2023.06.29. 17:15:00 7805 258

Félre a BMI-vel! Itt jön a Monnerot-Dumaine képlet és a CREFF formula!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Az emberi egészséget olyan mérőszámokkal mérjük, mint a vérnyomás, a pulzusszám és a testmagassághoz viszonyított testsúly. Ez utóbbi viszont nagyon csalóka lehet attól függően, hogy milyen sűrűek a csontjaink és mennyire vagyunk elzsírosodva.

Testalkatok - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Testalkatok

A BMI, azaz a testtömeg-index többszáz éve született meg annak céljából, hogy a lakosságot testsúlyuk alakján is be tudják kategorizálni. A testtömeg és a testmagasság négyzetének hányadosa alapján aztán négy csoportra osztották az embereket. A “normális” kategórián kívül mindegyik más csoport elnevezése azt sugallja, hogy a súlyunk egészségtelen.

Az emberek azonban nem úgy születnek, mint a konfekcióosztály ruhadarabjai, hiszen mindenki egyedi arányokkal és testalkattal rendelkezik, így jobb, ha az ilyen túlságosan általános besorolás helyett személyes adottságainak tekintjük viszonyítási alapnak. Sőt, egyes kutatások azt is megállapították, hogy az etnikaii származás szintén döntő mértékben képes befolyásolni az egyén ideálisnak mondható testösszetételét, ezáltal a súlyát is.

Milyen mutatószámok alapján érdemes kiszámolni az ideális testsúlyunkat?

Minél több adat kell egy képlet kiszámításához, annál jobb! Ehhez még csak matematikai zseninek sem kell lennünk, hiszen kalkulátorok is elvégezhetik helyettünk a számítási műveleteket.

CREEF formula

A magasságunk és az életkorunk mellett a testtípusunk megadása után dobja ki a kalkulátor, hogy milyen testtömeg mellett lehetünk a legarányosabbak.
A dolognak egyetlen nehézsége lehet, “objektív” módon meghatározni a saját testtípusunkat, de a módszer kitalálói ehhez is adnak segítséget:
A jobb kezünkkel fogjuk át úgy a bal csuklónkat, hogy a mutatóujjunk és a hüvelykujjunk egymással szemben legyen.
Amennyiben az ujjaink fedik egymást, válasszuk a “vékony”, amikor csak összeérnek, akkor az “átlagos”, mígy a két új közti távolság esetében a “széles” lehetőséget.

Monnerot-Dumaine képlet

A testtípus mellett az izomtömeg és a csontozat is számít a testsúly meghatározásánál:
Ideális testtömeg=((Testmagasság-100)+(4x csuklókörfogat))/2

Az ideális testsúly azonban éppen annyi, amennyivel te jól érzed magad, akár kicsit kerekebb, akár kicsit vékonyabb az átlagnál. Amire azonban nem árt figyelni az az, hogy a zsigeri zsír aránya ne szaladjon el, mert az a fajta zsírosodás, amely a hasüreg belső szerveit érinti, az egészségünkre sokkalta károsabb lehet.

Forrás: www.goodhousekeeping.com, Ideal Body Weight

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...