2015.12.04. 15:06:24 51994 490

Főfogások karácsonyra az egyszerűség jegyében!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Több húsos receptet is kaptunk, amelyek nem a klasszikus halas vagy töltött káposztás fogások, viszont nagyon ízletesek és egyszerű az elkészítésük, így akkor is bátran belevághattok, ha nagyobb vendégsereget vártok! Ha Neked is van egy finom karácsonyi főfogásod, amelynek a receptjét szívesen megosztanád, küldd azt a recept@proaktivdirekt.com e-mail címre!

Esperes | Fotó: Tóth Ervin - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Esperes | Fotó: Tóth Ervin

Esperes Tóth Ervintől

Hozzávalók 8 főre:

  • 1 kiló darált sertéshús
  • 20 szelet szeletelt bacon szalonna
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1-2 gerezd fokhagyma ízlés szerint
  • 2 tojás
  • 4-5 tojásnagyságú burgonya
  • Só, bors, vegeta, csipet őrölt kömény,pirospaprika

A darált húsba beleteszem a két tojást, az előre üvegesre pirított apróra vágott vöröshagymát, só, bors, (erősen borsozva szeretem), vegeta, fél mokkáskanál őrölt kömény, 2 kávéskanál pirospaprika, majd jól összekeverem. 

Hajába megfőzöm a burgonyát, majd megpucolom. Még melegen összenyomom úgy, hogy pici apró darabkák is maradjanak benne, ne legyen pépes nagyon. Hozzá keverem a húshoz.

A bacon szalonnát szeletenként teszem az asztalra, és olyan fasírt nagyságú tojás alakú gombócokat gyúrok a húsból, majd ráteszem a vékony baconszalonnára és enyhén spirál alakban felhengergetem a húsgombócra. Így teljesen betakarja a szalonna a húst, mint az esperest a csuhája. Egy sütőbe,(teflon, vagy kerámia, vagy sütőpapír) kevés zsírt kenek, vagy enyhén beolajozom és két sorban egymás mellé rakva olyan 180 -200 fokon pirosra sütöm. Majonézes zöldborsót, kukoricás zöldborsót eszünk mellé. 

Hentes szelet Sztupovszki Lászlónétól

  1. A szükséges mennyiségű csirkemellet vagy karajt kiklopfoljuk.

  2. Egy tepsit zsiradékkal kikenünk. 

  3. A szelethúsok egyik oldalát enyhén megsózzuk, majd tejföllel egyenletesen jól bekenjük és a tejfölös felével lefelé a kikent tepsibe rakjuk, közvetlenül egymás mellé, ne legyen köztük távolság.

  4. A húsok felső felét ismét enyhén megsózzuk, tejföllel átkenjük majd kézzel szórunk rá először borsot majd piros paprikát, úgy hogy minden szeleten legyen bors is paprika is, de maradjon rajta olyan rész is, ahol csak a tejföl látszik. 

  5. Alufóliával letakarjuk, 180 fokon kb. fél óráig sütjük, majd a fóliát levéve sütjük tovább, hogy a tejföl kissé megpiruljon a tetején. 

  6. Spagettivel vagy krumplipürével tálaljuk, tetejét a visszamaradt tejfölös szafttal meglocsolva. 

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

„Szabad szappanozni…” – Erre használd a szappant a kézmosáson kívül!

Lehet szögletes, kerek, kicsi, vagy nagy, boltban vásárolt, kézműves, vagy akár házilag, általad készített. Az illatát nézve pedig a variációk száma végtelen. Naná, hogy a szappanról van szó, ami nem csak bőrünk ápolására szolgál, hanem a háztartás, otthonunk számos pontján bevethető még!

Biztonsággal ihatjuk-e a csapvizet?

A Világgazdasági Fórum szerint a világ vízkészlete válságos helyzetbe került, mely erőteljesen összefonódik bolygónk természeti tőkéjének kimerülésével. Nem beszélve az egyre kiszámíthatatlanabbá formálódott csapadékmintáról, a kritikus ütemben zsugorodó jégtakarókról, az egyre sűrűbben jelentkező áradásokról és aszályokról, az emelkedő hőmérséklet által megzavart teljes globális vízciklusról. Érthető, ha felmerül a kérdés: hogy állunk ma Magyarországon a vízkészlet kérdésével és a vízminőséggel? Biztonsággal ihatjuk-e a csapból folyó vizet?

Egyszerű, friss spárgából készült tavaszi ínyencség

Kissé korábban, mint szokott, de a meleggel együtt beköszöntött a spárgaszezon is. A spárga egy rendkívül népszerű tavaszi zöldség, melyet nemcsak finom íze, hanem kiemelkedő tápértéke miatt is kedvelünk. Ez a recept egy egyszerű, mégis ínycsiklandó módja annak, hogy élvezhessük a spárga friss, természetes ízét, miközben egy kis fokhagymával és sajttal még gazdagabbá tehetjük az élményt.