2020.01.30. 17:33:45 11781 372

Gyógyteák télre – varázsitalok minden téli bajra
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A gyógyteák – gyógyfüvekből készült főzetek és forrázatok – évezredek óta segítenek az emberiség kisebb nagyobb problémáin. Manapság már nincs szükség javasasszonyra, nem kell meglelnünk a megfelelő tisztást az alapanyagokért. Rém egyszerű a dolgunk, hát használjuk ki! Elő a gyógyteákkal!

Gyógytea - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Gyógytea

A gyógyteáknak szerencsére igen széles választéka elérhető már fű és filter formában egyaránt. Nem csak gyógynövény boltokban, de a drogériák és szupermarketek polcain is lesben állnak, hogy segíthessenek. A tél számos kellemetlen velejáróját űzhetjük el, vagy előzhetjük meg egy jól megválasztott forró itallal. Igyunk teát problémaspecifikusan!

Meghűlésre, megfázásra és légúti panaszokra

A legáltalánosabb probléma ebben az évszakban, hogy megfázunk, elkapunk egy kellemetlen vírust, egy makacs bacit és legyengül a szervezetünk. A következők segíthetnek:

Kakukkfű

Vírus- és baktériumölő hatásának köszönhetően fertőtleníti kíméletesen a szervezetünket. Légcsőhurutra és szűnni nem akaró köhögési ingerre kiváló megoldás, ráadásul immunerősítő hatása is van. Étkezések előtt 1-1 bögre kakukkfű tea elfogyasztása javasolt, de más felhasználással kombinálva még hatásosabb. Illóolaját párologtatóba vagy fürdővízbe cseppentve teljes körűen kihasználhatjuk a kakukkfű áldásos hatásait.

Bodza

Az influenzajárvány szélén billegve bizony hasznos tudnunk, hogy a bodzatea láz, izomfájdalom, hurutos köhögés esetén segítség lehet. Köptető helyett alkalmazható, emellett pedig nyugtató, izzasztó hatása is jól jön a betegségben.

Hársfavirág

Megfázásra antibakteriális, köptető, nyákoldó és izzadást segítő hatása miatt javallott fogyasztani, ám egyébként is erősíti az immunrendszert és vértisztítóként is funkcionál.

Lándzsás útifű

Gyulladáscsökkentő hatása miatt a régmúlt idők megoldása volt a tüdőbetegségek kezelésére. Baktériumölő, nyákoldó és köhögéscsillapító, ezért akár fogyasztása, akár csak a teával gargalizálás segít legyőzni a betegséget.

Kamilla

Ez talán senkinek nem lesz igazán meglepetés, hiszen az egyik legismertebb gyógytea a kamillatea. Mégis, jó tisztában lenni azzal, hogy mi mindenre alkalmazhatjuk sikerrel a főzetet. Megfázás esetén fürdőként és inhalálásra remek választás, torokgyulladás, köhögés esetén pedig gyulladáscsökkentő segítségének lehetünk hálásak. A sokszor megfázás mellé társuló kötőhártyagyulladást enyhíthetjük kamillateás borogatással, de a gyomorbántalmakra és puffadásra is hatékony megoldás. Téli depresszió ellen, hangulatjavításra A borongós, szürke idő, a kevés napsütéses óra, mind-mind hozzájárul a téli rosszkedv, kedvetlenség kialakulásához. Mikor érezzük magunkon, hogy igen hosszú már ez a tél, nincs kedvünk semmihez és kívül-belül minden olyan szürke, akkor érdemes beiktatnunk egy-két bögre vidító teát a napi rutinba. Energikusabbak és derűsebbek leszünk a gyógyitaloknak hála.

Orbáncfű

Kúraszerűen fogyasztva antidepresszánsként működik, hatékonyan csillapítja a hangulatingadozásokat. Erős hatása miatt azonban egy-két szabály érdemes szem előtt tartanunk: ha vérhígítót vagy fogamzásgátlót szedünk, érdemes szakemberrel egyeztetnünk a teakúra előtt. Az orbáncfű napi fogyasztását pedig egyszerre hat hétnél tovább nem javasolt folytatni, szünetet kell tartani. Addigra talán a tavasz is beköszönt…!

Figyelem!

Cikkünk csak tájékoztató jellegű, nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, szakvéleményt és javallatot.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Feszült vagy? – 2+1 instant tipp a gyors nyugalomért

Van az úgy, hogy minden összejön, és a stressz-szinted az egekben. Azt veszed észre, hogy egész nap be vagy feszülve, és lassan már nem tudsz koncentrálni, mert annyi a megoldandó feladat, hogy úgy érzed, egyszerűen belefulladsz. Van az a pont, mikor Neked kell eldöntened: elsüllyedsz a stressztengerben, vagy megállsz egy pillanatra és megpróbálsz megnyugodni.

Ezeket az illóolajokat használhatod szorongás ellen

A szorongás a világ leggyakrabban tapasztalt mentális zavarai közé sorolható, mely világszerte több száz millió embert érint. Nem titok, hogy a szorongás tünetei már nem csupán a felnőtt korosztály esetében jelentkeznek, hanem a gyermekek és a serdülőkorban lévő fiatalok körében is. Amennyiben az aggodalom, a feszültség, a félelem- és tehetetlenségérzés intenzívvé és túlzottá válik, nagymértékben hat a viselkedésre, a közérzetre, valamint a kognitív képességekre – pl. gondolkodás, figyelem, emlékezés stb. – egyaránt. Szerencsére ma már a szorongás kezelésére számos természetes megoldás közül lehet választani.

„Szabad szappanozni…” – Erre használd a szappant a kézmosáson kívül!

Lehet szögletes, kerek, kicsi, vagy nagy, boltban vásárolt, kézműves, vagy akár házilag, általad készített. Az illatát nézve pedig a variációk száma végtelen. Naná, hogy a szappanról van szó, ami nem csak bőrünk ápolására szolgál, hanem a háztartás, otthonunk számos pontján bevethető még!