2018.04.19. 21:16:09 11134 318

Felújított változatban újra mozivászonra kerül a Szaffi
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Május 3-tól az országos mozihálózatok műsorára kerül digitálisan felújított, 21. századi kép- és hangminőségben Dargay Attila Szaffi című, Jókai Mór A cigánybáró című kisregényéből készült rajzfilmje.

Szaffi  | Fotó via mafab.hu - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Szaffi | Fotó via mafab.hu

A Szaffit 1984-ben mutatták be és máig ez az egyetlen Jókai műből készült animációs film. Rendezője a magyar rajzfilmművészet kiemelkedő alakja, Dargay Attila, akinek a nevéhez a Lúdas Matyi, a Vuk és a Szaffi mellett olyan alkotások fűződnek, mint Az erdő kapitánya, a Gusztáv-sorozat, a Pom Pom meséi vagy A nagy ho-ho-horgász - idézi fel a filmet forgalmazó KEDD Animációs Stúdió közleménye.

A filmszalag digitális restaurálásán mintegy 30 ember dolgozott. A felújítások kulcsfontosságú munkafázisa, az eredeti színek felújítása Dargay Attila felesége és állandó alkotótársa, Henrik Irén operatőr irányításával készült.

A felújításnak köszönhetően a május 3-tól újra mozikban látható alkotás nézői nemcsak a film képi világát élvezhetik tökéletes minőségben, de a ma már kultikus szinkronalakításokat is, hiszen a Szaffi szereplőinek olyan színészek kölcsönözték hangjukat, mint Pogány Judit, Kern András, Bárdy György, Csákányi László, Gálvölgyi János, Gobbi Hilda, Hernádi Judit, Maros Gábor vagy Zenthe Ferenc.

A film a magyar film napja országos programsorozat alkalmából április 30-án premier előtt országszerte több moziban is látható lesz. Az Uránia Nemzeti Filmszínházban délelőtt vetítik először, itt a gyerekeket egyebek mellett filmrajzoló és képregénykészítő foglalkozások is várják.

A Szaffi a Pannónia Filmstúdióban készült, amely küldetésének tekintette, hogy az ifjúságnak szóló magyar irodalom remekműveit animálja, első egész estés magyar rajzfilmje Jankovics Marcell János vitéze volt 1973-ban, amit olyan alkotások követtek, mint Dargay Attila nagysikerű Lúdas Matyija vagy Gémes József Toldi-adaptációja, a Daliás idők.

A film digitális felújítása a Magyar Nemzeti Filmalap Filmarchívum szakmai irányításával a Magyar Filmlaborban készült, a Filmalap Nemzeti Digitalizálási és Filmfelújítási programjának keretében.

Forrás: MTI

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...