2022.07.05. 12:15:00 6742 221

Fenntarthatóság és utazás? Így ötvözhető ez a kettő!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A kilencvenes évek előrejelzései szerint 2020 lett volna az a sorsfordító év, amikor a „fenntarthatóság” általánossá válik, magába foglalva az utazás minden aspektusát. A kerek évszám, amelyik egy új évtized kezdete; a változás korszak kellett volna, hogy legyen. 2022 elhozhatja-e azt, ami két éve elmaradt?

Utazás repülővel - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Utazás repülővel

Habár Greta Thunberg és David Attenborough mozgalmai egyre nagyobb teret kaptak, - és úgy tűnt, hogy a fenntarthatóság mindenütt elkezd érvényesülni - az igazi változásért azonban a hosszú évek óta velünk tartó koronavírus járványnak „jár a köszönet“.

A lakosság szelektív hulladékgyűjtése és a „zöld“ mosás népszerűsége mellett egyre több globális utazási márka – köztük légitársaságok –hangsúlyozza környezettudatosságát.

Környezetszennyező utazási szokások vs. „lassú utazás”

Egy tavaly novemberi felmérés során 10 ország állampolgárjait kérdezték meg arról, hogy mit tartanak a világ legégetőbb környezeti kihívásának: az emberek 62 százaléka az éghajlati válságot 39 százaléka a légszennyezést, 38 százaléka a hulladékszennyezést, míg 36 százaléka az új betegségek hatását nevezte meg. A megkérdezettek 76 százaléka ért azzal egyet, hogy szigorúbb környezetvédelmi szabályokat és előírásokat kellene elfogadni.

Az elmúlt néhány évben egyre jobban tudatosult az emberekben a távolsági utazási döntéseik káros környezeti kihatása, és egyre többen hajlandók változtatni szokásaikon a bolygóval kapcsolatos aggodalmaik miatt.

Erre reagálva sorra alakulnak az olyan társaságok, akik repülésmentes útvonalakat kínálnak az érdeklődők egyedi igényeinek megfelelően. A világjárvány ideje alatt a sebesség helyett az élmények minőségére helyeződött át a hangsúly (valószínűleg az utazási korlátozások eredményeként), és megnőtt az érdeklődés a fenntartható vasúti utak iránt, amelyeket egyenesen a kalandvágyó lelkületű személyeknek címeznek.

Az európai kontinensen divatba kezd jönni az úgynevezett lassú utazási forma, amelyre építve az elkövetkező időszak során számos éjszakai vonatjárat indul, akár nagyobb távolságokat is áthidalva.

Természet-pozitív nyaralás és utazás

Az elmúlt években egyre több turista értékeli a tiszta lelkiismerettel történő szoba- és járatfoglalást, így egyre több platformon találkozhattunk azzal a gyakorlattal, ami az egyes üdülési lehetőségek szén-dioxid-kibocsátását mérlegeli. A szén-dioxid-kibocsátással kapcsolatos információk elhelyezése a repülőgépek minden járata mellett arra szolgál, hogy a környezetvédelmi szempontokat is szem előtt tartó utazók megtalálhassák az alacsonyabb szén-dioxid-kibocsátású utazási lehetőségeket.

Vannak, akiknek ez nem elég, és nem csupán a szén-dioxid-kibocsátás megszüntetését célozzák meg, hanem a szén légkörből történő aktív eltávolítását is szeretnék elérni -ők a „klíma-pozitív” jelzőt kapták-, míg a zöld és természetvédelmi szempontú pihenést és nyaralást kedvelők utazási szellemiségére az a jellemző, hogy a meglátogatott környezeteket nem abban az állapotban akarják otthagyni, amelyben találta, hanem valamennyivel jobb helyzetben.

Forrás: www.independent.co.uk

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...