2016.07.31. 09:53:48 10406 304

Felpaprikázva!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Sárga, zöld, piros, édes, csípős, hegyes, szegedi, kalocsai, fűszer, csemege. Ez a paprika. Az egyik legtöbbet használt zöldségünk és fűszerünk. Ismerjük, hiszen a magyar gasztronómia és a kiegyensúlyozott étrend fontos alapanyaga, mégis sok tényt nem is tudunk róla.

Paprika - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Paprika

Paprikával az egészségért

  • Az első dolog, ami mindenkinek eszébe jut a paprikáról, az a magas C-vitamin tartalma. A paprika C-vitamin tartalmát nagyban befolyásolja, hogy milyen típusú (pl. TV, kaliforniai), mennyire érett, hogyan termesztették, és mióta tároljuk.
  • Élelmi rost-, kálium- és magnéziumtartalma révén rendszeres fogyasztása a szív- és érrendszer védelme szempontjából szintén jótékony hatású.
  • A paprika kevésbé ismert összetevője a rutin. A bioflavonoidok közé tartozó rutin a hajszálerek egészségét támogatja.
  • A zöldpaprika alacsony energia- és magas vitamintartalma miatt az egészséges táplálkozás egyik kiemelt alapanyaga, ami a diétás étrendbe is könnyen beilleszthető.
  • A fehér étkezési paprika tipikus színanyaga a kvercetin, az egyik leghatásosabb antioxidáns vegyület, képes számos vírus (pl. herpesz, influenza) szaporodó képességét gátolni.

Fűszerpaprika az igazi hungarikum?

Jellegzetes magyar ételeink világszerte a fűszerpaprikáról. Pedig a 17. századig ismeretlen volt a magyar konyhában. Eredetileg az amerikai kontinensről származik, és mint sok mást, a fűszerpaprika Európai honosodását is Kolombusznak köszönhetjük.

A 19. században Szegeden még a paprika csípős részeinek különválasztása és kiszárított paprikatermés porrá zúzása is kézi erővel történt. Később, nagyobb mennyiség előállításához malmokban kezdték a paprikát őrölni. A nagy áttörést azonban a szegedi Pálfy testvérpár találmánya, egy gőzzel hajtott gép jelentette, melynek köszönhetően elindult az ipari méretű paprikagyártás. Itt kezdődött a kiváló minőségű őrölt szegedi paprika nemzetközi térhódítása is.

Közben a magyar paprikanemesítők elkezdtek különböző fajták keresztezésével foglalkozni, hogy kevéssé csípős paprikát tudjanak termeszteni. Horváth Ferenc kalocsai paprikanemesítő munkája révén az 1930-as évektől létezik az egyáltalán nem csípős, szép színű, aromában gazdag kalocsai csemegepaprika.

A kiváló minőségű magyar piros paprika sikereit és térhódítását mi sem bizonyítja jobban, mint hogy az már a Nestlé leveskockáinak ízvilágát is gazdagítja. Az új Maggi Csípős Tyúkhúsleveskockában lévő magyar pirospaprikával egyszerűen, ízletes, enyhén pikáns levest készíthetünk.

Egészséges a fűszerpapika?

A paprika csípősségét a kapszaicin nevű anyagnak köszönheti, mely helyi vérbőséget okoz a nyálkahártyában, mérsékelt mennyiségben serkentő hatással lehet az emésztésre, javíthatja a hurutos állapotot, enyhítheti a torokfájást, reumás fájdalmat.

A kiegyensúlyozott táplálkozásban nagyon fontos a mértékletesség. Fontos ezt a csípős paprikafogyasztásnál is betartani, hiszen nagyobb adag kapszaicin csípő érzést, gyomorégést vált ki.

A paprikából számos karotinoid kimutatható, többek között például a béta-karotin is. A karotinoidok védik szervezetünket az oxidatív károsodások ellen. A béta-karotin azonban azért is kiemelkedő fontosságú, mert A-vitamin keletkezik belőle, ami többek között bőrünk és szemünk egészségéhez szükséges.

Magyaros ételek és a kiegyensúlyozott táplálkozás

A magyar konyhaművészet alapjai, mint a paprika, paradicsom, hagyma mind vitaminokban és rostokban gazdag alapanyagok. Az összetevők gondos kiválasztásával, minőségi alapanyagok használatával, és a mértékletesség betartásával a kiegyensúlyozott étrendbe a legtöbb magyaros fogás is beilleszthető. Fontos azonban figyelni például a mértékletes – lehetőleg növényi – zsiradékhasználatra, a sovány húsok előtérbe helyezésére, és sok zöldség fogyasztására.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Szépítsd a kerted, töltsd fel a lelked

A kert és a kertészkedés fizikai és mentális egészségre gyakorolt számos pozitív hatásáról már többször értesülhettünk. Van azonban a kertekben valami misztikus szépség, valami őserő, amelynek mi magunk is alkotóivá, formálóivá válhatunk. Hihetetlen élmény gyönyörködni a munkánk szó szerinti és átvitt értelmű gyümölcsében és pompájában, elégedetten és elérzékenyülten mustrálni a kertünkbe varázsolt parányi paradicsomi hely folyamatosan megújuló szépségét.

Az artériákban lévő mikroműanyagok növelhetik a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát

Az elszomorító tények szerint az egészségre és a környezetre egyaránt káros mikroműanyagok hatalmas mennyiségben vannak jelen. Mindenhol. Ami nem meglepő, hiszen kimutatták, hogy 2019-ben a műanyagtermékek globális szintű éves kibocsátása megközelítette a 460 millió tonna mennyiséget. Ilyenkor természetesen felmerül az újrahasznosítás kérdése, mint (vélt) mentőöv a műanyaghulladékokkal való küzdelem során. Sajnos ennek a műanyagmennyiségnek alig 9 százalékát sikerül újrahasznosítani.

Tényleg le lehet fogyni műtéti úton?

Amikor valaki túlsúllyal küzd, és már minden létező megoldást kipróbált, a műtét lehet az egyik utolsó remény a változásra. Ilyenkor viszont sok a kérdés-kétely, érdemes-e belevágni és mennyire kockázatos egy ilyen beavatkozás. Na és persze a legfontosabb: várható-e látványos eredmény és javulás a végén.