2023.10.26. 08:30:00 5995 228

Gyűrű kódex: Státuszszimbólum vagy összetartozás?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A karika-, az eljegyzési és a pecsétgyűrű mind-mind szimbólumok, azzal a különbséggel, hogy míg néhánynak önmagában is megvan a jelentése, addig nevezetesen a karikagyűrű párban értelmezhető. A férfiak és a nők gyűrűviselési szokásai az elmúlt évszázadokban sokat változtak, és csupán mostanság lett ismét divatos széles körben az urak között a kiegészítőként hordott gyűrű.

Jegygyűrű díszdobozban - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Jegygyűrű díszdobozban

A női gyűrű viselés a nőiesség és a rang kifejezésének volt fontos eszköze évszázadok óta, és nem volt ritka az sem, hogy ezek az ékszerek családi örökségként szálltak anyáról leányra.
A mindennapi vagy ünnepi viseletként felhúzott gyűrűk mellett pedig mindig is különleges helyet foglaltak el a házasságkötéshez kapcsolódó ékszerek.

Összetartozást szimbolizáló gyűrűk

Az eljegyzési gyűrű és a hozzá tartozó romantikus körítés már kislánykoruk óta lázban tartja a nők zömét. A férfi ezzel fejezi ki azon szándékát, hogy el szeretné venni a gyűrűvel megajándékozott hölgyet. A korábbi magyar hagyományoktól eltérően manapság már a férfiak is viselhetnek eljegyzési gyűrűt. A legtöbb kultúrában a jegy-, azaz a karikagyűrű viselése a házassági státusz jelképe. A házaspár mindegyik tagja hordja a folytonosság szimbólumaként kialakított, egyszerű aranygyűrűt. A házassági szertartás lezajlása után az eljegyzési gyűrű új nevet és funkciót kap; kísérőgyűrűként funkcionál a továbbiakban.

Férfiak által hordott gyűrűk

A férfiak gyűrű viselése természetesen az adott nép hagyományaitól függően változhat a különböző kultúrákban. Néhol még mindig vallási hagyományokon alapul, míg máshol teljesen az aktuális divat függvénye. A férfiak már az ókorban a rangjukat és a hősiességüket szimbolizálták gyűrű hordással, míg a középkorban és a reneszánsz idején az úgynevezett pecsétgyűrűk terjedtek el. Amelyek gyakran voltak a nemesi rang mellett a családi címer szimbólumai is. A pecsétgyűrűt viaszba mártva hivatalos dokumentumokat hitelesítettek. (Magas volt az írástudatlanok aránya.)

A modernkori bajnoki gyűrűk olyan ékszerek, amelyeket sportban elért kivételes teljesítményért kapnak a sportolók, például az amerikai profi sportok képviselői. Ezeket nagy megtiszteltetés viselni.

A gyűrűk azonban akkor is bírhatnak nagy jelentőséggel életünkben, ha nem a fenti kategóriákba tartoznak, mivel egy-egy ilyen ékszer emlékeztethet minket egy különleges alkalomra, de az ajándékozó személyére is.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...