Magazin nemrégiben egy magyar olvasási szokásokat felmérő kutatásról adott hírt, melyből megtudhatjuk, hogy a megkérdezettek 73%-a legalább alkalomszerű olvasóként tekint magára. 15%-a napi rendszerességgel kerít sort az elmepallérozás ezen módjára, míg negyedük soha nem olvas semmilyen könyvet.

Ha alkalomadtán úgy érezzük, hogy nincs időnk olvasni, azonban nem szeretnénk hanyagolni e jó szokásunkat, akkor:

Olvassunk verseket – digitális világunkban a figyelem csökken, a fókusz pedig megváltozik. Rászoktat a gyors és egyszerű igényre. KM Berkley írásoktató és szerkesztő szerint a vers fejleszti (a gyermekek) szóbeli és írásbeli készségeit, fejleszti a kreatív önkifejezést. Egy vers olvasása új ötleteket, gondolatokat ébreszthet fel bennünk. Segít az érzelmek feldolgozásában. Ma már kreatív művészeti terápiák (pl. biblioterápiák) segítségével kezelik a depressziót, a szorongást, és más mentális betegségeket egyaránt.

Novellák, hangoskönyvek utazás során – Dragomán György író és műfordító is többször megosztotta olvasóvá nevelő tippjeit, melyek között szerepel: a novelláskötetek és tényirodalom olvasása utazás közben. Pihentető lehet a hangoskönyvek hallgatása is (fejhallgatóval akár, ha nem saját autóval utazunk).

Karcolatok – ezek a rövid, a mindennapi életből kiragadott eseményörökítő írások tanulságosak és humorosak is lehetnek. Nálunk Mikszáth Kálmán, Karinthy Ferenc (Karinthy Frigyes fia) is írt ebben a műfajban.

Egyperces novellák – az Örkény István nevével elválaszthatatlanul egybefonódott rövid groteszk, abszurd és humoros, mindig frappánsan és meglepően végződő történetek nem hagyják lankadni a figyelmünket.

Amennyiben csatlakozunk egy online vagy offline könyvklubhoz, úgy legalább havi rendszerességgel elolvashatunk egy-egy alkotást, az olvasmányélményeinket pedig társainkkal közösen megbeszélhetjük.

Kedvcsináló lehet arról értesülni, hogy a világ legbefolyásosabb, legsikeresebb emberei ugyancsak falják a könyveket – köztük olyanok, mint az üzleti mágnás Warren Buffet, a Microsoft vezérigazgatója: Satya Nadella, a Microsoft cég alapítója: Bill Gates, az Apple Inc. vezérigazgatója: Tim Cook, vagy az Amazon ügyvezető elnöke: Jeff Bezos.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Mentsünk el valamit a húsvéti hangulatból! – Mondjuk ezt a szuper receptet!

Nemrég még a húsvéti nyuszit vártuk, most pedig lassan elbúcsúzunk az áprilistól is. Szerencsére a napsütés, az egyre hosszabbodó napok kárpótolnak minket ezért a kis „veszteségért”. De ha lenne kedved megidézni a néhány héttel ezelőtti ünnepi hangulatot, egy finom sütivel biztosan sikerülni fog.

Mindful étkezés – Mert a jóllét az asztalnál kezdődik

Az étel szervezetünk elengedhetetlen hajtóereje, energiabiztosítója, melynek huzamosabb ideig történő megvonása akár súlyos kimenetelű is lehet. Ám századunkra az ételekhez való viszonyulásunk gyökeres változásokon ment át, hiszen ma már nem csak akkor vesszük magunkhoz táplálékunkat, amikor éhesek vagyunk, hanem számos más tényezőtől is függővé válik az étkezésünk. Ha tudjuk, hogy az asztalra helyezett ételek mellett az étkezés minősége ugyancsak befolyással van a gyógyulásunkra, ám az egészségünk kárára is lehet, akkor tudatosabban állunk ehhez a kérdéshez.

Itt a tavasz! – Itt az ideje a lelki nagytakarításnak!

A tél vége, tavasz eleje felé nem csak a testünk, de a lelkünk is kívánja a csicsergős évszakot, hiszen elfáradunk a hosszú, hamar sötétedős, későn világosodós, hideg, fagyos hónapokban. Alig-alig bírjuk vonszolni megfáradt lelkünket a napsugaras évszakig, és meglepetten tapasztalhatjuk, hogy bizony rá is ráfér a nagytakarítás.