2020.11.28. 16:29:02 14531 297

Gyógytea - forrázat, főzet? Így készítsd!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Eljött a nagy teázó időszak és bár egy jó jegestea nyáron is jól esik, télen szinten kihagyhatatlan egy kellemes, forró, egészséges nedű. Elő hát a melengető gyógyteákkal. Elmondjuk mit, hogyan érdemes megfőznöd!

Gyógytea - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Gyógytea

Az esős, latyakos, hideg időszakokban mindig érdemes gyógyteákat fogyasztanunk, de probléma specifikusan akár az év többi részében is megtehetjük. A jelenlegi vírushelyzetre tekintettel pedig kiváltképp jó ötlet egy immunerősítő, nátha űző, egészséges főzet.

De mi a teafőzés helyes módszere, ha gyógyteáról van szó? Egy módszer van, vagy típus függő? Mi a főzet és mi a forrázat?

Az első és legfontosabb

Gyógytea készítéshez mindig tiszta helyről gyűjtött, vagy megbízható helyről vásárolt alapanyagot használjunk és olyan edény, ami tiszta, nem zsíros, zománcozott vagy üveg belsővel rendelkezik és jól záródó fedele is van.

Forrázat

A gyógytea egyik lehetséges elkészítési módja a forrázat. Nem úri passzió dönt arról, hogy ezt a módszert javasolt-e használnunk, hanem az alapanyag. Ha virágokból, levelekből, gyógyfüvekből kívánunk teát készíteni, akkor forrázunk. Ehhez előkészítjük egy, a fentieknek megfelelő edényben az ajánlott mennyiségű gyógynövényi részeket, majd külön edényben vizet forralunk és a tea alapanyagot forrásban lévő vízzel öntjük nyakon. Néhány percig állni hagyjuk, majd leszűrjük és ízlés szerint hűtve fogyasztjuk el. Így készül például a kömény-, és a koriandermag tea, de a népszerű kamillavirág, hársfavirág, borsmentalevél, vagy ánizs gyógyhatású teákból is ezzel a technikával nyerhetjük ki az egészségünket támogató elemeket.

Vagy inkább főzet?

Ezzel szemben a gyökerekből, kérgekből más módszerrel készül hasznos és finom gyógytea. Ilyenkor az alapanyagot egy edénybe tesszük, felöntjük forró vízzel, majd néhány percig együtt forraljuk. Ezt követően elzárjuk a hőforrást és néhány perc állás után szűrjük csak le. A főzet készítéssel gyömbérből, bojtorján-, gyermekláncfű- és más gyógyhatású gyökerekből alkothatunk forró, gyógyító italt.

Ízesítsük?

A tea gyógyhatását nem csökkenti, ha citrommal, cukorral, mézzel isszuk, ám fontos szem előtt tartanunk, hogy milyen problémára fogyasztjuk az italunkat.

Egészségünkre!

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

A „luxusgyümölcs”, ami Kelet-Ázsiában a halhatatlanságot jelképezi + recept

Nem csupán Weöres Sándor Kert című kedves versében terem a vaj-alma, a saláta-bokorka, az érett, piros alma és a puha szőlő társaságában méz-körte, hanem a világ számos táján. A különféle kultúrákban pedig gazdag történelmi múlttal büszkélkedhet ez a gyümölcsféle, mely immár különleges művészeti megoldással is bír, mégpedig a Buddha alakú körte formájában. Ezeket a kreatív kínai gazdák által formált és gondozott „körteszobrokat” luxusgyümölcsként tartják számon. Milyen titkokat fed fel magáról ez a rózsafélék családjába tartozó növény?

A kreatin optimális megoldást kínálhat az agyi rendellenességek kezelésében

Egy friss kutatás eredményeiből kiderült, hogy a kreatin mind az agyi rendellenességek kezelésében, mind a kognitív képességek javításában megoldást kínálhat. Továbbá megfigyelték azt is, hogy az antidepresszánsokhoz adott kreatin sok esetben hangulatjavító hatással bírhat. De mi is tulajdonképpen a kreatin, és milyen újonnan körvonalazott tulajdonságairól beszélhetünk?

A fáradtság hatásai, amivel sokan nem számolnak

A felnőtt emberek 1,3 százaléka szenved krónikus fáradtság szindrómában (egy tavalyi felmérés szerint), mely nagyjából 69 éves korig mutat növekedést, majd ezt követően csökkenni látszik. Ez a minden nemet és korosztályt érinthető, összetett jelenség, melynek legfőbb ismertetőjegye a tartós kimerültségben mutatkozik meg, korlátozza az érintetteket tevékenységeik elvégzésében.