2016.10.06. 09:17:01 7580 248

Gyönyörű tigriscápa érkezett a Nyíregyházi Állatparkba
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Homoki tigriscápa (Carcharias tauratus) érkezett szerdán a Nyíregyházi Állatpark Ócenáriumába. A több mint két méter hosszú, ötéves hím különleges módon került a szabolcsi megyeszékhelyre.

Homoki tigriscápa (Carcharias taurus) a Nyíregyházi Állatpark Ócenáriumában 2016. október 5-én. A két és fél méteres hím tengeri ragadozót a Varsói Állatkertből hozták az állatpark munkatársai. MTI Fotó: Balázs Attila - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Homoki tigriscápa (Carcharias taurus) a Nyíregyházi Állatpark Ócenáriumában 2016. október 5-én. A két és fél méteres hím tengeri ragadozót a Varsói Állatkertből hozták az állatpark munkatársai. MTI Fotó: Balázs Attila

A tigriscápa kinőtte a korábban otthonául szolgáló varsói állatkert akváriumát, ezért a lengyel szakemberek szerettek volna minél előbb egy nagyobb helyet biztosítani számára - közölte Révészné Petró Zsuzsa, a park osztályvezetője, szóvivője az MTI-vel.

Elmondta, a Nyíregyházi Állatpark munkatársai éltek a lengyelek által felajánlott lehetőséggel, mivel így párt találhattak a parkban élő nőstény tigriscápájuknak. Az állat kiemelését azonban nem vállalták a lengyelek, emiatt az áthelyezés sokáig elhúzódott. A magyar szakemberek végül egy általuk korábban kifejlesztett egyszerű, de praktikus szerkezettel emelték ki a cápát a varsói akváriumából.

A Nyíregyházi Állatpark munkatársai kiveszik a szállítótartályból a homoki tigriscápát (Carcharias taurus) 2016. október 5-én. A két és fél méteres hím tengeri ragadozót a Varsói Állatkertből hozták az állatpark munkatársai. MTI Fotó: Balázs AttilaA Nyíregyházi Állatpark munkatársai kiveszik a szállítótartályból a homoki tigriscápát (Carcharias taurus) 2016. október 5-én. A két és fél méteres hím tengeri ragadozót a Varsói Állatkertből hozták az állatpark munkatársai. MTI Fotó: Balázs Attila

A lengyel fővárostól Nyíregyházáig tartó 48 órás útra egy speciális szállítótartályt is készítettek, amiben a víz változó paramétereit folyamatosan ellenőrizni és szabályozni tudták. Az akció sikeres volt, így már megérkezett sóstógyógyfürdői látványosságba az új tigriscápa, amiért a magyarok négy ománi tehénorrú ráját (Rhinoptera jayakari) vittek cserébe a lengyel állatparknak.

A homoki tigriscápa a mérsékelt, illetve a szubtrópusi tengerek partokhoz közeli vizeiben, kétszáz méter mélységig honos. A hímek átlagos testhossza 2,2-2,5 méter, a nőstények mérete elérheti a 3,2 méteres hosszúságot is. Tápláléka halakból, lábasfejűekből áll, de az emberre is veszélyt jelent.

Forrás: MTI

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...