2015.02.21. 11:00:00 5972 166

Gyorstalpaló karrierváltóknak - Ha úgy érzed, rohan az idő!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Tudom, hogy gyors! Egyre gyorsabb a változás… Rohan az idő, vele a technológia, az újítások, az új tudományok, az új munkakörök, az új tudásra való igény. A lényeg, hogy, csak azért mert valami újra van szüksége a világnak, nem szabad megrettennünk. Az új mindenkinek új, és csak az ijed meg tőle, aki nem tudja elképzelni azt, hogy az új mindenkinek új!  Tanuljunk újat, sőt… „Dolgozzunk újat!”

Szakterületváltás - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Szakterületváltás

„Az a munka, amely érdekli az embert, a teremtő munka, még ha rosszul fizetik is meg, nem alacsonyítja le az életet.” (Albert Camus)

Elfogadás

Szakaszok vannak itt is, mint minden nagy változás, nehéz új útra térés előtt. Először el kell tudni fogadni, hogy már nem piacképes a tudásunk. Hogy eltelt az idő felette, hogy eleve nem jól választottuk meg a szakmánkat, vagy hogy sok mindenkinek van már hasonló tudása a piacon! Az önámítás nem visz előre, a cél a teljes őszinteség magunkkal szemben, magunktól!

Kitérő vagy teljes váltás?

Van lehetőség, csupán egy kitérőre is. Ha motiválatlannak, nehezen mozgónak érezzük magunkat a munkakörünkben, munkahelyünkön, akkor nem feltétlenül kell búcsút intenünk a piacnak, a már ismert konkurenciának, a speciális szakmai tudásnak. Elég, ha csak irányt váltunk a jól ismert terepen. Ennek előnye, hogy a talaj a lábunk alatt szilárd, de nem tudjuk mi vár ránk a kanyar után. Olyan ez, mint mikor egy sportoló edzővé válik, vagy ha egy PC függő fiatal képes eladni az összes raktáron lévő laptopot, ha egy festő szobát is és festővásznat is fest.

Merjünk KREATÍVAK, lenni, tanácsot kérni HR szakembertől, coachtól, barátoktól, edzőtől, főnöktől és legfőképpen magunktól!

Legyen V.Á.L.T.Á.S.!

Semmihez nem lehet túl korán, vagy túl későn. Nem lehetünk túl öregek vagy túl fiatalok ahhoz, hogy szakterületünket megváltoztassuk egy piacképesebb, több lehetőséget magában rejtő feladatkörre! Az induláshoz pár önálló lépést lehet tenni:

  • Böngésszük át a vezető állásportálokat! Nézzük meg milyen típusú állásokat, milyen piacokon kínálnak a legtöbbet!
  • Ezek közül valamelyik érdekel e minket, esetleg az érdeklődés hiánya áll fenn, ám megfelelnénk minden elvárásnak? Írjuk le, mentsük le, az adott hirdetéseket!
  • Van-e olyan feladatkör, melyet már végeztünk, de nem volt élvezetes? Ma már az lenne? Ma már piacképesebb?
  • Végül az összegyűjtött, papírra vetett gondolatokkal keressünk fel, akár e-mailben, akár telefonon egy olyan szakembert, aki aktuálisan ismeri a munkaerő piaci helyzetet! Lehet, hogy nem azt fogja mondani, amit hallani szeretnénk, és nem olyan irányt javasol, mint amit megálmodtunk, de nyitottnak kell lenni, vagy nyitottnak kell maradni. És a legfontosabb: Higgyünk neki! :)

A munkaerőpiac, mint minden más piac egy gyorsan mozgó, változó egység. Igazodik az igényekhez, az aktualitásokhoz, az újdonságokhoz, a régi szakmákhoz, melyek már unikumnak számítanak napjainkban! Csupán a helyünket kell megtalálnunk az állandóan mozgó rendszerben. Gyorsaságot igényel, de nem jobb állandóan mozgásban lenni, mintsem egy helyben végignézni, amint lemaradunk valamiről?

Írta: Csernóczki Judit, HR vezető, Life Coach | workandroll.hu

Kérdés esetén fordulj hozzám bátran: info(kukac)workandroll.hu

További tanácsok karrierváltáshoz>>

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

A viselkedésproblémák és a digitális eszközök használatának összefüggéseit vizsgálták az ELTE-n

Nem a mobilozástól lesz hiperaktív a gyerek, hanem fordítva, az izgő-mozgó gyerek többet fog mobilt használni - derül ki az ELTE Etológia Tanszéken működő Alfa Generáció Labor legújabb kutatásából, amelyben a viselkedésproblémák és a túlzott digitális eszközhasználat összefüggéseit vizsgálták a kutatók.

Figyelem, gyerekkel vagyok! Így randizz, ha egyedülálló szülő vagy!

Egy csalódás után mindig nehéz az újrakezdés. Ha túl korán próbálkozunk, félő, hogy volt partnerünkhöz hasonlítjuk a randipartnerünket, vagy túl sokat beszélünk róla. Tovább nehezíti a helyzetet, ha előző kapcsolatunkból származó kisgyermeket is el kell fogadtatnunk új párunkkal.

Mennyibe fáj ma egy balatoni nyaralás?

A nyár utolsó hónapját tapossuk, és eddig nem panaszkodhatunk, ami a kánikulát illeti. Ez a hihetetlen forróság és szárazság a nyaralók számára jó hír, de a termelők az aszálynak nem örülnek. Sajnos azonban az is tény, hogy a szárazság nem csak a termést teszi tönkre, hanem a szabadtéri vizeinket, tavainkat is. Rengeteg patak és tó kiszáradt vagy a kiszáradás határán van. Ilyenkor mindenki igyekszik olyan nagy víz partja mellett tölteni az idejét, ahol nyugalomban hűsölhet. Sokan külföldre utaznak, bepótolva az utóbbi egy-két év tengerparti nyaralásának hiányát. Aki viszont nem a sós víz mellett pihen, az leginkább a Balatont választja. Azt azonban tudomásul kell vennünk, hogy a magyar tenger árak szempontából jelentősen más tendenciát mutat, mint azt eddig megszoktuk.