2020.07.15. 11:43:11 8148 247

Ha jó a kedved, füttyents nagyokat! Ajánlunk hozzá nyári slágereket is
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

„Aki fütyül az igazságra, az tényleg fütyüljön. Legalább ennyi bizonyság legyen arra, hogy meghallotta. No meg micsoda vidám világ lenne ennyi füttyszótól.” Ancsel Éva szavaiban sok igazság lapul. A kommunikációs eszközként is használt fütty fütyörészés formájában jókedvünk kísérőjele. Volt. Te mikor fütyültél legutóbb önfeledten?

Füttyszó, síp - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Füttyszó, síp

A fütty eredetileg az ember- ember és az ember-állat közötti figyelemfelkeltés (vagy figyelmeztetés) célját szolgálta. Megítélése a nemzetek kultúrájának függvényében egészen eltérő: Míg hazánkban egy csinosnak tartott hölgy után fütyülni negatív visszhangot kelt, addig pl. Olaszországban pozitív a megítélése. Ne feledjük a sporteseményeken történő kifütyülést sem!

Kezdetben a népdalok, majd idővel más zenei dallamok reprodukálására, önmagunk vagy mások szórakoztatására alakult át fütyüléssé. Az emberi kultúra részét képező jelenség mára csak-csak eltűnőben van, és én nagyon remélem, hogy nemcsak azon kortás dalok fogják őrizni, amiknél az elfogyott mondandót „sípolják” el ;-) Ha egy picit gondolkodunk, eszünkbe juthat jó pár klasszikusnak mondható füttyös dal:

Na jó, a kortás szerzők a dallamfütyülést többnyire hangulatfestésként komponálják bele a műbe:

Gyermekkori szép emlékeim közé tartozik a vasárnapi mesedélután, és különösképp két témába illő Walt Disney által megálmodott mesejelenet ugrik be:

  1. A gőzhajót kormányzó Mickey egér, még fekete-fehérben, fütyörészi a jól ismert dallamot.
  2. Hófehérke a hét törpe házának kitakarítása közben dúdol, miközben az erdő madarai vele fütyörésznek.

Nos tehát, fessük mi is színesre és vidámra hangulatunkat, és ne csak nevetéssel és tánccal, hanem őrizzük meg önfeledt örömünk alternatív kifejezésekor a jó öreg dudorászást, és jókedvünkben fütyörésszünk is!

Forrás: wikipedia.org

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...