2024.06.13. 15:40:15 5848 203

Fürödni tilos? - Mire figyeljünk a fürdőhely kiválasztásakor?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Mivel a strandok belépődíjai évről évre egyre növekednek, sokan próbálnak olcsóbb alternatívát választani és megkeresni a lehető legkevésbé zsúfolt szabadstrandokat. A fürdőzőknek azonban figyelemmel kell lennie arra, hogy nem lehet csak úgy akárhol belecsobbani a vízbe, ugyanis, ha nem jó helyen tesszük ezt, akkor könnyen szabálysértési bírság is lehet a vége. A jog365 szakértőjét a fürdőzés szabályairól ezúttal az rtl.hu kérdezte.

Fürödni tilos Fotó:123rf.hu - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Fürödni tilos Fotó:123rf.hu

A fürdőzés szabályait külön rendelet szabályozza, mely alapján a folyóvizekben (folyók, állandó és időszakos vízfolyások, holtágak) és állóvizekben (mesterséges és természetes tavak), továbbá vízi létesítmények (csatornák) vizében fürödni csak azokon a helyeken szabad, amelyek nem esnek tiltó rendelkezés alá, illetve külön jogszabály szerint kijelölt fürdőhelynek minősülnek.

Honnan tudhatjuk, hogy az adott vízben nem szabad fürdeni?

Ha egy adott természetes víznél tilos a fürdőzés, azt egy tábla jelzi. A fürdési tilalmat egy 60x30 cm méretű táblával kell jelezni, amelyen fehér alapon kék hullámzó vízben egy fekete felsőtest látható, átlósan áthúzva egy 3 cm széles piros csíkkal. A tábla azt is jelezheti, ha a fürdési tilalom csak a partszakasz egy részére vonatkozik, ilyenkor a távolság is fel van tüntetve a táblán.

Fontos tudnunk, hogy az úszóeszköz használata is fürdésnek minősül, tehát ha gumimatraccal vagy más úszóeszközzel megyünk a vízbe, az sem szabályos.

Hol tilos fürdeni?

A rendelet részletesen szabályozza azokat a helyeket, ahol akkor sem lehet fürdeni, ha egyébként tiltó tábla nincs kihelyezve. Ez alapján tiltó tábla nélkül sem lehet fürdeni hajóútban, hajóutat és hajózási akadályt jelző bóják, nagyhajók, úszó munkagépek és fürdés célját nem szolgáló úszóművek 100 méteres körzetében; vízlépcsők és vízi munkák 300 méteres, hidak, vízkivételi művek, egyéb vízi műtárgyak, komp- és révátkelőhelyek 100 méteres körzetében; kikötők, úszóműves kikötőhelyek, úszóműállások, hajóhidak, veszteglőhelyek, vízisportpályák, vízi repülőterek és hajókiemelő berendezések területén és 100 méteres körzetében. Továbbá nem szabad fürdeni egészségre ártalmas vizekben

A kijelölt fürdőhelyek kivételével a városok belterületén lévő szabad vizekben sem fürödhetünk. Sőt!

A Balatonnak és a Tisza-tónak is vannak meghatározott helyei, ahol a fürdés tilos. Ez a Somogy megyéhez tartozó oldalon a parttól 1000 méteres, míg az északi parton, a veszprémi és zalai oldalon a parttól 500 méteres távolságnál távolabbi vízfelület. A Tisza-tónál szintén 500 méterig engedett a fürdőzés. Hajókísérettel természetesen ezek szabályok nem érvényesek.

Rossz hírünk van az éjszakai fürdőzés szerelmeseinek is. Éjszaka és korlátozott látási viszonyok között tilos fürdeni, kivéve ha a vízfelület megvilágított, de ebben az esetben is, legfeljebb a mélyvíz határáig.

Hat éven aluli, valamint úszni nem tudó 12 éven aluli gyermek csak felnőtt felügyelete mellett fürödhet szabad vizekben.

Érdemes meggondolni hol mártózunk meg egy kicsit, mert a tiltott fürdés szabálysértési kategória, mely esetén pénzbírságban részesíthetnek bennünket. A pénzbírság összege 5.000 Ft-tól, akár 150.000 Ft-ig is terjedhet.

A cikket itt is elolvashatod: https://rtl.hu/eletmod/2024/06/08/strand-balaton-budapest-furdni-tilos

Forrás: jog365.hu

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...