2023.09.07. 09:45:00 5479 194

Félre a sztereotip nemi szerepekkel! Így legyél példamutató szülő
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Amikor egy szülő tudat alatt ragaszkodik a hagyományos nemi szerepekhez, és például nem részt vesz a gyereknevelésben vagy a házi körüli munkákban, ez negatív üzenetet küldhet a gyermekeknek arról, hogyan kell viselkedniük vagy milyen elvárásoknak kell megfelelniük. A gyerekek leginkább a példamutatás útján tanulnak, emiatt nagyon fontos, hogy mindkét szülő odafigyeljen a hagyományos nemi szerepek megerősítésének elkerülésére.

Női-férfi szerepcsere - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Női-férfi szerepcsere

Fontos, hogy ezeket a változásokat együtt, partnerségi alapon kíséreljük átültetni a család életébe, hiszen a felelősség és a teendők igazságos megosztása és a pozitív példamutatás során lesz hiteles a törekvésünk: Előzetesen leosztott feladatok révén mindkét szülő vegye ki a részét a családi élet minden egyes területén!
Az ilyen szellemben történő nevelés elősegítheti a gyermekek szélesebb látókörű és befogadó gondolkodását, ami a nemi szerepekkel kapcsolatos értékrend mellett az élet más területén is segítségükre lesz majd.

Hogyan lehet átalakítani a családi szerepeket?

Beszélgetések útján…

Amennyiben úgy érezzük, hogy jobb példát is mutathatnánk a gyermekeinknek, pl. párunk által használt hangnem (és annak elutasítása), vagy régimódi férfi és női szerepek erőltetése, nyugodt hangom említsük meg ezt az aggályt a szülőtársunknak. Érzéseink és gondolataink átadásakor mondjuk el azt is, miért fontos számunkra és utódaink számára az egyenlő(bb) felelősségvállalás és munkamegosztás, valamint a nemek közötti egyenlőség hangsúlyozása. Ki szeretné azt látni a jövőben, hogy gyermeke a felsőbbrendűségét érezteti a saját családjával, vagy éppen ellenkezőleg, mindent kénytelen eltűrni, mert azt tanulta meg, hogy ez a normális?
Miután sikerült az új viselkedési formák kereteit lefektetni, beszéljünk a gyermekünkkel is a házimunkák és a felelősségek egyenlő megosztásának fontosságáról.
Ezek az eszmecserék alapuljanak mindig nyíltságon és őszintéségen!

Megértéssel és meggyőzéssel…

Néhány esetben előfordulhat, hogy házastársunk nem osztja nézeteinket a témával kapcsolatban. Ilyenkor veszekedés és haragtartás helyett próbáljuk megérteni, milyen élmények gátolják meg a másikat abban, hogy ennyire elutasító az inkább az ellenkező nemhez köthető feladatok felvállalásában. Ezek feltárása és feldolgozása után próbáljuk meg a határokat mindig csak apránként eltolni, és hagyjunk hosszabb időt az egyenlőségre való törekvés kivitelezésére.

Amennyiben a szülők hatékonyan együtt tudnak működni, és példamutatóan vesznek részt a gyereknevelésben, a házi- és a ház körüli munkákban, azzal a gyermeknek azt a fontos üzenetet adják át, hogy ő senkinél sem kevesebb (vagy több a születése révén), illetve a csapatmunka és a segítségkérés is könnyebben fog majd menni neki.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...