2020.05.13. 07:58:50 9686 297

Grill sütési módok – fejleszd tökéletesre a kinti sütögetést!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A barbecue nem ugyanaz, mint a grillezés. A nyárson sütés meg nem is grillezés. Na most akkor melyik micsoda? Melyik sütési mód miben különbözik a többitől és melyik miért jó? Mert bizony mind jó! Irány a kert, elő a nyárs, a grillrács, a szén és induljon a profi kinti sütés!

Grill - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Grill

A legtöbben azért már legalább egyszer sütöttünk odakint a szabadban és abszolút meg tudjuk mondani, hogy melyik a bogrács és melyik a grillrács. Előbbi például ahhoz képest, hogy bog-rács, nem is rács. Azt is tudjuk, hogy a grill étel a faszén füstös ízétől válik különlegessé. De hogy mennyi féle különböző grillezési módra van lehetőség, azzal már kevesebben vagyunk tisztában. Itt az ideje megismerkedni a különböző sütési formákkal!

Közvetlen grillezés

Izzó parázs vagy tűz fölött közvetlenül sütjük a vékonyka hússzeleteket. Ezek magas hőmérsékleten, rövid idő alatt készülnek el.

Módosított közvetlen grillezés

Mélyebb tűzterű grillezőn magasabban helyezzük el a sütőrostélyt, így nagyobb húsdarabokat tudunk alaposan átsütni, anélkül, hogy a külseje megégne. Puhára süthetjük így akár az egész malacot is, de sertéslapocka vastagságához is már ez a módszer ajánlott.

Klasszikus amerikai barbecue / Forró füstölés

Ez egy olyan spéci, közvetett sütési mód, ahol az ételt viszonylag alacsony hőfokon, 110-120 Celsius fok között melegítjük, hosszú, hosszú ideig. Az elégetett fából felszabaduló füst zamatát a hús magába zárja, így kapja meg különleges aromáját a barbecue étel. A lassú sütési módnak köszönhetően a husik nagyon puhára sülnek és rendkívül ízletesek. Hikori- és tölgyfát javasolt használni a tökéletes ízélményhez. Ha türelmetlenek vagyunk, vagy nem áll rendelkezésünkre megfelelő faanyag, ma már barbecue pácokkal adhatjuk meg a kívánt ízvilágot bármely sütési forma mellett az ételnek, de az állagot csak a hosszú sütési móddal érhetjük el.

Közvetett grillezés

A klasszikus barbecue technikát ötvözi a közvetlen sütéssel. Az izzó parázs a grillező egyik felében pihen, míg a másik felén az étel lassabban, alaposan átsül. Egész csirkét is készíthetünk ezzel a módszerrel grillen, anélkül, hogy odaégne. Ha faforgáccsal, fahasábbal dúsítjuk a tüzet, füstösebb ízt érhetünk el, sőt, kifejezetten füstölésre is használhatjuk a grillezőt. Fedőt használjunk, de forgatni ne forgassuk a húsokat.

Hideg füstölés

Itthon magánházaknál ez kevéssé népszerű módszer, hiszen itt a tűztől messze elhelyezett alapanyag csak a füstízt veszi fel az égés során, ám nem sül meg. Skót-, és norvég stílusban elkészített lazacot, jerk birkát készíthetünk így, de használhatjuk magyar házikolbász, sonka ízesítésére is.

Levelekbe csavart sütés

Az alapanyagot, például húst, halat, szőlőlevélbe csavarva sütjük grillen vagy parázson. Más tájakon más levelet, például banánlevelet is használnak ennél a sütési módnál. Az étel így kevesebbet veszít nedvességtartalmából, az állaga is, az íze is picikét más lesz.

Forgónyárson sütés

Gyakorlatilag a szalonnasütés is forgónyársas sütés. De az egyel modernebb, felfüggesztett forgónyársakkal például saslikot, rablóhúst készíthetünk.

Parázsban sütés

Az egyik legősibb módszer, hiszen az alapanyagokat közvetlen a parázs melegébe tesszük. A megégett külső részeket eltávolítjuk, az ízes belső részét pedig elfogyasztjuk.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...