2015.02.21. 11:00:00 6629 167

Gyorstalpaló karrierváltóknak - Ha úgy érzed, rohan az idő!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Tudom, hogy gyors! Egyre gyorsabb a változás… Rohan az idő, vele a technológia, az újítások, az új tudományok, az új munkakörök, az új tudásra való igény. A lényeg, hogy, csak azért mert valami újra van szüksége a világnak, nem szabad megrettennünk. Az új mindenkinek új, és csak az ijed meg tőle, aki nem tudja elképzelni azt, hogy az új mindenkinek új!  Tanuljunk újat, sőt… „Dolgozzunk újat!”

Szakterületváltás - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Szakterületváltás

„Az a munka, amely érdekli az embert, a teremtő munka, még ha rosszul fizetik is meg, nem alacsonyítja le az életet.” (Albert Camus)

Elfogadás

Szakaszok vannak itt is, mint minden nagy változás, nehéz új útra térés előtt. Először el kell tudni fogadni, hogy már nem piacképes a tudásunk. Hogy eltelt az idő felette, hogy eleve nem jól választottuk meg a szakmánkat, vagy hogy sok mindenkinek van már hasonló tudása a piacon! Az önámítás nem visz előre, a cél a teljes őszinteség magunkkal szemben, magunktól!

Kitérő vagy teljes váltás?

Van lehetőség, csupán egy kitérőre is. Ha motiválatlannak, nehezen mozgónak érezzük magunkat a munkakörünkben, munkahelyünkön, akkor nem feltétlenül kell búcsút intenünk a piacnak, a már ismert konkurenciának, a speciális szakmai tudásnak. Elég, ha csak irányt váltunk a jól ismert terepen. Ennek előnye, hogy a talaj a lábunk alatt szilárd, de nem tudjuk mi vár ránk a kanyar után. Olyan ez, mint mikor egy sportoló edzővé válik, vagy ha egy PC függő fiatal képes eladni az összes raktáron lévő laptopot, ha egy festő szobát is és festővásznat is fest.

Merjünk KREATÍVAK, lenni, tanácsot kérni HR szakembertől, coachtól, barátoktól, edzőtől, főnöktől és legfőképpen magunktól!

Legyen V.Á.L.T.Á.S.!

Semmihez nem lehet túl korán, vagy túl későn. Nem lehetünk túl öregek vagy túl fiatalok ahhoz, hogy szakterületünket megváltoztassuk egy piacképesebb, több lehetőséget magában rejtő feladatkörre! Az induláshoz pár önálló lépést lehet tenni:

  • Böngésszük át a vezető állásportálokat! Nézzük meg milyen típusú állásokat, milyen piacokon kínálnak a legtöbbet!
  • Ezek közül valamelyik érdekel e minket, esetleg az érdeklődés hiánya áll fenn, ám megfelelnénk minden elvárásnak? Írjuk le, mentsük le, az adott hirdetéseket!
  • Van-e olyan feladatkör, melyet már végeztünk, de nem volt élvezetes? Ma már az lenne? Ma már piacképesebb?
  • Végül az összegyűjtött, papírra vetett gondolatokkal keressünk fel, akár e-mailben, akár telefonon egy olyan szakembert, aki aktuálisan ismeri a munkaerő piaci helyzetet! Lehet, hogy nem azt fogja mondani, amit hallani szeretnénk, és nem olyan irányt javasol, mint amit megálmodtunk, de nyitottnak kell lenni, vagy nyitottnak kell maradni. És a legfontosabb: Higgyünk neki! :)

A munkaerőpiac, mint minden más piac egy gyorsan mozgó, változó egység. Igazodik az igényekhez, az aktualitásokhoz, az újdonságokhoz, a régi szakmákhoz, melyek már unikumnak számítanak napjainkban! Csupán a helyünket kell megtalálnunk az állandóan mozgó rendszerben. Gyorsaságot igényel, de nem jobb állandóan mozgásban lenni, mintsem egy helyben végignézni, amint lemaradunk valamiről?

Írta: Csernóczki Judit, HR vezető, Life Coach | workandroll.hu

Kérdés esetén fordulj hozzám bátran: info(kukac)workandroll.hu

További tanácsok karrierváltáshoz>>

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Miért fontos a mentális rugalmasság képessége és annak fejlesztése?

A kognitív vagy gondolkodási rugalmasságként is emlegetett mentális flexibilitás olyan kognitív, azaz gondolkodáson és megismerésen alapuló képesség, mely lehetővé teszi az egyszerre több dologra való figyelést, az új és váratlan kihívásokhoz való jobb alkalmazkodást.

Csak egyszer élsz, élvezd! - A hedonista életszemléletről

Szótári értelmezés szerint a hedonizmus egy ókori görög filozófiai irányzat, mely a testi és szellemi élvezetekre összpontosít, ezt tekintve az életben a legfőbb jónak. Hétköznapibb megközelítésben ez egy olyan életfelfogást és gyakorlatot jelöl, melyben az érzéki örömök élvezete az egyéni élet vezérfonala. Manapság leginkább a „You Only Live Once”, röviden: „YOLO”, magyarul: „csak egyszer élsz”, megközelítésben találkozhatunk ezzel az életfelfogással. Ám nem csupán erről van szó…

Válságban az életünk közepén? Van kiút

Az életközépi krízis (midlife crisis) fogalmáról elsőként Jaques Elliot, kanadai pszichoanalitikus írt, amit leginkább felnőtt férfiak tapasztaltak. A szakember praxisában felfigyelt arra, hogy ez a jelenség nagyjából a negyvenes évekbe lépve, szinte elkerülhetetlenül és szükségszerűen jelenik meg. Ebben a konfliktusban az egyén szembe találkozik a saját végességének valóságával, ami megrémíti, és egyfajta sokként, mi több, halálfélelemként éli meg. Gyakran az „életbe menekülés” útját választja, melyben új szerelmeket keres, lelki öngyógyító kísérletet tesz, és egy illuzórikus második ifjúkor mentsvárába akar menekülni. Hogyan ismerhetőek fel e krízis jelei, és milyen kiutak állhatnak a rendelkezésünkre?