2018.07.25. 15:16:34 8562 289

Gaslighting: Érzelmi manipuláció vagy „ártatlan” hazugság?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Mi az igazság? Általában azt hisszük annak, amit a többség általános érvényű tényként elfogad. De mi van akkor, ha egy hazugságot olyan gyakran hallunk, hogy kezdjük elhinni, hogy igaz? Sajnos egyre gyakoribb jelenség az, amikor egy manipulátor akár hatalmi játék, akár pszichés bántalmazás céljából verbális és emocionális hadjáratot indít egy embertársa ellen. Te ne legyél ilyen agymosás, azaz gaslighting áldozata!

Érzelmi manipuláció - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Érzelmi manipuláció

Hogyan zajlik az érzelmi bántalmazás?

A személyiségünk elleni támadás ugyanolyan káros lehet ránk nézve, mintha fizikai bántalmazásra kerülne sor. A szándékos és folyamatos manipulálás eredményeként a szenvedő fél megkérdőjelezi saját ítélőképességét és emlékezetét, miközben az azt elkövető még tökéletesen gondoskodó partnernek vagy munkatársnak is tűnhet!

A bántalmazók a másik személy feletti irányítást szeretnék elérni, ezért szinte követhetetlen gyorsaságban változó, ellentmondásos helyzeteket és hangulatokat teremtenek, hogy a bántalmazottban egyre növekvő kételyeket tudjanak ébreszteni. A hamis állítások és a kritikai megjegyzések jellemzően olyan területekre vonatkoznak, amelyek érzelmi szinten maradandó nyomat hagynak.

A nők gyakrabban válhatnak áldozatokká, hiszen rájuk egyszerűbb a hisztéria vagy a túlérzékenység címkéjét rábélyegezni.

Ismerd fel, ha manipulálnak!

Van olyan ember a környezetedben, …

… aki folyamatosan felhívja a figyelmedet a hibáidra és becsmérel? … akinek a társaságában mindig bizonytalannak érzed magad, mégis meg szeretnél neki felelni? … aki előtt nem mered kinyilvánítani az érzelmeidet és a gondolataidat? … aki nem ismeri el a hibáit, és ingerültté válik, ha rávilágítasz a hiányosságaira?

Tehát amennyiben azt tapasztalod, hogy akár külső, akár belső indíttatásból megváltoztatod a megszokott viselkedésed, mert attól félsz, hogy embertársad miként reagál majd rá, akkor jó eséllyel érzelmi bántalmazásban van részed.

Ne hagyd, hogy mások véleményén alapuljon önértékelésed! Amennyiben kétséged merülne fel, hallgasd meg egy kívülálló véleményét az ügyről, vagy bátran kérj segítséget szakemberektől!

A manipuláció ártalmatlanabb formái időnként bármelyik emberei viszonylatban előfordulhatnak, ezek könnyebben kezelhetőek, és általában ártó szándék nélkül következnek be.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...