2024.10.10. 08:41:43 455 16

Ezt tartsd szem előtt! – Megéri az éles látásod megőrzéséért
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

… a sokat ismételt mondat: “az egészségmegőrzésben rendkívüli szerepe van a prevenciónak.” Nem kivétel ez alól látásunk rendszeres kontrollja sem, annak érdekében, hogy minél hosszabb ideig megőrizhessük szemünk egészségét, és a szakemberek idejében észrevegyék az esetleg szembetegségeket vagy a látásromlást. Októberben évek óta kiemelt kampányokkal és ingyenes látásvizsgálattal ösztönzi országszerte több száz optika a lakosságot arra, hogy mennyire fontos időt fordítani az egyik legfontosabb érzékszervünkre.

Tündöklő szem - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Tündöklő szem

Sokan csak akkor mennek el látásvizsgálatra vagy keresnek fel szemorvost, amikor már észrevehető problémájuk van, mint például a homályos látás vagy szemfájdalom. Miért fontos több szempontból is, hogy évente vagy legalább kétévente elmenjünk szemorvosi szűrésre? Nézzük meg!

A látásromlás lassú folyamat

Sokan nem is veszik észre, hogy az évek során fokozatosan romlik a látásuk. Az agyunk ugyanis képes alkalmazkodni a lassan változó látásélességhez, így nem tűnik fel, hogy már nem látunk olyan jól, mint fiatalabb korunkban. Egy szemvizsgálat azonban segít felismerni a romlást, és szükség esetén új szemüveget vagy kontaktlencsét kaphatunk.

Időben felismerhetők a rejtett szembetegségek

Sok szembetegség, mint például a zöldhályog (glaukóma) vagy a szürkehályog, kezdetben tünetmentes. Ez azt jelenti, hogy hosszú ideig észrevétlenül romolhat a látásunk, és amikor érezhetővé válik a probléma, már nehezebb kezelni. A zöldhályog például a látóideget károsítja, és ha nem észlelik időben, akár visszafordíthatatlan látásvesztéshez is vezethet. Egy egyszerű szemvizsgálat azonban képes korán felismerni az ilyen problémákat, így megelőzhető a komolyabb baj. Ugye, hogy megéri?

A digitális eszközök hatása a szemünkre

A modern életvitel sokunkat nap mint nap hosszú órákon át a képernyő elé kényszerít. A számítógépek, okostelefonok és tabletek használata során szemünk folyamatosan “dolgozik”, és a monitorokból érkező fény is fáraszthatja. A digitális szemfáradtság különböző tüneteket okozhat, mint például szemszárazság, fejfájás, vagy a homályos látás. A rendszeres szemvizsgálatok során a szemorvos tanácsot adhat, hogyan védekezhetünk a digitális eszközök negatív hatásai ellen, például megfelelő szemüveg használatával, munkaszünetek beiktatásával.

Egyéb betegségek felismerése

A szemvizsgálat nemcsak a látással kapcsolatos problémákra terjed ki. Sokszor előfordul, hogy egy szemvizsgálat során más, súlyosabb betegségekre is fény derülhet, mint például a cukorbetegség, a magas vérnyomás, vagy a magas koleszterinszint. Ezek a problémák a szem hátsó részén, a retinán is megmutatkozhatnak, és a szemorvos azonnal felismerheti az árulkodó jeleket.

A gyermekek látásának ellenőrzése ugyanolyan fontos!

Sok kisgyerek nem tudja megfogalmazni, hogy homályosan lát, vagy egyéb látásproblémája van, így a szülők gyakran nem veszik észre a problémát. Ezért ajánlott már óvodás korban meghatározott időközönként elvinni a gyerekeket szemvizsgálatra, hogy időben kiderüljön, ha látáskorrekcióra van szükségük.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...