2021.12.29. 17:20:00 10745 254

Futópad vs. elliptikus tréner: Hasznos tudnivalók, mégha újévi fogadalmad nem is az egészségről szól
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Alakformálás vagy erősítés a célod? Szoktál kardiózásra való gépet használni vagy még csak szemezel ezekkel? A ritkább lépcsős és evezős gépek mellett a két leggyakoribb és (főként hölgyek körében) legkedveltebb aerob edzésre alkalmas gép a futópad és az elliptikus tréner.

Edzés elliptikus trénerrel - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Edzés elliptikus trénerrel

Amennyiben bérletet kívánsz váltani egy edzőteremben vagy otthoni edzés felé kacsintgatsz, felmerülhet a kérdés, hogy melyik gépet érdemesebb választanod a céljaid eléréséhez. Egy rövid összehasonlítással próbálunk most a segítségedre lenni.

A futópad előnyei és hátrányai

A beépített, folyamatosan mozgó szállítószalag teszi lehetővé, hogy egy adott tempót tartva tudjunk “egy helyben haladni”. Az állítható sebesség és a lejtő dőlésszögének állítása kezdő sportrajongók és nagyobb állóképességű hobbi sportolók számára is mindig hasznos társsá teszi a futópadot.

Séta, kocogás, futás. Az intenzitástól függően leginkább az alsó testet edzi ez a gép, de a gyors sprinteknél a törzsizmok is átmozgatásra kerülhetnek. A vádliban, a combokban vagy akár a hátsónkban szintén felléphet izomláz a futás után.

A futópad népszerűsége azért töretlen, mert a hűvösebb évszakokban is lehetővé teszik a futást. A teljesítményünk mérésével pedig segítenek nyomon követni fejlődésünket. Továbbá 10-30 perces nagy intenzitású intervallumokat vagy HIIT programot választva az állóképességünk növelése mellett súlycsökkentésre is alkalmas a futópados futás.

Habár a beton vagy más hasonló kemény felület káros hatását ki lehet kerülni a futópadon való futással, a szállítószalag talán túlságosan sokat is könnyít a lábfej terhelésén, és az úgynevezett futójárásunk is lerövidülhet, ha a futópados edzést részesítjük döntő többségében előnyben. Ízületi problémákkal küzdők számára sem túlságosan ajánlott ez a fajta edzésforma. Hogy lábaink igazán formásak lehessenek, nem szabad kihagyni a kitöréseket és a guggolásokat sem a repertoárunkból.

Az elliptikus tréner előnye és hátránya

Ennek a gépnek a használata előszörre furcsának tűnhet, mert a karok és a lábak mozgását kell összehangolnunk, miközben az sem mindegy, merre felé “pedálozunk” az ellipszis pályán lábainkkal. Izmaink keményebb munkára fogásához itt is van lehetőség a hatásfok, azaz az ellenállás és a dőlésszög növelésére. Ez a gép jobban megdolgoztatja a futópadnál a felső test izmait is, különösképp a kar és a hát felső izmait; viszont a láb izmait kevésbé edzi meg.

Az elliptikus tréner alkalmas fájó vagy túledzett ízületekkel rendelkezők számára. Az aktív regenerálódás mellett kiváltképp ajánlják súlycsökkentésre is a használatát. Ha teljesítményünket mérni akarjuk, célszerű mindig ugyanazon a gépen edzenünk, mert a mérési hatékonyság gépenként meglepően eltérő lehet. A funkcionális mozgásban fejlődni vágyók inkább válasszanak másik interval és HIIT edzésformát.

Céljaink és fittségi állapotunk meghatározásával egyértelműen el tudjuk dönteni, melyik eszköz a megfelelőbb számunkra, bár ez esetben is érdemes keverni a két gépen történő edzést.

Forrás: www.goodhousekeeping.com

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában